De ene crisis na de andere

Libanon zit al jaren in verschillende crises. Sinds de burgeroorlog in buurland Syrië heeft het land ontzettend veel vluchtelingen opgevangen. Op het hoogtepunt werd het aantal Syriërs geschat op 2 miljoen, terwijl Libanon 4,3 miljoen inwoners telde vóór de burgeroorlog. Dit heeft geleid tot veel logistieke problemen, onder andere op het gebied van scholing, gezondheidszorg, afval, water en infrastructuur.

Ook emotioneel is er veel aan de hand: veel Libanezen voelen wrok tegenover Syriërs, omdat zij de Libanese banen ‘inpikken’. Voor de Syriërs is het ook niet makkelijk. Zij leven vaak in vluchtelingenkampen en hebben maar weinig middelen om zichzelf te onderhouden. Zij leven met trauma’s en ervaren veel vijandigheid en uitsluiting. Nieuwe vluchtelingen krijgen geen registratie meer. Zij zijn ‘onzichtbaar’ in het systeem en hierdoor extra kwetsbaar voor misstanden.

Op dit moment leven ruim 1,5 miljoen mensen in Libanon onder de armoedegrens. De economie is volledig ingestort, met de explosie in Beiroet en de coronapandemie als druppel die de emmer deden overlopen. Bouw je mee aan een betere toekomst voor deze mensen?

Populatie

In Libanon wonen 5,3 miljoen mensen.

Armoede

De helft van de mensen leeft onder de armoedegrens.

Ons bereik

In 2022 hadden we 23.647 projectdeelnemers in Libanon.

video afspelen

Project uitgelicht

Voedselzekerheid

We geven geld voor voedsel aan mensen in broodnood. We geven maaltijden aan vluchtelingenkinderen op scholen – een extra stimulans voor ouders om hen naar school te sturen.

Ondernemerschap

We trainen en motiveren Syrische vrouwen in Libanon om een eigen inkomen te verdienen. ‘Bezig blijven’ is voor hen belangrijk, want te veel nadenken over problemen leidt vaak tot stress en depressie.

Herstel individuen

We geven therapie en trainingen. Ouders leren bijvoorbeeld hoe zij om kunnen gaan met getraumatiseerde kinderen.

Herstel gemeenschap

We organiseren gesprekken en trainingen tussen Syriërs en Libanezen, zodat zij elkaar leren verdragen en liefhebben.

Locaties

Naast ons landenkantoor in Beiroet hebben we 2 gemeenschapscentra in de steden Batroun en Aley. Hier zijn Syrische en Libanese gezinnen bijvoorbeeld welkom voor psychosociale hulp of trainingen. Ook bieden we er naschoolse opvang voor kinderen met een leerachterstand. In totaal hebben we 30 tot 40 medewerkers in Libanon. Dit zijn voornamelijk maatschappelijk werkers.

2022_NL_Libanon

Ontmoet onze landendirecteur

Najla Chahda is moeder van 4 kinderen houdt van dansen, zwemmen en reizen. Sinds 2015 werkt ze voor Dorcas. ‘Ik ben trots, gelukkig én enthousiast dat ik voor Dorcas werk,’ zegt ze. ‘Toen er nauwelijks hulp was, was Dorcas er wel. Het is een heel moeilijke tijd. Toch is het Dorcas gelukt om duizenden mensen te helpen.’

Verhalen

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Libanon is belangrijk.