Waarom we geen goederen vanuit Nederland naar Oekraïne brengen

Beste Dorcas-supporters,

Bedankt voor jullie vele telefoontjes en e-mails met het aanbod en de wens om iets te betekenen voor Oekraïne. Velen van jullie kennen Dorcas als dé organisatie die in noodsituaties met vrachtwagens vol goederen naar Oost-Europa rijdt om mensen in nood van goederen te voorzien. We zijn trots op deze geschiedenis. Toch is dit niet meer hoe wij op dit moment werken. In dit bericht leggen we je graag uit waarom niet.

Een groot netwerk ter plaatse

Dorcas werkt al meerdere decennia in Oekraïne, Roemenië en Moldavië. Door de jaren heen hebben we in deze landen een zeer groot netwerk opgebouwd: een eigen landenkantoor met lokale medewerkers én een groeiend aantal vrijwilligers en partnerorganisaties met wie we samenwerken. Al deze mensen staan in de startblokken of zijn zelfs al van start gegaan om zo veel mogelijk goederen te verzamelen en zo veel mogelijk mensen te mobiliseren om hetzelfde te doen. Lees bijvoorbeeld hoe onze Moldavische collega Cristina vertelt over Moldaviërs die massaal op de been zijn voor Oekraïense vluchtelingen.

Liever geld dan goederen

Deze lokale collega’s, vrijwilligers en partners zijn al ter plaatse en kunnen de benodigde goederen vaak sneller bij de vluchtelingen krijgen dan wij ooit vanuit Nederland zouden kunnen. Bovendien zijn de prijzen voor zowel voedsel als goederen meestal lager in Oost-Europa dan in Nederland. En: als wij wél zelf zouden rijden, dan zouden er waardevolle euro’s verspild worden aan steeds duurder wordende brandstof, zonder dat het verder meerwaarde heeft als de goederen uit Nederland komen.

Een kleine kanttekening hierbij is dat het soms sneller of beter is om goederen in Nederland in te kopen en te vervoeren. Bijvoorbeeld omdat de situatie in het crisisland te onoverzichtelijk is (zijn de winkels wel of niet geopend?) of bepaalde gebieden ontoegankelijk zijn. Als we besluiten om toch goederen in Nederland in te kopen, gaat het echter alléén om georganiseerde transporten, gebaseerd op wat er lokaal nodig is. Dus ook in dit geval nemen we geen goederen aan van individuen.

Kortom, wat we vooral van alle Dorcas-supporters nodig hebben voor de oorlogsslachtoffers is geld. Hier is onze noodhulpcampagne dan ook op gericht. Onze kracht in Nederland is dat wij in korte tijd veel geld kunnen ophalen.

Wat je wél kunt doen

Natuurlijk begrijpen wij de behoefte om in actie te komen. Het is goed om te weten dat er nog veel meer mogelijkheden zijn naast doneren. Bijvoorbeeld:

  • Raak betrokken in gebed.
  • Breng spullen naar onze Dorcas-winkels. De winst van de verkoop van tweedehands spullen komt volledig ten goede aan mensen in nood.
  • Start een online collectebus en vraag je netwerk om ook te doneren.
  • Deel onze liveblog via social media, zodat anderen ook over ons werk horen.
  • Ben je creatief? Kijk dan eens in de Facebook-groep van ons handwerkatelier. Daar vind je een mooie actie voor Oekraïne waar je ook aan kunt meedoen.

Bedankt!

28 februari 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.