Update Mozambique | April 2019

3 weken geleden werd Mozambique opgeschrikt door een orkaan. Het water zakt, maar de ravage blijft. Als een land in diepe armoede door een ramp als deze wordt opgeschrikt, dan treft dat iedereen enorm zwaar. Mensen die in zelfgemaakte huisjes wonen, hebben nu niks meer. Veel van hen leven van hun eigen akker. Het mais was tijdens de ramp bijna klaar voor de oost. Zo ver is het niet gekomen. Hoe het de komende maanden moet, weten de honderdduizenden getroffenen niet.

Als Dorcas doen we nu eerst wat we kunnen om noodhulp te bieden. Voedsel, schoon water en hygiënematerialen. Dat blijven we doen, samen met onze partners van het christelijk noodhulpcluster. Daarna gaan we kijken wat er dan nodig is om het land en het dagelijkse leven weer op te bouwen. Zeker is dat al deze mensen niet zonder uw betrokkenheid kunnen. Bedankt voor je gebed en donaties van de afgelopen tijd. We hopen dat je dat zult blijven doen.

Met vriendelijke groet,

Leo Visser, algemeen directeur

Hoe is het nu in Mozambique?

Momenteel zijn we nog steeds bezig met noodhulp, en het opschalen ervan. De nood is en blijft hoog. Bij de mensen komt steeds meer het besef wat er nu eigenlijk is gebeurd. Er is veel weg: niet alleen hun huis en hun inboedel, maar ook gezinsleden en vrienden. Het is extra erg dat veel lichamen zijn verdwenen, waardoor de mensen hun geliefden niet kunnen begraven. Ook persoonlijke bezittingen zijn weg. Zoals een lokale Dorcas-medewerker zei: ‘Iedereen heeft wel een of twee dingen (een foto bijvoorbeeld) waar hij/zij aan is gehecht, en die zijn ook weg.’ Er zijn nog steeds mensen die opgevangen worden op een centrale plek (bijvoorbeeld een kerk of school), maar dat begint nu af te nemen.

De regen is gestopt en de meeste plekken zijn nu droog. De mensen zijn begonnen met het herstellen van hun huizen. Vaak kiezen zij voor tijdelijke oplossingen, totdat zij weer wat inkomsten hebben om hun huis te herbouwen. Een groot nadeel is dat het vóór Idai erg droog was, waardoor er te weinig gras is om daken mee te maken. Veel mensen gebruiken hierdoor plastic of zeil, wat snel lek gaat of wegwaait.

De grootste noodzaak blijft het voorkomen van ondervoeding, toegang tot schoon drinkwater en het voorkomen en bestrijden van besmettelijke ziektes.

Help mee!

Jouw bijdrage voor Mozambique is belangrijk.

Wat heeft Dorcas tot nu toe kunnen doen?

  • Meer dan 2000 mensen in Chimoio en Gondola krijgen voedsel.
  • Bijna 4000 mensen in het zwaargetroffen Nhymatanda helpen we met eten en ook hygiëneproducten zoals maandverband en zeep.
  • 300 families hebben toegang gekregen tot schoon drinkwater. Dit omdat we waterfilters konden uitdelen. Elk waterfilter kan door 3 families gebruikt worden.
  • Op het gebied van hygiëne geven we voorlichting. Ook hebben we 300 noodtoiletten aangelegd zodat ontlasting niet vermengd raakt met water om bijvoorbeeld eten mee te wassen.

De afgelopen weken hebben we al veel kunnen betekenen voor de slachtoffers van de ramp. We blijven noodhulp bieden en nog meer mensen te kunnen bereiken met voedsel, schoon water en hygiënemiddelen.

Sponsorkinderen- en granny’s

We zijn bezig om te kijken welke hulp de gesponsorde kinderen en granny’s nodig hebben. We weten dat veel huizen van de 40 kinderen en 20 granny's in het gebied Chimoio/Gondola zijn geraakt. We onderzoeken wat hier nodig is. We zullen deze groep kinderen en ouderen de komende maanden extra in de gaten houden en ondersteunen.

3 leerpunten over Mozambique

Lysanne en Jan Jacob leerden tijdens hun reis 3 dingen over de complexiteit van de ramp in Mozambique:

  1. De ramp maakt geen onderscheid in arm of rijk.
  2. De impact van deze ramp kun je niet meten aan de hand van het aantal doden.
  3. De echte ramp moet nog beginnen.

Meer weten?

De laatste berichten en verhalen

De media over Dorcas en Idai

Er zijn in de afgelopen weken veel verhalen in de media verschenen over de ramp en ons werk in Mozambique:

Gevolgen orkaan Idai in beeld

Help mee!

Jouw bijdrage voor de mensen in Mozambique is belangrijk.