‘Iedereen heeft aandacht nodig, ouderen ook’

Elena uit Moldavië zit in het sponsorproject van Dorcas

Elena (76) in Moldavië heeft altijd hard gewerkt en ook zware beroepen gehad, onder andere in een glasfabriek. ‘Fysiek werk is goed voor de geest’, zegt ze monter. Ze beweegt zich kwiek door het huis en hakt nog haar eigen hout, maar naar de kerk gaan lukt niet vaak meer vanwege hartproblemen. Ze is blij met het sponsorproject. Het voedsel is een welkome aanvulling op haar kleine pensioen, maar dat is niet alles. ‘De aandacht is het belangrijkste’, zegt Elena. ‘Iedereen heeft aandacht nodig, ouderen ook.’ 

Plekje in het project 

Er was niet gelijk een plekje voor haar in het project. ‘Ik moest een tijdje wachten voordat ik erbij kon, maar toen het eenmaal zover was, was ik heel erg blij’, vertelt Elena. Het was een moeilijke tijd omdat ik alles had achtergelaten. Ik was zo gestrest dat ik ’s nachts niet kon slapen, in mijn onrust zocht ik midden in de nacht een buurvrouw op. Zij vertelde mij over het project, en dat er ook psychosociale hulp was. Zo ben ik erbij gekomen. Ik was echt heel erg blij’.  

Bewogen leven 

Elena was nog jong, achttien pas, toen ze trouwde en een kind kreeg. Ze verloor haar kind in een ongeluk. Haar toenmalige man was dronken en botste met de auto tegen een elektriciteitspaal. Hun zoontje kwam daarbij om het leven. ‘Ik had veel verdriet. Ik ben bij mijn man weggegaan. Helaas heb ik daarna geen kinderen meer gekregen.’  

Anderen helpen 

‘Dankzij het project ben ik niet alleen, ik krijg bezoek en hulp. Toen ik nog iets jonger was kon ik zelf ook anderen helpen. Ik heb voor een buurvrouw gezorgd die diabetes had en die niet meer kon lopen. En ook voor anderen. Dat lukt nu helaas niet meer.’  

Sponsor 

‘Het is voor iedereen belangrijk om iemand te hebben die aan je denkt. Ik ken mijn sponsor niet, maar ik ben hem heel dankbaar. Het is alsof iemand ‘goedemorgen’ tegen me zegt. Het is me veel waard. Ik zal mijn sponsor geen brief sturen omdat ik niet goed kan schrijven, maar ik ben heel blij dat er iemand is die aan mij denkt.’ 

08 april 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.