Zacarias uit Mozambique heeft succes met de Sasso-kippen

De 50-jarige Zacarias uit Mozambique had een groot stuk grond waarop hij als boer gewassen verbouwde en vee teelde. Helaas brachten meerdere cyclonen schade toe aan zowel de vruchtbaarheid van zijn grond als aan zijn vee. Zijn inkomsten verminderden en hij kon zijn gezin met 14 kinderen niet meer voorzien van dagelijkse maaltijden. Het is niets voor Zacarias om bij de pakken neer te gaan zitten. Hij hoort van een kippenproject van Dorcas en schrijft zich direct in.

Bedrijf starten

‘Ik wist meteen: dit kippenproject is een kans voor ons gezin. Ik kwam er al snel achter dat ik nog veel kon leren. Eerder had ik ook kippen, maar die scharrelden gewoon wat rond op ons erf en die aten wat ze tegenkwamen. Nu leerde ik welke voeding kippen het best kunnen krijgen, hoe je ze gezond kunt houden en waarom het beter is dat ze hun eigen plek hebben. Bovendien leerde ik commerciëler kijken, zodat de kippen me echt wat kunnen opleveren.’

Een groeiend bedrijf

Zacarias begint met 5 Sasso-kippen, maar zodra het kan koopt hij er 25 bij. ‘Ik koos voor precies dezelfde soort kippen als die eerste 5, want die zijn van goede kwaliteit. Dankzij Dorcas kwam ik in contact met een bedrijf waarvan ik deze kippen kon kopen. En wat bleek: ik kon enorme winst maken! Ik kocht de kippen voor nog geen 3 dollar per stuk en ik verkocht ze voor 6 dollar. Terwijl rond de 2,50 dollar in mijn dorp een gebruikelijke prijs is voor een kip!’

Een inspiratie voor anderen

Zacarias begint steeds meer te denken als een ondernemer. Hij moedigt dorpsgenoten aan om ook Sasso-kippen te houden. Door Zacarias zien ze de voordelen ervan in. ‘Deze kip kan onze weersomstandigheden beter aan dan andere soorten, groeit snel en heeft goed vlees. Op deze manier groeit mijn bedrijf, maar ook de economische activiteiten om mij heen groeien! Er zijn nu namelijk dorpsgenoten die de kippen zelf ook weer doorverkopen. Ik moedig dat alleen maar aan. Hoe meer mensen een goed inkomen hebben, hoe beter het met onze gemeenschap gaat!’

19 juli 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.