Ethiopië: een opeenstapeling van crises

Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika, en het op een na grootste land van het continent. Het is nooit gekoloniseerd geweest. Landbouw is goed voor meer dan de helft van de economie, en biedt werk aan 80 procent van de bevolking. De grote armoede in het land is een gevolg van de droogte en conflicten die het land al jarenlang teisteren. Op politiek gebied is er van alles aan de hand.

Op papier groeit de economie snel, maar de lokale bevolking kan hier niet van meeprofiteren. Meer dan de helft van de bevolking is analfabeet. Ongeveer 65 procent van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Ruim driekwart van de inwoners leeft van minder dan 2 euro per dag. Elk jaar komen er veel nieuwe werknemers bij op de arbeidsmarkt, zonder dat er werkgelegenheid is. Veel jongeren besluiten te emigreren, in de hoop dat zij in een ander land werk vinden. Gun jij de Ethiopiërs ook meer kansen en stabiliteit?

Populatie

In Ethiopië wonen 114,9 miljoen mensen.

Armoede

22 miljoen mensen leven onder de armoedegrens.

Ons bereik

In 2021 hadden we 175.890 projectdeelnemers in Ethiopië.

video afspelen

Project uitgelicht

Noodhulp

Door droogte en sprinkhanenplagen woedt er in Ethiopië een alarmerende hongersnood. Dorcas voorziet in de eerste levensbehoeften, zoals voedsel en schoon drinkwater. Ook verlenen we noodhulp in de regio Amhara, waar veel mensen stranden die uit het conflictgebied van Tigray zijn gevlucht.

Ondernemerschap

We bereiden kansarme jongeren goed voor op de toekomst. We hebben een groot opleidingscentrum, waarmee we (technische) beroepsopleidingen mogelijk maken. In Awasa en Dire Dawa leren we studenten een concreet vak en investeren we tegelijkertijd in algemene vaardigheden, zoals discipline, werkmentaliteit en verantwoordelijkheid. We zetten jonge ondernemers hierbij in als mentor. In andere regio's werken we met spaargroepen en microkredieten.

Omzien naar elkaar

We werken aan een stabielere gezinssituatie voor kinderen en hun ouders. Zo investeren we in zelfvertrouwen, talenten en capaciteiten. We leren mensen hoe zij goed voor zichzelf en hun gemeenschap kunnen zorgen – zowel relationeel als materieel, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook hebben we oog voor ouderen, die in Ethiopië vaak achtergesteld worden en in erbarmelijke omstandigheden leven. Door iemand te sponsoren kun je een leven veranderen!

Landbouw

We trainen boeren om het beschikbare water en de beschikbare landbouwgrond goed te benutten en vermarkten. Zo kunnen zij een inkomen verdienen en hun gezin en hun gemeenschap voorzien van voedsel. Daarmee voorkomen we dat zij meer last krijgen van de gevolgen van klimaatverandering.

video afspelen

Ontmoet onze landendirecteur

Fikru Tarekegn is vader van 3 kinderen. Hij houdt van lezen, voetbal kijken en van anderen helpen. Sinds 2007 werkt hij voor Dorcas in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. ‘Ik houd ervan om voor Dorcas te werken, omdat ik graag bezig wil zijn met de dingen waar de Heer zich over verheugt. Het is mooi om samen met mijn team nieuwe hoop te geven aan mensen die het moeilijk hebben. Ik zie hoe levens veranderd worden dankzij Dorcas. Dat geeft me blijvende vreugde.’

Waar we werken

2022_NL_Ethiopië

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Ethiopië is belangrijk.