Schoon drinkwater voor Regina uit Mozambique

Schoon drinkwater is in Mozambique niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door de vele overstromingen is het water vaak zout en van slechte kwaliteit. Dit veroorzaakt ziektes en zorgt voor slechte hygiënische omstandigheden. De 41-jarige Regina was een van de mensen die hier mee te maken had. Door de komst van het project Watertime heeft ze nu toegang tot schoon drinkwater én verdient ze een inkomen voor haar familie. 

Regina is getrouwd en moeder van 4 zonen en 2 dochters. Samen met haar familie heeft ze een boerderij in Nhamatanda, een regio aan de kust in het midden van Mozambique. In 2019 raast de orkaan Idaï over het land en verwoest veel dorpen en steden – ook hun boerderij.  

Overstromingen 

Het gezin verhuist na de orkaan naar een huis in het dorp. Op een stukje grond verbouwen Regina en haar familie mais, bonen en andere groenten. Hiermee proberen ze wat geld te verdienen. Dat is niet gemakkelijk, want de oogsten mislukken regelmatig. Hun grond ligt namelijk in een laaggelegen gebied en hier komen veel overstromingen voor. Regina probeert het inkomen aan te vullen door af en toe wat werk als huishoudster te doen. 

Gezondheidsproblemen 

Het gezin woont in een drukke buurt, dicht bij de plaatselijke markt. De hygiëne omstandigheden zijn er slecht, en er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen. Regina en haar familie hebben – net als de andere inwoners – veel last van gezondheidsproblemen. Hierdoor kunnen ze niet werken of naar school gaan. Schoon drinkwater is er nauwelijks. Het water dat er is, is vaak zout en vervuild en de mensen moeten er ver voor lopen. 

Watersysteem 

De situatie verandert als Regina hoort van het project Watertime, een watersysteem waarbij de inwoners tegen een kleine vergoeding schoon water kunnen kopen. De Mozambikaanse woont een bijeenkomst bij over het project en besluit mee te doen. Regina vindt het belangrijk dat er voor iedereen toegang tot schoon water komt en daar wil ze zich daar graag voor inzetten. Ze volgt verschillende trainingen waarin ze allerlei dingen leert over het managen van een bedrijf en over de techniek van het watersysteem. 

Na de training wordt Regina lid van het watercomité en komt hierdoor in dienst als werknemer. Haar taak is het beheren van de muntjes voor het watersysteem. Het geld dat ze hiermee verdient is een welkome aanvulling op het inkomen van haar gezin, dat inmiddels is uitgebreid met een schoondochter en 2 kleinkinderen. 

Beter leven 

Niet alleen Regina en haar familie hebben voordelen van het watersysteem; in het dorp komen nu bijvoorbeeld minder ziektes voor. Dat komt natuurlijk door het schone drinkwater, maar ook door de voorlichting die Regina geeft over het belang van een goede hygiëne. Een ander groot voordeel van het watersysteem is dat de inwoners nu niet meer zo ver hoeven te lopen om water te halen. De kwaliteit van hun leven is flink verbeterd. 

02 maart 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.