Onze noodhulp voor (gevluchte) Oekraïners

7 maart 2022 – Meer dan een miljoen Oekraïners zijn sinds de uitbraak van de oorlog op de vlucht geslagen naar het westen van het land of naar een van de buurlanden. Dorcas biedt noodhulp aan vluchtelingen in Oekraïne, Moldavië en Roemenië én aan de mensen die zijn achtergebleven in Oost-Oekraïne. Wat houdt onze noodhulp concreet in?

Oekraïne

Na de inval van Rusland en de eerste verwarrende dagen, komt onze noodhulp in Oekraïne inmiddels op gang. We bieden hulp aan meer dan 10.000 vluchtelingen, aan mensen die zijn achtergebleven in oorlogsgebied en aan gastgezinnen. We richten ons daarbij op 2 locaties.

De eerste is Transkarpatië, een gebied in het relatief veilige westen van Oekraïne. Hier zijn veel mensen vanuit het oosten naartoe gevlucht. Het andere gebied is Zaporizja, in het oosten van het land. In deze regio wordt hevig gevochten, maar niet alle inwoners kunnen of willen vluchten. Aan kwetsbare mensen die zijn achtergebleven – bijvoorbeeld mensen met een beperking, ouderen en zwangere of alleenstaande vrouwen – verlenen we noodhulp.

Onze hulp bestaat in beide gebieden uit het uitdelen van (kant-en-klare) voedselpakketten, matrassen, slaapzakken, dekens, kookgerei en hygiëne- en menstruatiepakketten. Daarnaast bieden we psychosociale ondersteuning aan getraumatiseerde mensen. Ook geven we voorlichting over mensenhandel en mensenrechten.

Moldavië

Het aantal vluchtelingen in Moldavië groeit voortdurend. Naast tijdelijke opvangcentra worden mensen ook opgevangen door lokale gemeenschappen. Kerken en gezinnen staan klaar om vluchtelingen onderdak te geven, maar veel van hen hebben niet de financiële mogelijkheden om extra voedsel, matrassen en andere benodigde artikelen aan te schaffen. Dorcas Moldavië zorgt voor de benodigde middelen en ondersteuning, zodat meer Oekraïners kunnen worden geholpen. Daarnaast bieden we ook traumahulp aan de vluchtelingen.

Daarnaast delen we aan de grens pakketten met voedsel en hygiëneproducten uit. Ook hier hebben we speciale aandacht voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en kinderen. Door te zorgen voor de kinderen bieden we de verzorgers de ruimte om hun verdere reis te plannen. In eerste instantie ondersteunt Dorcas Moldavië ruim 5.000 vluchtelingen.

Roemenië

Onze lokale medewerkers in Roemenië gaan de komende tijd noodhulp bieden aan ongeveer 20.000 vluchtelingen. Dit doet Dorcas Roemenië samen met lokale partnerorganisaties. Ook hun speciale aandacht gaat uit naar de meest kwetsbare vluchtelingen, zoals ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en zieke mensen. De hulp bestaat uit het zorgen voor transport en opvang, uitdelen van voedsel en zorgen dat mensen de juiste medische hulp krijgen.

Geef ook voor noodhulp aan Oekraïne en doneer

07 maart 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.