Doe mee Wij Ons werk Verhalen Doneren
Menu
Home
Doe mee
Over ons
Ons werk
Voedselactie
Verhalen
Landen
Sponsoren
Winkels
Vrijwilligers
Vacatures
Contact
Doneren

T 088 050 2800
E info@dorcas.nl

Onze organisatie

For those in need! Dorcas is een christelijke organisatie voor noodhulp en internationale samenwerking. Wij investeren in duurzame verandering in het leven van mensen die achtergesteld worden. Bij armoede, uitsluiting en crisis creëren we mogelijkheden voor hen om tot bloei te komen.

Op ons internationale kantoor in Almere werken ruim 85 medewerkers en bij de landenkantoren ruim 300. Op deze pagina lees je over onze achtergrond en organisatie. Heb je na het lezen nog een vraag? Kijk dan of het antwoord tussen de veelgestelde vragen staat of neem contact op.

Onze geschiedenis

In 1980 zette Dirk Jan Groot samen met zijn vrouw Janneke Groot de Christelijke Stichting voor Hulp aan Gewetensvervolgden (CSHG) op. Hiermee gaf hij invulling aan zijn behoefte om het evangelie in praktijk te brengen en mensen te ondersteunen die vanwege hun geloof vervolgd werden. Dit betrof vervolgden in de destijds ‘gesloten’ landen in Oost-Europa. Deze mensen leefden veelal in armoede.

Na de val van de Berlijnse Muur en de politieke hervormingen in Oost-Europa, werden deze landen beter bereikbaar en ontstond de werkgroep Dorcas, genoemd naar een van de eerste christenen die ‘overvloedig was in goede werken en aalmoezen’ (Handelingen 9:36). De werkgroep richtte zich op het inzamelen en transporteren van hulpgoederen en ging over in Stichting Dorcas Hulp International, waarvan Dirk Jan Groot directeur werd.

Toen in 1989 hongersnood uitbrak in Ethiopië, stuurde Dorcas een container voedsel. Het werkveld in Oost-Afrika breidde zich daarna snel uit naar meerdere landen, en later ook naar het Midden-Oosten. Naderhand werd het werk van Dorcas in 2 stichtingen onderverdeeld. In 1995 werd Stichting Dorcas Aid International opgericht. Deze stichting was verantwoordelijk voor de uitvoering van de projecten in het buitenland. In 1997 werd Dorcas Hulp Nederland opgericht met de verantwoordelijkheid om fondsen te werven om de uitvoering van deze projecten mogelijk te maken.

Dirk Jan Groot leidde de organisatie tot hij in 2010 met pensioen ging. In 2010 besloten de toenmalige besturen van Dorcas Hulp Nederland en Dorcas Aid International beide organisaties te integreren. Begin 2012 is deze eenwording intern gerealiseerd en in oktober 2013 is de fusieakte notarieel gepasseerd. Ook Stichting Dorcas Winkels is onderdeel van deze fusie. Vanaf oktober 2013 zijn alle activiteiten van Dorcas ondergebracht in één organisatie: Stichting Dorcas Aid International, onder de naam Dorcas.

Raad van Toezicht

Van links naar rechts:

  • dhr. C.N. de Kat
  • dhr. H.F. Massink
  • mevr. N.D. Tipping
  • dhr. J.C. van der Linden
  • mevr. A.J. van der Werff

Agnes Kroese

algemeen directeur

Peter Palsma

directeur bedrijfsvoering

Goed bestuur

De Raad van Toezicht (RvT) controleert en adviseert onze directie. Hiermee voldoen wij aan de ‘Code Goed Bestuur’ zoals opgenomen in de ‘Erkenningsregeling Goede Doelen’. En aan de richtlijnen van het CBF.

De directie legt alle beleidsplannen, jaarplannen, jaarbegrotingen en jaarverslagen ter goedkeuring voor aan de RvT. De leden van de RvT worden benoemd voor een termijn van vijf jaar. Na een eerste termijn kunnen zij één keer worden hernoemd. Zij ontvangen geen vergoeding. Wel kunnen zij gemaakte onkosten declareren.

  • Dhr. Jan van der Linden (voorzitter)
    Sneek, 2022 t/m 2027 (2e termijn)
    Adviseur-accountant Deloitte
  • Dhr. Kees de Kat
    Zetten, 2018 t/m 2023 (1e termijn)
    Algemeen directeur Koninklijke FruitMasters Groep
  • Dhr. dr. Henk Massink
    Houten, 2018 t/m 2023 (1e termijn)
    Senior beleidsmedewerker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  • Mevr. drs. Nolda Tipping
    Onnen, 2022 t/m 2027 (1e termijn)
    Directeur ICT en Chief Technology Officer Dienst Uitvoering Onderwijs
  • Mevr. Annelien van der Werff
    Driebergen, 2022 t/m 2026 (1e termijn)
    Zelfstandig jurist

Openheid en transparantie

Openheid en transparantie vinden we erg belangrijk. Niet alleen om het vertrouwen te winnen van de mensen die ons steunen, maar ook om de kwaliteit van ons werk te verbeteren. Wij zien open data als een manier om samen met organisaties wereldwijd ons werk te verbeteren. Door data online te publiceren kunnen anderen deze gebruiken voor analyse, visualisatie en vergelijking. Bovendien wordt snel inzichtelijk welke organisaties welke activiteiten in welk gebied uitvoeren, wat de samenwerking bevordert. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is voorloper op het gebied van open data en Nederlandse ontwikkelingsorganisaties worden als de eerste organisaties op de wereld gezien die volledige transparantie en openheid nastreven.

Wat publiceren we?
In principe publiceren wij al onze data, tenzij er een goede reden is om dit niet te doen. Een reden is bijvoorbeeld veiligheid. Je leest hier alles over in ons publicatiebeleid (EN). Via het ‘International Aid Transparancy Initiative’ (IATI) publiceren we alle projecten die door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken worden gefinancierd, een budget kennen van minimaal 250.000 euro en gestart zijn na 1 februari 2016. Daarnaast zijn wij intern bezig met het optimaliseren van onze projectsystemen, zodat we op termijn in staat zijn om al onze projecten online te publiceren.

Lees meer over...

Onze landenkantorenExpand

De adresgegevens van onze landenkantoren vind je op onze internationale site dorcas.org. Klik in de menubalk op 'Countries' en vervolgens op het betreffende land.

Ons beloningsbeleid in NederlandExpand

Dorcas valt niet onder een cao, maar heeft in afstemming met de ondernemingsraad haar eigen arbeidsvoorwaarden ontwikkeld, inclusief een eigen functie- en salarisgebouw. Deze arbeidsvoorwaarden passen we aan als de wet- of regelgeving verandert of in overleg met de ondernemersraad.

Alle functies zijn ingeschaald volgens een eigen functiewaarderingssysteem. Onze medewerkers ontvangen een salaris conform de functiezwaarte en ervaringsjaren. Elk jaar voeren de leidinggevenden beoordelingsgesprekken. Bij normaal functioneren krijgt een medewerker één salaristrede extra, bij excellent functioneren twee treden en bij disfunctioneren geen trede.

De directie wordt door de Raad van Toezicht beoordeeld, waarbij ze gebruik maakt van de input van een zogenaamde 360 graden review. Daarbij wordt input geleverd door een aantal mensen rondom de directieleden, die samen een goed en compleet beeld geven aan de Raad van Toezicht over het functioneren van de directie, die daarop haar beoordeling en gesprekken baseert. In ons jaarverslag zie je verdere details over de hoogte van hun salarissen.

Elk jaar besluit de directie of en hoeveel we (een deel van) de salarisschalen indexeren, zowel in Nederland als in het buitenland. Per land kijken we naar de inflatie in het betreffende land om de salarisschalen aan te passen.

Ons beloningsbeleid in het buitenlandExpand

Onze medewerkers die in het buitenland voor ons werken zijn bijna altijd lokale medewerkers. Voor hen hebben we een overkoepelende set arbeidsvoorwaarden, waarbij we uiteraard rekening houden met de geldende wet- en regelgeving van het betreffende land. Elk land heeft een eigen functie- en salarisgebouw. De beoordelingen, salarisstijgingen en indexering verlopen via dezelfde systematiek als in Nederland.

ANBI-kwalificatieExpand

Sinds 1 januari 2008 zijn we een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Alleen instellingen die de Belastingdienst heeft aangewezen als ANBI kunnen gebruikmaken van de fiscale voordelen rondom schenk- en erfbelasting en de aftrek van giften in de inkomsten- en venootschapsbelasting.

CBF-erkenningExpand

Sinds 1998 zijn we in het bezit van het CBF-Erkenning. Deze erkenning is een blijk van betrouwbaarheid. Alle instellingen met een erkenning zijn door het onafhankelijke Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) langs dezelfde meetlat gelegd. Organisaties met de erkenning hebben bewezen dat ze op een verantwoorde manier omgaan met hun fondsenwerving en de besteding van hun geld. Meer informatie over ons CBF-Erkenning vind je hier. Of kun je ons CBF-Erkenningspaspoort direct bekijken op de website van het CBF.

Code nalatenExpand

De Code Nalaten dient als een leidraad voor organisaties die fondsen via nalatenschappen verwerven dan wel verkrijgen. Deze Code Nalaten is in 2018 opgesteld onder auspiciën van Nederland Filantropieland en vervangt de 'Richtlijn Werving Nalatenschappen' (2012). In de CBF Erkenningsregeling wordt van goede doelen-organisaties verwacht dat zij een aantal codes en richtlijnen onderschrijven, waaronder die op het gebied van fondsenwerving (norm 6.2.1). Dorcas onderschrijft dit uiteraard. Deze code beoogt de werving en communicatie rond nalatenschappen te regelen.

Feedback- en klachtenprocedureExpand

Ben je ontevreden of heb je iets vervelends meegemaakt? Dan horen we dit graag van je. Je kunt feedback geven of een klacht indienen. Hierbij houden houden ons altijd aan de richtlijnen van het CBF-keurmerk, zoals bepaald in artikel 4, lid 3, sub f, van het Reglement CBF-Keur.

  • Je kunt een klacht indienen via de e-mail: klachten@dorcas.nl. Heb je geen e-mailadres? Dan kun je bellen naar 088 0502800. Het is belangrijk dat je bij het indienen van de klacht duidelijk beschrijft wat er verkeerd is gegaan. Daarnaast kun je aangeven hoe jij vindt dat het in de toekomst beter kan of moet.
  • We registreren je klacht in ons systeem. Op deze manier houden we bij welke klachten er binnenkomen en kunnen we ervan leren. Bij het inrichten van onze werkprocessen kijken we bijvoorbeeld altijd naar klachten uit het verleden.
  • We reageren binnen twee weken op je klacht. We beloven recht te doen aan jouw individuele ervaring. Is er sprake van een (structurele) tekortkoming? Dan beloven we de nodige maatregelen te nemen.
  • Ben je het niet eens met de reactie? Dan kun je in beroep bij onze directie. Wanneer je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, kun je dit laten weten via klachten@dorcas.nl. We leggen je daarna uit hoe deze procedure in zijn werking gaat.
IntegriteitExpand

Dorcas wil een veilige (werk)omgeving bieden aan medewerkers, projectdeelnemers, partners en andere belanghebbenden waar wij mee samenwerken. Bekijk hier ons integriteitsbeleid. Als onderdeel van die veilige werkomgeving moedigen wij iedereen aan om een melding te doen wanneer zij een zorg of een negatieve ervaring hebben met of binnen Dorcas.

Stuur hiervoor een mail naar integrity@dorcas.org. Omschrijf duidelijk wat de situatie is, hoe deze volgens jou opgelost moet worden en hoe we er in de toekomst beter mee om kunnen gaan. Onze Integrity Officer neemt binnen 2 contact met je op om de melding met je te bespreken, en om de eventuele vervolgstappen met je te bepalen. We gaan vertrouwelijk met je melding om, en delen informatie pas met andere personen als je toestemming geeft.

Wil je liever een melding doen bij een externe vertrouwenspersoon? Dan kan dit bij Gerard Dijkstra van Buro Konfidi Vertrouwenspersonen via info@konfidi.nl of 06 55183368. In het Praatpapier Buro Konfidi kun je vinden hoe de procedure bij de externe vertrouwenspersoon verloopt.

Onze publicatiesExpand

Je kunt ons online volgen via:

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Onze digitale nieuwsbrief

Je kunt ons offline volgen via:

  • Magazine Hartslag
  • Onze gebedsbrief

Downloads

  • Statuten september 2022
  • Reglement Raad van Bestuur
  • Reglement Raad van Toezicht (RvT)
  • Reglement auditcommissie RvT
  • Protocol zelfevaluatie RvT
  • Reglement selectie- en renumeratiecommissie RvT
  • Reglement psychosociale arbeidsbelasting, klokkenluiders, vertrouwenspersoon
  • Databeschermingspolicy
  • Gedragscode (NL) / Code of Conduct (EN)
  • Strategisch Plan 2022-2025 (EN)
  • Privacyverklaring
  • Jaarverslag
  • Logo Dorcas
  • CBF-Erkenningspaspoort
  • Integriteitsbeleid
  • Sanctiebeleid en -procedures

Lidmaatschap of samenwerking

AflatounExpand

Bij onze projecten met kinderen richten we ons vaak op het aanleren van sociaal-maatschappelijke vaardigheden (life skills). Voor deze trainingen maken we gebruik van de programma’s van Aflatoun.

Christelijk NoodhulpclusterExpand

Het Christelijk Noodhulpcluster is een samenwerking tussen Dorcas, EO-Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA. We komen in actie bij humanitaire noodsituaties als gevolg van natuurrampen of conflicten. Lees meer in dit artikel.

Christelijk Platform Oost-EuropaExpand

Het Christelijk Platform Oost-Europa (CPOE) stimuleert de samenwerking tussen verschillende hulpverleningsorganisaties die in Oost-Europa werken. Dorcas is actief deelnemer van het platform en is vertegenwoordigd in de stuurgroep.

Dutch Coalition on Disability and DevelopmentExpand

Deze coalitie richt zich op belangenbehartiging voor mensen met een handicap. Met 'inclusie' bedoelen we dat deze mensen volledig en effectief kunnen meedraaien in de maatschappij.

Dutch Relief AllianceExpand

De Dutch Relief Alliance (DRA) is een partnerschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en 16 Nederlandse hulp- en ontwikkelingsorganisaties:

  • CARE Nederland
  • Cordaid
  • Dorcas
  • ICCO en Kerk in Actie
  • Oxfam Novib
  • Plan Nederland
  • Red een Kind
  • Save the Children
  • SOS Kinderdorpen
  • Stichting Vluchteling
  • Tear
  • Terre des Hommes
  • War Child
  • War Trauma Foundation
  • World Vision
  • ZOA

De DRA verleent snelle en effectieve noodhulp in internationale crisissituaties.

EU-CORDExpand

EU-CORD is een Europees netwerk van 22 christelijke non-gouvernementele organisaties (ngo’s), rondom thema's als de rechten van kinderen en humanitaire hulp. Dit netwerk onderhoudt en coördineert relaties tussen EU-instanties en andere netwerken in Brussel. Het netwerk biedt training en advies op het gebied van institutionele fondsenwerving en geeft een stem aan christelijke organisaties binnen de ontwikkelingssector.

Girls not BridesExpand

Girls not Brides is een partnerschap van meer dan duizend organisaties in bijna honderd landen. Deze organisaties willen kindhuwelijken uitbannen en meisjes tot hun volle potentieel te brengen.

Humanitarian Knowledge Centre KUNOExpand

KUNO is een platform voor kennisuitwisseling en reflectie, zodat Nederlandse noodhulporganisaties kunnen innoveren en samen de uitdagingen van de toekomst aankunnen. KUNO faciliteert bijvoorbeeld kennis van academici, beleidsmakers en ondernemers.

Nederlands Water PartnershipExpand

Dit netwerk bestaat om de internationale samenwerking in de watersector zo goed mogelijk te laten verlopen. Dorcas is lid van dit netwerk, omdat we in veel projecten schoon drinkwater initiëren.

PartosExpand

Partos is de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Zij zet zich in voor de belangen van haar leden, zodat zij zo succesvol mogelijk een rechtvaardige en duurzame wereld kunnen creëren voor iedereen. Partos is bijvoorbeeld een belangrijke schakel tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en individuele organisaties.

PerspActive Expand

PerspActive is een Nederlandse coöperatie van tien ontwikkelingsorganisaties. Het doel van de coöperatie is om jonge mensen in ontwikkelingslanden in hun kracht te zetten. De leden van PerspActive initiëren samen programma's en werven hier gezamenlijk fondsen voor.

PrismaExpand

Prisma is een vereniging waarbij veel christelijke diaconaat- en ontwikkelingsorganisaties zijn aangesloten. Het doel is om samen armoede tegen te gaan en gerechtigheid te bevorderen. De leden van Prisma werken samen aan beleidsbeïnvloeding en bewustwording. Ook houden we ons bezig met kennisuitwisseling, gezamenlijke bezinning en verdieping van onze programma's.

SHOExpand

Voor onze noodhulpcampagne in Oekraïne werken wij in 2022 samen met Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO). Dit is de stichting waar de hulporganisaties achter Giro555 zich in hebben verenigd. Dorcas is geen lid van de SHO.

Start NetworkExpand

Start Network is een internationaal netwerk van 42 organisaties. Het netwerk bestaat om snel en effectief noodhulp te kunnen bieden. Via dit netwerk krijgen we toegang tot fondsen voor noodhulp van de Europese Unie en de Britse en Ierse overheden.

Ontvang nieuws en inspirerende verhalen van verandering

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

  • Radioweg 1
    1324 KW Almere
  • Bel een winkel of bel ons kantoor
  • NL04 RABO 0106 2500 00
  • info@dorcas.nl
  • RSIN-nummer: 805415415
  • Contact opnemen
  • Wijziging doorgeven
  • Privacy

Snel naar

  • Dorcas kringloopwinkels
  • Inzameldepots voor textiel
  • Verhalen
  • Doneren
  • Webshop
  • Vacatures
  • Vrijwilligers
  • Op de hoogte blijven
  • Dorcas.org (internationaal)

Volg ons

Facebook pagina