Vitoria uit Mozambique moest dagelijks vier kilometer lopen voor water

De aanleg van het watersysteem zorgde niet alleen voor schoon drinkwater voor de Mozambikaanse Vitoria (29) en haar gezin. Het gaf haar ook meer tijd én het versterkte haar zelfvertrouwen en haar positie in de gemeenschap. 

‘Met mijn man en twee zoons woon ik in de regio Nhamatanda, in het midden van Mozambique. Ik heb geen baan en zorg voor het huishouden en voor onze twee kinderen. Voor water moest ik elke dag twee kilometer heen én twee kilometer terug lopen. Dat was zwaar en kostte veel tijd’, vertelt Vitoria. 

Dichtbij haar huis legde Dorcas een nieuw watertappunt aan. Vitoria was nieuwsgierig en stapte af op de medewerkers van Dorcas. Zo raakte ze steeds meer betrokken bij het waterproject. Ze volgde een training over de werking van het systeem en hoe je het goed moest gebruiken. Deze kennis deelde Vitoria vervolgens weer met de mensen uit haar gemeenschap. 

‘Ik ben blij met het schone drinkwater, want nu hoef ik niet meer elke dag zo ver te lopen. Maar ook de training heeft een positieve invloed op mijn leven. Het was goed voor mijn zelfvertrouwen. Door de kennis die ik heb, word ik door de gemeenschap gerespecteerd. Ik voel mij hierdoor waardevol en durf nu ook meer te zeggen tijdens sociale bijeenkomsten in ons dorp.‘ 

08 mei 2024

Geef voor Mozambique

Met jouw donatie zorgen we voor meer schone waterpunten, geven we trainingen en investeren we in duurzame verandering