Liveblog
In Oekraïne woedt een verschrikkelijke oorlog. Miljoenen Oekraïners zoeken een veilige plek in het westen van het land of in een buurland, onder andere Moldavië en Roemenië. De grote humanitaire ramp vraagt om onmiddellijke actie. Het Christelijk Noodhulpcluster verleent noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden, traumazorg en andere hulp in Oekraïne en in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden. Via dit liveblog blijf je op de hoogte van de ervaringen van onze collega's en het opzetten van onze hulp.
Dit liveblog is gesloten.
1 mei 2022
Wauw! Het Christelijk Noodhulpcluster heeft tot nu toe maar liefst € 10 miljoen euro ontvangen aan donaties. Zo'n hoog bedrag hebben we nooit eerder opgehaald bij een noodhulpcampagne. Daarnaast zijn we als Dorcas erg dankbaar voor de vele bedrijven en institutionele donoren die bereid zijn om noodhulp te financieren. Ook van Giro555 hebben we een mooi bedrag ontvangen. Voor de Oekraïne-campagne is Dorcas gastdeelnemer van Giro555.
19 april 2022
Een bedankbericht van Siebrand Wierda, namens het Christelijk Noodhulpcluster:
11 april
Op de kaart hieronder zie je waar onze partners en wij noodhulp verlenen in Oekraïne, Moldavië en Roemenië:
2 april
Update van onze landendirecteur Attila uit Roemenië:
28 maart
We gaan dit liveblog vanaf nu iets minder intensief bijhouden. Dat komt omdat we ons qua communicatie ook weer wat meer gaan richten op de andere landen waar we werken. Natuurlijk gaat de coördinatie en het verlenen van noodhulp in Oekraïne en omliggende landen onverminderd door.
25 maart
Vandaag kwamen 16 samenwerkende organisaties bij elkaar om de noodhulp in Moldavië te bespreken. Zo zorgen we ervoor dat alle activiteiten zo efficiënt en effectief mogelijk te geregeld worden. Belangrijk en fijn!
22 maart
In Oekraïne, Moldavië en Roemenië zijn we druk bezig met allerlei noodhulpactiviteiten. Tot en met eind april verwachten we 40.000 gevluchte Oekraïners te helpen in Roemenië en 4.000 in Moldavië. In Oekraïne zelf supporten we de komende 6 maanden ongeveer 10.000 personen. Hier richten we ons op dit moment vooral op mensen in West-Oekraïne die nog onderweg zijn (zonder onderdak), in tijdelijke opvangplekken zitten of bij gastgezinnen verblijven die onvoldoende middelen hebben om dit verblijf te faciliteren. We hopen ons werk zo snel mogelijk uit te breiden naar de mensen die zijn achtergebleven in een van de conflictgebieden.
Onze hulp bestaat concreet uit: het uitdelen van voedsel, cashgeld, spullen (zoals slaapzakken) en hygiënekits (zoals zeep en maandverband) en uit psychosociale steun (traumahulp). Ook bieden we veel informatie waarmee we mensen beschermen (bijvoorbeeld voor mensenhandel) en ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp. Die informatie gaat bijvoorbeeld over waar mensen onderdak kunnen vinden, wat hun mogelijkheden zijn om door te reizen, waar ze traumahulp kunnen krijgen, welke faciliteiten er zijn voor mensen met een handicap, coronamaatregelen, welke rechten je hebt als vluchteling, hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van mensenhandel, enzovoort.
17 maart
Afgelopen weekend was medewerker van Dorcas en campagneleider van het Christelijk Noodhulpcluster Siebrand Wierda bij de Oekraïense grens. Zijn ervaringen daar heeft hij opgeschreven in de vorm van een blog.
'Het vriest. Jonge vrouwen met kinderen zie ik de grens oversteken, vaak lopend. Geen mannen. Ouden van dagen in een rolstoel. Ik zie een vrouw met haar moeder, een aangelijnde hond en onder haar jas een kat. Bezittingen dragen ze in plastic tasjes, anderen hebben een rolkoffer. Aan de Oekraïense kant van de grens staan auto’s in de file.'
15 maart
Onze lokale collega's tijdens het uitdelen van voedsel en goederen:
11 maart
Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel is vorige week op reis geweest naar Roemenië. Vandaag is het laatste deel van zijn verslag. 'Na enkele uren wachten sta ik naast de auto en strek mijn benen. Een vrouw komt in paniek op mij af en gebaart mij terwijl ze me in het Oekraïens aanspreekt. Ik begrijp haar niet, maar zie paniek in haar ogen. Ogen die op huilen staan.'
10 maart
In Nederland worden momenteel de eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen. We krijgen veel vragen of wij als Dorcas ook in Nederland iets (kunnen) betekenen in de opvang. In een artikel leggen we uit wat we doen en wat onze focus is.
9 maart
Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel heeft een dagboek bijgehouden van zijn reis naar Roemenië. Hij bezocht daar grensovergangen en opvanglocaties en sprak met vluchtelingen uit Oekraïne.
8 maart
Na de eerste hectische periode in Oekraïne is de noodhulp inmiddels op gang gekomen. Onze lokale medewerkers en vrijwilligers zijn onder andere gestart met het uitdelen van voedselpakketten aan vluchtelingen in het westen van het land en aan kwetsbare mensen die zijn achtergebleven in het oosten van Oekraïne. Daarnaast bieden we hulp aan vluchtelingen in Roemenië en Moldavië.
7 maart
Wat een geweldig bedrag hebben we als Christelijk Noodhulpcluster al mogen ontvangen voor noodhulp aan de mensen uit Oekraïne! Er is maar liefst meer dan 3 miljoen euro gedoneerd. We zijn ontzettend dankbaar voor de vele giften, maar ook voor alle gebeden, acties en bemoedigende mails en telefoontjes. Hartelijk dank!
6 maart
Vandaag zijn er in veel kerken collectes voor de campagne van het Christelijk Noodhulpcluster, waar Dorcas onderdeel van is. Wij zijn dankbaar dat iedereen zo vrijgevig geeft voor Oekraïne en de noodhulp daar bidt.
6 maart
Hielke Zantema, medewerker bij onze partner ZOA, is vandaag aangekomen in Oekraïne om daar, samen met Dorcas, de noodhulp vorm te geven.
Hielke schrijft: ‘De afgelopen dagen was ik namens ZOA aan de Hongaarse grens, waar duizenden vluchtelingen per dag de grens overkomen, met name vrouwen en kinderen, met heftige verhalen over bombardementen en het gedwongen achterlaten van hun echtgenoten en vaders. En iedereen zegt dat ze het niet zagen aankomen, niet dit, niet op deze schaal en op deze vreselijke manier.
En hoe het is voor mij om hier te zijn? Heftig. Een achtbaan aan emoties komen voorbij. Verhalen die me aangrijpen - want wat een onrecht wordt deze mensen aangedaan! Maar ik moet schakelen en aan de slag, want er is werk te doen. Hulp bieden biedt hoop! Het is het minste wat ik - wat we - kunnen doen.’
6 maart
Herinner je je de blauwe emmers gevuld met voedsel van de Blue Bucket Campaign nog? Er was nog een voorraad beschikbaar in Roemenië en deze gebruiken we nu voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op verschillende opvanglocaties in het land bieden we de vluchtelingen eten, onderdak en hulp. Geweldig dat meerdere landenkantoren en partners zo hun krachten kunnen bundelen en we snel kunnen helpen. Help je mee? Start je eigen collectebus!
6 maart
Vandaag zijn er in veel kerken collectes voor de campagne van het Christelijk Noodhulpcluster, waar ook Dorcas deel van uitmaakt. Wij zijn dankbaar dat iedereen zo vrijgevig geeft voor Oekraïne en voor de noodhulp daar bidt.
6 maart
Niet alleen in Nederland wordt actie gevoerd voor de noodhulp in Oekraïne. Ook is onder meer ons landenkantoor in Albanië in actie gekomen. Lokale mensen worden opgeroepen om te geven. Wat geweldig om zo de handen ineen te slaan!
5 maart
Iris is in Roemenië en ontmoet daar onze collega Dana:
'De ogen van mijn Roemeense collega Dana lopen vol als ik haar uitleg wat ze moet vertalen. Ik sta te praten met een van de vrijwilligers in de opvang in Vicovu de Sus, Dana vertaalt ons gesprek van het Engels naar het Roemeens en weer terug. Ik leg uit dat in Nederland duizenden mensen bij Dorcas betrokken zijn en ook voor haar werk en voor de Oekraïense vluchtelingen bidden. Alle drie zijn we even stil. 'Ons hart is vol' is haar reactie.'
5 maart
Wat een drukte bij de grenzen! Op de terugweg van Roemenië naar huis komen onze collega's weer rijen van Oekraïense vluchtelingen tegen. Ons team in Roemenië staat al heel lang te wachten.
5 maart
Niets is zo veranderlijk als een oorlogssituatie. Waar we afgelopen week (nog) geen noodhulp konden verlenen in Oost-Oekraïne, ontvingen de gesponsorde kinderen en ouderen afgelopen weekend tóch hun eerste voedselpakket. Bekijk in het dagboek van onze collega Igor een filmpje van vrijwilligers die de actie op touw zetten.
5 maart
Onze collega's Tom, Iris en Jan Jacob zijn bij een opvanglocatie in Roemenië: 'Dorcas heeft een opvang in de zalen van een kerkgebouw in Vicovu de Sus. Het is eenvoudig ingericht. Tientallen tweepersoonsmatrassen liggen aan weerszijden op de vloer, gescheiden door een rij eettafels. Op de matrassen zitten ouderen tussen spelende kinderen en luierende tieners.'
Hieronder zie je foto's van de opvanglocatie.
5 maart
Hartverwarmend zijn de enthousiaste reacties op onze actie Hart voor Oekraïne. Naast de vele creatieve vrijwilligers haakt de jeugd nu ook aan. Zo maakte Julian dit prachtige hart. Ook scholen kunnen meedoen door de leerlingen allemaal een hartje te laten maken. Meer informatie voor scholen vind je hier.
4 maart
Onze lokale medewerkers in Roemenië gaan de komende tijd noodhulp bieden aan ongeveer 20.000 vluchtelingen. Ze richten zich eerst op de meest kwetsbare mensen, zoals ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en zieke mensen. De hulp bestaat uit het zorgen voor transport en opvang, uitdelen van voedsel en zorgen dat mensen de juiste medische hulp krijgen.
4 maart
De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van 14 Nederlandse hulp- en humanitaire organisaties in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dorcas is een van de partners binnen dit verband. De Dutch Relief Alliance heeft een noodhulpproject voor Oekraïne goedgekeurd. Dit project biedt onmiddellijke humanitaire hulp aan bijna 25.000 mensen in Oekraïne die door het conflict op de vlucht zijn geslagen. Samen met Save the Children en Cordaid zal Dorcas op verschillende gebieden hulp verlenen, zoals voedselzekerheid, traumabegeleiding, onderdak en gezondheidszorg.
4 maart
Onze collega's Tom, Jan Jacob en Iris zijn vandaag weer bij de grens tussen Roemenië en Oekraïne, dichtbij de stad Siret. Ze ontmoeten daar Oekraïners die vlakbij de grens wonen. Daar is het nog rustig en veilig, zij hoeven nog niet te vluchten. Deze Oekraïners steken wel dagelijks de grens over om in Roemenië te helpen door bijvoorbeeld als tolk op te treden.
4 maart
Dorcas-medewerker Iris bezoekt opvangplekken in Roemenië. Ze is onder de indruk van de enorme inzet van de Roemeense bevolking.
'De gastvrijheid van de Roemeense bevolking is enorm groot. Overal waar wij komen worden vluchtelingen opgevangen met eten, drinken en spullen. De lokale bevolking deelt van wat ze hebben. Ook stellen mensen overal hun huis, kerk, hotel of restaurant open om Oekraïners onderdak te geven. Er is zelfs een eigenaar die zijn restaurant heeft gesloten, zodat hij vluchtelingen kan opvangen.'
3 maart
Een foto-impressie van de situatie in verschillende grensgebieden (© Dorcas):
2 maart
In West-Oekraïne ontstaan er steeds meer problemen. De grootste uitdaging blijft opvang van vluchtelingen. Daarnaast zijn er zorgen dat de elektriciteit uitvalt, waardoor er veel vraag is naar dieselgeneratoren. Ook is er weinig medische zorg beschikbaar, terwijl die behoefte eraan er wel is. Voedsel is tot nu toe wel beschikbaar, hoewel slechts in beperkte mate. Ook in de rest van het land zijn steeds meer meldingen van schade aan water-, elektriciteits- en sanitaire voorzieningen, wegen en woningen.
2 maart
Het aantal Oekraïense mensen dat hun huizen ontvlucht, blijft met het uur toenemen. Sinds 24 februari zijn gemiddeld 100.000 mensen per dag de internationale grenzen overgestoken, en op 1 maart waren in totaal 677.000 mensen overgestoken naar Polen, Hongarije, Roemenië, Moldavië, Slowakije en andere landen, volgens de UNHCR. In Oekraïne zelf zijn tot nu toe meer dan 100.000 mensen ontheemd, volgens dezelfde bron. De werkelijke aantallen liggen echter hoger. De meeste vluchtelingen die de grens met Moldavië en Roemenië oversteken, blijven daar niet. Ze reizen vooralsnog allemaal door. Het begint bij de lokale bevolking van de grensgebieden nu ook door te dringen dat dit een kwestie van de lange adem wordt.' Dit bekoelt het enthousiasme om hulp te bieden, alhoewel iedereen zich nog steeds voor de volle 100 procent inzet.
1 maart
Het Christelijk Noodhulpcluster heeft binnen 5 dagen al ruim 1 miljoen euro aan donaties opgehaald voor Oekraïne. Lees hier het persbericht.
1 maart
Onze collega's Tom, Iris en Jan Jacob zijn aangekomen in Roemenië. De komende dagen gaan ze daar de situatie in beeld brengen en staan ze media te woord, onder andere bij Hart voor Nederland.
28 februari
Siebrand Wierda vertelt bij Family 7 (vanaf minuut 5.00) over de situatie in Oekraïne, over hoe de situatie is voor onze lokale collega's en over onze noodhulp.
28 februari
We ontvangen veel vragen over mensen die achterblijven in Oost-Oekraïne. Vooral voor kwetsbare mensen is het geen optie om te vluchten, bijvoorbeeld omdat zij niet goed ter been zijn of geen auto hebben (of geen geld voor benzine). Zij zitten vast in een zeer onveilige situatie.
Op dit moment zijn onze medewerkers uit Oost-Oekraïne zelf ook vluchteling in eigen land. Zij zijn onderweg of al aangekomen in West-Oekraïne. Om deze en vele andere redenen liggen al onze projecten in (Oost-)Oekraïne helaas stil. Wat betreft het opstarten van noodhulp maken we onderscheid tussen de zeer korte termijn en de 'hopelijk-zo-snel-mogelijke-termijn':
- Op de zeer korte termijn zijn er voor ons kansen om opvang, voedsel, bedden, dekens en traumazorg te bieden aan vluchtelingen in het westen van Oekraïne en vluchtelingen die in Moldavië en Roemenië stranden.
- Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk weer iets betekenen voor de achterblijvers in Oost-Oekraïne. We voelen ons zeer machteloos en verdrietig over hun situatie. Wat we op dit moment voor hen kunnen doen is de veiligheidssituatie in de gaten houden, onderzoeken wat we op afstand kunnen betekenen, contact onderhouden met onze partners van de Dutch Relief Alliance (met wie we van 2014 tot 2019 noodhulp verleenden in Oost-Oekraïne), alle mogelijke vormen van hulp voorbereiden zodat we snel kunnen handelen als kansen zich voordoen én in gebed betrokken zijn.
28 februari
In onze weekopening namen we de tijd voor gebed. We delen graag enkele gebedspunten voor iedereen die met ons meebidt:
- Geef vrede, Heer, geef vrede.
- Wees bij de mensen die onderweg zijn.
- Bij de mannen die hun gezin moeten achterlaten bij de grens. Die moeten kiezen tussen vechten of illegaal vluchten.
- Bij alle kinderen. Zij snappen niet wat er aan de hand is, maar slapen in schuilkelders en horen de wereld om zich heen ontploffen.
- Bij Oekraïense en Russische soldaten, die soms nog jong zijn en tegen hun wil in traumatische situaties terecht zijn gekomen.
- Bij de wereldleiders. Breng hen op het pad van de vrede.
- Bij onze collega's. Wilt u hun wijsheid geven voor de beslissingen die zij moeten nemen bij het regelen van hulp in Oekraïne.
- Heer, ontferm U over ons. En breng recht, want er is zo veel onrecht.
27 februari
In West-Oekraïne zijn er meer vluchtelingen dan opvangplekken. De verwachting is dat het tekort aan opvang alleen maar toeneemt de komende tijd. Dorcas Oekraïne staat in nauw contact met de lokale overheid. Op dit moment coördineert de lokale overheid namelijk alle humanitaire hulp. We zijn in overleg om te kijken of we de coördinatie van een aantal opvanglocaties kunnen overnemen. En we zijn de invoer van goederen vanuit Roemenië aan het regelen. Zolang dat veilig is, wordt dat onze manier van werken.
27 februari
Ook dit is Dorcas! 🙂 Vele vrijwilligers van ons handwerkatelier gaan aan de slag met het haken, breien, naaien, vilten, strijkkralen en figuurzagen van hartjes voor Oekraïne. De hartjes komen te koop via onze Dorcas-winkels. Zo draagt iedereen op zijn eigen manier iets bij. Bedankt voor jullie hulp!
27 februari
Naast onze Oekraïense collega Igor houdt nu ook onze Moldavische collega Cristina een dagboek bij. Cristina werkt voor Dorcas in Moldavië en is op dit moment bezig met het opzetten van noodhulp voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ze houdt ons dagelijks op de hoogte van haar werkzaamheden en hoe ze dit ervaart.
27 februari
EO Metterdaad brengt (de hulp voor) Oekraïense vluchtelingen in beeld:
EO-directeur Arjan Lock, die mee is met het team van EO Metterdaad, laat weten: 'Hier aan de grens, vlakbij Odessa, staan rijen mensen die de grens over willen komen. Gewone gezinnen die opeens vluchteling zijn. Angst, ongeloof, verdriet. De waanzin van een oorlog.'
27 februari
Onze Moldavische collega Cristina: 'We zijn nu bij Palanca. De rij voor vluchtelingen voor de grens van Moldavië is langer dan 10 kilometer. Aan onze kant van de grens ziet alles er goed georganiseerd uit. Er zijn enorm veel vrijwilligers komen helpen. Overal zijn plekken met warme maaltijden, verzorgingsmiddelen en vervoer.'
27 februari
Leama is de grens met Moldavië overgestoken. Ze vertelt aan onze collega's: 'Ik had nooit verwacht alles wat ik heb achter me te moeten laten. Odessa is mijn stad, mijn leven. Ik ben erg bezorgd over de mannen in mijn familie. We hebben hen achter moeten laten in Oekraïne. Ik kan niet geloven dat Rusland en Oekraïne, landen die broers van elkaar zijn, nu in oorlog zijn. Het breekt mijn hart.'
27 februari
De eerste 500 voedselpakketten zijn dit weekend uitgedeeld in Oekraïne!
27 februari
EO Metterdaad is vandaag met onze collega's uit Moldavië bij de grens met Oekraïne. Dorcas-medewerker Andrei vertelt: 'Aan de andere kant van de grens staan lange rijen met mensen die te voet de grens over willen. Mannen mogen Oekraïne niet uit. Ze brengen hun vrouwen en kinderen tot aan de grens. Gelukkig zijn hier veel vrijwilligers die mensen voorzien van warm eten en drinken.'
27 februari
Jan Jacob, woordvoerder van het Christelijk Noodhulpcluster, vertelt bij EOLIFE over de huidige situatie in Oekraïne:
26 februari
Vandaag is het zaterdag, maar voor wat betreft de hoeveelheid vergaderingen lijkt het wel een maandag. Heel veel collega's zitten keihard te knallen. Onze noodhulpcoördinatoren ondersteunen onze lokale collega's bij het opzetten van noodhulp, ons campagneteam geeft steeds meer inhoud aan de noodhulpcampagne, onze veiligheidsafdeling houdt de evacuerende collega's goed in de gaten. We organiseren reizen, maken plannen, schrijven voorstellen, bouwen aan netwerken, sluiten partnerschappen, doen risicoanalyses, overleggen met overheden, enzovoort, enzovoort. We doen wat we kunnen, en ook gaaf om te merken: we kunnen wat we doen. Go!
26 februari
Onze collega Igor woont in het oosten van Oekraïne. Dagelijks deelt hij hoe het met hem gaat, en wat hij meemaakt.
26 februari
Vandaag vertrekt EO Metterdaad richting Roemenië en Moldavië. Samen met onze Dorcas-collega's ter plekke gaan zij op pad om de vluchtelingenstromen vanuit Oekraïne in beeld te brengen. Ook enkele Dorcas-collega's uit Nederland bereiden zich voor op een reis naar Roemenië.
26 februari
De supermarktprijzen in Oekraïne schieten de lucht in. We verkennen de mogelijkheden om voedsel, hygiëne- en verzorgingsmiddelen en andere materialen in Oekraïne te krijgen via Roemenië en Moldavië. Lokale overheden moeten het nog bevestigen, maar de kans is groot dat we vanwege de oorlogssituatie geen importbelasting hoeven te betalen. We zien veel kansen om snel veel materialen te verzamelen en te vervoeren.
We krijgen veel vragen vanuit Nederland of we hier spullen kunnen inzamelen, maar in Nederland hebben we niet meer de logistieke mogelijkheden daartoe (denk aan vrachtwagens) en bovendien zou de reis te veel tijd in beslag nemen. Onze kracht zit 'm echt in het feit dat we dáár aanwezig zijn en een groot netwerk hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niets kunt betekenen!
26 februari
Onze lokale collega: 'Mijn vrouw en kinderen zijn nu ook het land uit gevlucht. Mijn ouders hebben geen andere optie dan te blijven, vanwege hun ouderdom en gezondheid. Zelf mag ik het land niet uit omdat ik een man ben. Voor mannen is het verboden om het land te verlaten, omdat we opgeroepen kunnen worden voor het leger.'
26 februari
De gevechten woeden hevig. De Russen vallen Oekraïne aan vanaf het noorden, oosten en zuiden. Meerdere steden zijn door de russen veroverd. Ook de strijd om Kiev is in volle gang. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn er al honderden doden gevallen.
Regelmatig gaat het luchtalarm af, dus de meeste mensen zijn zo veel mogelijk ondergronds. Op de foto hiernaast zie je hoe vluchtelingen in een metrostation slapen.
25 februari
In Roemenië komen tot nu toe nog geen grote aantallen vluchtelingen binnen. Velen staan bij de grens in Oekraïne te wachten. Alleen vrouwen, kinderen en mannen ouder dan 60 mogen Oekraïne verlaten. Zij komen te voet de grens over en hebben hulp nodig. Opvangplekken in Transkarpatië (West-Oekraïne) zitten allemaal vol, dus het is onduidelijk waar deze mensen allemaal moeten slapen.
25 februari
Ons landenkantoor in Moldavië geeft een update van alle voorbereidingen die zij op dit moment treffen voor vluchtelingen vanuit Oekraïne. Overal in het land worden voorbereidingen getroffen door onder andere hulporganisaties, overheidsinstellingen en kerken: accommodaties worden vrijgemaakt, er zijn lijsten van gezinnen die bereid zijn om vluchtelingen op te vangen, enzovoort. Veel mensen zijn bang dat Rusland straks ook Moldavië zal binnenvallen.
25 februari
Bakkerijen in Oekraïne zijn gesloten, dus er is geen brood. Supermarkten zijn nog wel open. Het aanbod is gelimiteerd, zodat mensen niet kunnen hamsteren. De tankstations gaan sluiten. Onze lokale collega: 'De paniek neemt het over. We zien auto-ongelukken op alle wegen.'
25 februari
Onze lokale collega: 'Ze zeggen dat iedereen die een wapen kan dragen, een wapen kan krijgen. Hier maak ik me veel zorgen over. De mensen weten niet hoe ze wapens moeten bedienen! Het is niet goed als kinderen wapens krijgen. Dat gebeurde ook in de Tweede Wereldoorlog en dat leidde tot verschrikkelijke situaties.’
25 februari
We bellen met onze landendirecteur in Oekraïne. Hij zegt: 'Vandaag is het idee van oorlog geland en dat leidt tot veel gevoelens van paniek. Ik voel die emotie ook. De situatie is chaotisch, we weten niet wat we moeten verwachten. Misschien trekken de russen wel naar Kiev om de overheid te vervangen.'
25 februari
Het Christelijk Noodhulpcluster verstuurt een persbericht over de noodhulp die we gezamenljik voorbereiden.
25 februari: start campagne
Onze gezamenlijke noodhulpactie met het Christelijk Noodhulpcluster is gestart! Ook jij kunt nu een bijdrage leveren aan noodhulp in Oekraïne.
25 februari
In Moldavië komen vluchtelingenstromen op gang. Het is hier nog betrekkelijk rustig (15.000 mensen in 24 uur).
25 februari
Collega's delen foto's van bombardementen die 's nachts in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, plaatsvinden.
24 februari
De Oekraïense president Zelensky kondigt een 'algehele mobilisatie' af. Dit betekent dat alle mannen tussen de 18 en de 60 jaar beschikbaar moeten zijn voor het leger. Zij mogen het land niet meer uit.
Het is nog onduidelijk of er een uitzondering komt voor medewerkers van hulporganisaties. Dorcas pleit voor deze uitzondering, omdat we zonder onze collega's onmogelijk noodhulp kunnen organiseren.
24 februari
Mensen zoeken opvang in openbare gebouwen. Scholen zijn geëvacueerd en staan klaar om mensen op te vangen, maar daar zijn nog geen bedden, matrassen en dekens.
24 februari
Ferenc Katko, landendirecteur Dorcas Oekraïne: ‘We zien mensen hamsteren in de supermarkten en proberen hun auto te vullen met benzine. Ook proberen ze geld te pinnen en dit te wisselen voor euro’s en dollars, omdat onze eigen munt in een rap tempo devalueert.'
24 februari
Geluid aan! Onze Dorcas-collega laat zien hoe lang de files voor de benzinestation zijn...
24 februari
In Oekraïne, Moldavië en Roemenië zijn Dorcas-medewerkers bezig de situatie in kaart te brengen. Er heerst angst en shock, maar ook solidariteit: gemeenschappen en lokale organisaties zijn bereid om vluchtelingen op te vangen. Binnen haar netwerk van lokale maatschappelijke organisaties en kerken gaat Dorcas direct aan de slag met het treffen van voorbereidingen voor de opvang van vluchtelingen. Het gaat in eerste instantie om opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg.
24 februari
Iedereen die zich kan verplaatsen doet dat. Overal staan files. Er zijn echter ook veel mensen die achterblijven omdat ze niet kunnen vertrekken. Ferenc Katko, landendirecteur Dorcas Oekraïne: ‘We maken ons vooral zorgen om ouderen. Zij hebben het geld noch de lichamelijke conditie om te vluchten, soms zelfs niet eens om eten te kopen. Het is hartverscheurend om aan hen te denken op dit moment.’
24 februari
In totaal werken er zo’n 10 Dorcas-medewerkers in Oekraïne. Daarnaast werken we samen met vele partnerorganisaties én vrijwilligers. Een deel van de medewerkers in het oosten is geëvacueerd, een ander deel heeft besloten om te blijven.
24 februari
‘Het is heel onwerkelijk. Een complete nachtmerrie.’ Dat zegt Ferenc Katko, de landendirecteur van Dorcas Oekraïne.
24 februari
De inval van Rusland in Oekraïne is nu helaas een feit. Dorcas-directeur Leo Visser geeft zijn eerste reactie:
‘De invasie van Rusland in Oekraïne is nu een verschrikkelijk feit. Het is een van die momenten in de geschiedenis die we ons lang zullen heugen. We hebben vurig gehoopt dat het niet zo ver zou komen. Heel veel mensen in Oekraïne worden persoonlijk getroffen. We doen alles wat mogelijk is om hen te helpen.’
Geef voor noodhulp
Noodhulp voor vluchtelingen is hard nodig. Jouw donatie draagt bij aan onderdak, voedsel, water, bedden, matrassen, dekens en traumazorg.
Laat een bericht achter
Heb je een boodschap voor onze medewerkers, vrijwilligers of projectdeelnemers ter plaatse? Of wil je een vraag stellen? Laat het weten: