Oorlog in Oekraïne: de meest gestelde vragen

Wauw, wat zijn we dankbaar voor alle donaties, gebed en betrokkenheid rondom de noodhulp in Oekraïne. Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen aan het Christelijk Noodhulpcluster.

Welke noodhulp verlenen jullie in Oekraïne?

Dorcas verleent samen met het Christelijk Noodhulpcluster noodhulp in de vorm van onderdak, voedsel, spullen en traumahulp. Dit doen we in Oekraïne, Moldavië en Roemenië. In alle 3 deze landen is Dorcas al 25 tot 30 jaar actief, en hebben we een groot lokaal netwerk.

Elke organisatie binnen het Christelijk Noodhulpcluster heeft haar eigen rol en expertise:

  • Dorcas heeft eigen landenkantoren met lokale collega’s en een groot netwerk. We zijn voor deze noodhulpactie de grootste uitvoerende partner, en hebben op dit moment noodhulpprojecten in West-Oekraïne. We hopen dit zo snel mogelijk uit te breiden naar Oost-Oekraïne.
  • EO Metterdaad heeft video-opnamen gemaakt aan de grens van Oekraïne met Moldavië en Roemenië en ondersteunt de leden van het Christelijk Noodhulpcluster met haar media-expertise.
  • Red een Kind en Woord en Daad dragen bij door middel van fondsenwerving en het delen van hun expertise.
  • Tearfund werkt mee via hun internationale partner in West-Oekraïne.
  • ZOA is een programma gestart in Transkarpatië, in het zuidwesten van Oekraïne. Hier helpen ze ontheemden met cash transfers. Maandelijks krijgen de meest kwetsbare ontheemden een tegoed dat ze kunnen opnemen in Oekraïne of één van de buurlanden. Alleenstaande moeders met kinderen krijgen prioriteit, net als ouderen en gezinnen met meer dan 3 kinderen. Uit onderzoek van ZOA’s noodhulpteam ter plaatse, is gebleken dat juist deze kwetsbare mensen geholpen zijn met cash transfers.
  • Kom over en help is speciaal voor deze actie aangehaakt bij het Christelijk Noodhulpcluster. Ook zij is al vele jaren in Oekraïne en Moldavië actief, en heeft er een groot lokaal netwerk van uitvoerende partners.
oorlog oekraïne noodhulp hulp christelijk noodhulpcluster

Waar is op dit moment vooral behoefte aan?

De meeste behoefte voor de hulp die wij verlenen, is aan geld. Hiermee kunnen we de benodigde goederen lokaal inkopen in de juiste hoeveelheden. In de volgende 2 artikelen leggen we uit waarom dit de beste manier van werken is:

Wat zijn de plannen voor de lange termijn?

De toekomst is zeer onvoorspelbaar. Blijven er vluchtelingen komen? Willen de Russen het grensgebied tussen Oekraïne en Moldavië blokkeren? We weten niet wat de toekomst brengt. Dit betekent ook dat we qua noodhulp en wederopbouw niet te ver vooruit kunnen denken. Wel werken we verschillende scenario’s uit en treffen we voorbereidingen.

Als noodhulp niet meer nodig is, blijven we altijd nog betrokken voor wederopbouw. Hierna zal de gezamenlijke actie met het Christelijk Noodhulpcluster ophouden. Dorcas blijft in Oekraïne werken voor de lange termijn. We hopen op een gegeven moment onze duurzame ontwikkelingsprojecten weer op te pakken. Hierover lees je meer op onze Oekraïne-pagina.

Komen donaties goed terecht?

Als je geeft voor noodhulp in Oekraïne is dat de bestemming van je gift. We hebben verschillende noodhulpprojecten, gericht op ontheemden in Oekraïne en vluchtelingen in omringende landen. Deze projecten worden altijd uitgevoerd door 1 van de leden van het Christelijk Noodhulpcluster of 1 van hun partners. Voor deze lokale partners geldt dat er altijd een meerjarige actieve financiële relatie bestaat.

We besteden tenminste 80 procent van het geld aan de daadwerkelijke noodhulpactiviteiten. De rest van bedrag hebben we bijvoorbeeld nodig om extra medewerkers in te huren of trainingen te organiseren. Om een voorbeeld te geven: ons landenkantoor in Roemenië was altijd gericht op duurzame ontwikkeling. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, stroomde het land vol met vluchtelingen die getraumatiseerd waren. Binnen een paar weken werden de Dorcas-medewerkers getraind om eerste traumahulp te verlenen, en huurden we extra specialisten in die noodhulpactiviteiten op het gebied van psychosociale support kunnen opzetten.

Alle uitvoerende partners van het Christelijk Noodhulpcluster hebben het CBF-keurmerk. CBF is de toezichthouder op goede doelen. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen krijgen het keurmerk. CBF garandeert dat erkende goede doelen daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro, verantwoording afleggen en zich onafhankelijk laten controleren. 

Gaan projecten in andere landen nog wel door, of zijn deze stilgelegd?

Projecten in andere landen gaan zeker door! Ook in andere delen van de wereld blijft de nood namelijk hoog. In Oekraïne zelf liggen onze gangbare projecten (zoals het armoedestoplicht-project) helaas wel stil.

Kan ik spullen opsturen naar Oekraïne?

Nee, we sturen geen spullen op naar Oekraïne. We kopen goederen zo veel mogelijk lokaal in. Dit bespaart tijd en kosten, en bovendien stimuleren we op deze manier de lokale economie. Overigens geven we ook cashgeld, waar mensen zelf hun voedsel en spullen mee kunnen kopen. Met geld kunnen mensen zelf bepalen en kopen wat ze nodig hebben.

Wil je spullen ten dienste stellen van mensen in nood, breng deze dan bij de winkels van Dorcas, Woord en Daad of Red een Kind. De opbrengst van de verkoop van deze spullen is bestemd voor mensen in armoede, uitsluiting of crisis.

Waar kan ik terecht als ik vluchtelingen wil opvangen in mijn huis of als ik iets wil doen voor vluchtelingen?

Als je je wilt inzetten als vrijwilliger voor vluchtelingen in Nederland, dan verwijzen we je graag naar bijvoorbeeld het Leger des Heils, takecarebnb of Vluchtelingenwerk. Stichting Gave heeft een aantal tips op een rij gezet over waar je op moet letten als je overweegt om Oekraïense vluchtelingen in huis op te nemen. Ook bij deze organisatie kun je je aanmelden als vrijwilliger.

Wat kan ik doen voor kinderen in Oekraïne?

Je kunt als school of kerk geld inzamelen voor noodhulp. Bij Dorcas kun je een online collectebus aanmaken of meedoen aan de actie ‘Hart voor Oekraïne’. Kijk ook op de website van Red een Kind voor tips over hoe je in actie kunt komen met je school.

Ik wil graag helpen als vrijwilliger in Oekraïne, kan dat via het Christelijk Noodhulpcluster?

Nee, het is niet mogelijk om via het Christelijk Noodhulpcluster vrijwilliger te worden in Oekraïne. De kracht van ons werk zit in de samenwerking met lokale hulpverleners. Zij kennen de mensen, taal en cultuur en weten het best wat nodig is. Wil je vanuit Nederland toch graag iets doen? Dan is de meest efficiënte manier het overmaken van een donatie of vluchtelingen die hiernaartoe komen bijstaan op de een of andere manier.

Kan het Christelijk Noodhulpcluster iets doen aan de politieke situatie?

Nee, het Christelijk Noodhulpcluster werkt onder de getroffen bevolking van de oorlog, maar kan en wil zich niet bemoeien met de politieke situatie in het land, omdat dat de hulpverlening zou vertragen en partijdigheid in de hand zou werken. De partners van het Christelijk Noodhulpcluster bieden steun aan alle burgers die getroffen zijn door de oorlog of op de vlucht zijn, ongeacht hun politieke, religieuze of andere voorkeur.

25 maart 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.