Welke noodhulp biedt Dorcas in Oekraïne?

Geplaatst op 21 april 2022 – laatste update 13 juni 2022

We zijn alweer enkele maanden verder sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Wat is de situatie nu, en hoe verloopt de noodhulp van Dorcas? Dorcas werkt al 25 tot 30 jaar in Oekraïne, Moldavië en Roemenië; in dit artikel per land een update.

De situatie in Oekraïne

In Oekraïne loopt het dodental door de oorlog inmiddels in de duizenden. Eind april waren er 5 miljoen mensen gevlucht naar buurlanden en meer dan 7 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt in eigen land. Volgens onze lokale collega’s zijn veruit de meeste vluchtelingen van plan om zo snel mogelijk terug te keren naar Oekraïne.

Door de hevige gevechten zijn vele gebouwen, wegen en voorzieningen beschadigd. Ook zijn er al meer dan duizend aanvallen geweest op educatieve locaties, zoals scholen. Naar schatting kunnen 3,3 miljoen kinderen niet naar school.

Vooral in Oost-Oekraïne is de situatie schrijnend. Bijna anderhalf miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, en voor nog eens 4,6 miljoen mensen is de toegang tot schoon drinkwater en elektriciteit beperkt, aldus Reliefweb. Bovendien is het zeer moeilijk om deze gebieden te bereiken, omdat er zo intens gevochten wordt. Helaas betekent dit ook dat de kans op infectieziekten toeneemt.

Welke noodhulp verlenen we in Oekraïne?

In Oekraïne hebben we verschillende noodhulpprojecten, onder andere in samenwerking met de Dutch Relief Alliance, het Christelijk Noodhulpcluster en Giro555. Onze focus ligt op:

1) de aanwezigheid van en toegang tot eerste levensbehoeften

  • Het uitdelen van eetklare maaltijden en voedselpakketten aan gevluchte mensen, inclusief speciale voeding voor baby’s en jonge kinderen.
  • Het uitdelen van materialen aan opvanglocaties, zoals matrassen, slaapzakken en kookgerei.
  • Het uitdelen van hygiënekits met verzorgingsmiddelen. Denk aan zeep, waspoeder, inlegkruisjes, maandverband, toiletpapier, scheergel, tandpasta, tandenborstels, shampoo, handdoek, nagelschaar, spons, zakdoekjes, enzovoort.

Goed om te weten: We kopen alle goederen waar mogelijk in Oekraïne zelf. Als dit niet kan, importeren we ze uit Roemenië. Pas als ook dit niet haalbaar is, laten we bepaalde spullen overkomen uit Nederland. Hierover lees je meer in dit bericht

2) de bescherming van kwetsbare mensen

  • Het verlenen van eerste hulp bij trauma’s en langdurige psychosociale support, zowel via individuele als groepssessies.
  • Het uitdelen van cashgeld aan mensen die doorreizen, om te voorkomen dat zij onderweg zonder geld zitten.
  • Het delen van informatie over hoe je opvang en hulp kunt vinden, en andere belangrijke informatie rondom mensenrechten. We proberen mensenhandel en geweld tegen vrouwen te voorkomen. 

3) de coördinatie van opvanglocaties

  • We onderzoeken op dit moment of we bepaalde opvanglocaties van de lokale overheid kunnen overnemen.

De situatie in Moldavië

Ruim 370.000 Oekraïense vluchtelingen verblijven op dit moment in Moldavië. Veruit de meeste vluchtelingen komen uit de zuidelijke oblasten Odessa (43 procent) en Mykolaiv (13 procent). Voor deze regio’s is Moldavië het dichtstbijzijnde land.

Moldavië is het armste land van Europa. Het land zet sinds het begin van de oorlog alle zeilen bij om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen en verder te helpen. Ook onze lokale collega’s zijn binnen de kortste keren gestart met het verlenen van noodhulp en het ondersteunen van partners die bijvoorbeeld een opvanglocatie startten.

Ons team in Moldavië had nauwelijks ervaring met zulke acute noodhulp, omdat Dorcas in Moldavië voorheen met name gericht was op duurzame ontwikkeling. Gelukkig kunnen zij leunen op de expertise van noodhulpcoördinatoren uit Nederland en Dorcas-noodhulpexperts uit Libanon.

Welke noodhulp verlenen we in Moldavië?

Dankzij een bijdrage van het Christelijk Noodhulpcluster hebben we tot nu toe ongeveer 4.000 Oekraïense vluchtelingen geholpen. We werken in Moldavië op 7 plekken: in Otaci, Palanca en Basarabeasca (grensgebieden), in Ocnita, Singerei en Telenesti (waar weinig hulporganisaties aanwezig zijn en waar wij grote netwerken hebben), en in Chishinau (de hoofdstad van Moldavië, waar steeds meer vluchtelingen naartoe gaan). We hebben bijzondere aandacht voor de behoeften van kinderen en ouderen. Onze hulp bestaat uit de volgende activiteiten:

  • We ondersteunen opvanglocaties, waaronder 10 kerken, 1 universiteit en 200 gastgezinnen. Oekraïners verblijven hier gemiddeld 2 dagen. Vrijwel iedereen is bereid om vluchtelingen op te vangen, maar veel gastgezinnen en opvanglocaties kunnen niet de kosten van voedsel, elektriciteit, bedden en andere benodigdheden betalen.
  • We staan klaar bij 3 grensovergangen om vluchtelingen daar te informeren en op weg te helpen. We hebben tot nu toe ongeveer 1.200 personen geassisteerd. We vertellen hun bijvoorbeeld naar welke opvanglocaties zij kunnen gaan, en we delen voedsel- en hygiënepakketten uit.
  • Onze partners in Moldavië (waaronder Christian Foundation Titus en Elim Moldova) bieden activiteiten voor kinderen aan. Dit draagt bij aan het verwerken van de situatie en het verminderen van stress. Ook geeft het ouders de ruimte om bijvoorbeeld voorbereidingen te treffen voor hun doorreis.
  • We verlenen psychosociale eerste hulp voor mensen met trauma’s.

De situatie in Roemenië

In Roemenië verblijven op dit moment meer dan 750.000 Oekraïense vluchtelingen. Volgens onze landendirecteur Attila loopt het aantal vluchtelingen dat wekelijks arriveert nog steeds op.

Welke noodhulp verlenen we in Roemenië?

We werken in grensgebieden met Oekraïne én met Moldavië, en daarnaast in Satu Mare (noordwesten) en Suceava, Botosani en Iasi (noordoosten). Tot nu toe hebben we ongeveer 40.000 Oekraïense vluchtelingen kunnen helpen, waarbij we in het bijzonder oog hebben voor zieke mensen, mensen met een beperking, ouderen, zwangere vrouwen, moeders met kinderen. Onze hulp bestaat uit voedsel, spullen (zoals slaapzakken), hygiënekits, belangrijke informatie, psychosociale support (traumahulp) en het uitdelen van cashgeld.

Noodhulplocaties Oekraïne, Moldavië en Roemenië.

21 april 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.