Ons werk in Oekraïne

Donderdag 24 februari 2022, het begin van de oorlog in Oekraïne, zullen we bij Dorcas niet snel vergeten. Lokale collega’s moesten vluchten en we starten zo snel mogelijk onze noodhulp op. Niet alleen in Oekraïne maar ook in buurlanden
Moldavië en Roemenië kwamen we in actie om vluchtelingen op te vangen. We zijn diep geraakt door de grote betrokkenheid vanuit Nederland: duizenden mensen zamelden op allerlei manieren geld in voor mensen die geraakt waren door de oorlog. Heel hartelijk dank daarvoor!

Op deze pagina deze delen we graag met u wat we met uw bijdrage konden doen, waar we hulp verlenen en wat er nog staat te gebeuren. Medewerkers vertellen u meer over hun werk voor mensen in nood.

Nieuwe vormen van noodhulp

De ondersteuning die we bieden, stemmen we altijd af op de behoefte. Samen met lokale partners, zoals kerken, hulporganisaties en de overheid, hebben we de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de behoefte van de vluchtelingen. Op basis daarvan bieden we soms andere vormen van noodhulp aan. Lees hieronder verder welke nieuwe vormhulp we bieden.

Welke noodhulp biedt Dorcas?

  • Het uitdelen van maaltijden en voedselpakketten
    aan gevluchte mensen;
  • Spullen voor het inrichten van de opvanglocaties,
    zoals matrassen, dekens en kookgerei;
  • Hygiënekits met verzorgingsmiddelen, zoals zeep,
    toiletpapier en tandpasta;
  • Eerste hulp bij trauma’s en psychosociale hulp.

Hulpverlener Natalia aan het woord

Moldavië heeft veel vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Voor de lokale Dorcas-medewerkers was dat een enorme omschakeling. Ze moesten van de een op de andere dag noodhulp verlenen, terwijl er bovendien ook nog angst was voor een Russische inval in hun eigen land. Noodhulpexpert Natalia Sorbala vertelt meer over de situatie en het werk in Moldavië voor vluchtelingen.

video afspelen

Uitgelicht

Psychosociale hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Het einde van de oorlog is nog niet in zicht. Veel vluchtelingen blijven daarom voor langere tijd in een opvanglocatie, zowel in Oekraïne als in Moldavië en Roemenië. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de hulp die nodig is. Dorcas zet de komende tijd in op hulp voor langere tijd, waarbij vooral aandacht is voor het psychosociale welzijn en de mentale gezondheid.

Grigoria zat in een emotionele crisis

Na het uitbreken van de oorlog ben ik samen met mijn kinderen gevlucht naar Moldavië. Mijn man heeft een beperking en hij moest helaas achterblijven. Ik kwam terecht in een opvanglocatie van Dorcas in Cimislia. Door alles wat ik had meegemaakt raakte ik in een emotionele crisis. Ik was kortademig en had last van depressieve gedachten en paniekaanvallen.

Tijdens de groepstherapie van Dorcas leerde ik praten over mijn gevoelens en emoties. Ook leerde ik ontspanningsoefeningen. Het gaat hierdoor een stuk beter met mij. Ik werk nu als schoonmaakster in een restaurant en ben weer in staat om voor mijn kinderen te zorgen. We proberen mijn man naar Moldavië te laten komen. Ik hoop echt dat dat lukt. Het is mijn grote wens dat mijn familie wordt herenigd.’

Populatie

In Oekraïne leven 44,3 miljoen mensen.

Armoede

20 miljoen mensen leven onder de armoedegrens.

Ons bereik

In 2023 hadden we 83,482 projectdeelnemers in Oekraïne.

Dorcas Oekraïne

Oekraïne is een enorm land. Om die reden hebben we in verschillende regio's een landenkantoor:

  • Het hoofdkantoor zit van oudsher in het westen van het land (Transkarpatië).
  • Ook hebben we een kantoren in Zaporizja en in Kurakhove.

In totaal werken er ongeveer 10 medewerkers voor Dorcas in Oekraïne. We werken ook veel samen met partnerorganisaties.

Locaties

2022_NL_Oekraïne

Ontmoet onze landendirecteur

Ferenc Katko is onze landendirecteur in Oekraïne. Lees ons interview met hem om hem beter te leren kennen.

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Oekraïne is belangrijk.