Oekraïne in beeld: verhalen over het conflict

13 juni 2019 – Dit jaar rondt de Dutch Relief Alliance, waar Dorcas lid van is, haar noodhulpprojecten in Oost-Oekraïne af. Samen met SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes en Cordaid werkte Dorcas de afgelopen tijd in het oosten van Oekraïne samen aan programma’s waarmee we mensen hielpen om hun leven weer op de rails te krijgen.

Deze humanitaire hulp gaven we met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een zogeheten ‘Joint Respons’. De hulp van de Nederlandse overheid voor het conflict stopt deze maand, in juni. Helaas, maar wij blijven in Oekraïne, want hulp is nog steeds hard nodig.

3 video’s, 3 verhalen

In onderstaande 3 video’s vertellen mensen in het oosten van Oekraïne hoe het conflict hun leven beïnvloed heeft.

‘We hopen de kinderen te leren hoe ze elkaar kunnen helpen’

Een juf vertelt over de basisschool waar zij lesgeeft. De school ligt midden in het conflictgebied. In de video zie je hoe zandzakken voor de kapotgeschoten ramen liggen om de kinderen te beschermen tegen beschietingen en granaatinslagen.

Een juf in het oosten van Oekraïne vertelt over haar school

‘Ik wil leren waarom er oorlog is in Oekraïne’

Sergei verloor zijn moeder door het conflict. Met zijn vader vluchtte hij naar een veiliger gebied. Hij vertelt over zijn relatie met zijn vader en over zijn dromen voor de toekomst.

‘Ik heb mij een week lang verscholen in een kelder, samen met mijn kinderen.’

Albina vertelt hoe ze is gevlucht, wat dit met haar gezin heeft gedaan en hoe ze nu werkt aan haar toekomst en die van haar kinderen.

C

Conflict in Oekraïne

Het conflict in Oekraïne, dat in 2014 uitbrak, is nog niet voorbij. Dit jaar is het vijfde jaar, een jubileum met een zwarte rand. Mensen zijn gevlucht. Kinderen gaan naar scholen waarbij de ramen zijn gebarricadeerd met zandzakken. Het gemis van familieleden die als gevolg van het conflict omkwamen. Niet terug naar je eigen huis. Geen werk. Een toekomst die onzeker is.

Dorcas helpt mensen bij het krijgen van een inkomen, het onderwijs van kinderen, psychosociale hulp en nog veel meer. Lees meer op dorcas.nl/oekraine.

13 juni 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.