Granny Valentina bloeit op door sociale contacten

Na het overlijden van haar man viel de nu 72-jarige Valentina uit Oekraïne in een gat. Ze wist niet hoe het verder moest met haar leven. Nu de granny al 2 jaar deelnemer is van het sponsoringsprogramma van Dorcas, heeft ze nieuwe sociale contacten waar ze enorm van geniet.

Sinds het overlijden van haar man woont Valentina in bij haar zoon, schoondochter en kleinzoon. Samen wonen ze in een tweekamerappartement. ‘Ik was 70 en net als veel leeftijdsgenoten miste ik het contact met anderen. Op dat moment startte Dorcas hier een project’, vertelt Valentina enthousiast.

‘Als we zo samen zijn, vergeet ik mijn zorgen’

Nordic walking

Het project is gericht op het versterken van het onderlinge contact tussen ouderen. Samen nemen zij deel aan allerlei activiteiten: van breien en wandelen tot aan Engelse lessen. Valentina besluit zich aan te melden voor nordic walking. ‘Elke week ontmoeten we elkaar en gaan we wandelen. Het mooie is dat ook mijn conditie is verbeterd. Ik ben niet meer kortademig en loop nu makkelijk een trap op.’

De nordic walking club van granny Valentina (5e van rechts)

Gezellige bijeenkomsten

Valentina had het ook leuk gevonden om mee te doen met breien. ‘Vroeger heb ik veel gebreid. Helaas lukt dat door mijn staar nu niet meer.’ Een ander onderdeel van het project is dat de ouderen elke vrijdag bij elkaar komen voor een gezellig samenzijn. Valentina helpt bij de organisatie van deze bijeenkomsten. Soms vertelt ze ook verhalen uit de Bijbel. ‘Ik geniet zo van deze bijeenkomsten! Als we zo samen zijn, vergeet ik mijn zorgen.’

14 september 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.