Ayana (17) uit Mozambique is thuis

Na een heftige periode van leven op straat, is Ayana terug bij haar moeder en oma.

De 17-jarige Ayana liep weg van huis en eindigde op straat. Haar gevecht om daar te overleven kostte haar haar gezondheid, en bijna haar relatie met haar moeder en oma. Een ontmoeting met een vrijwilliger was het begin van herstel.

Weggelopen
Ze is kwetsbaar. Ayana. Ze wil vertellen wie ze is en daar hoort ook bij dat ze tot voor kort op straat leefde, en wat geld verdiende door te werken in de huishouding. Maar het is moeilijk voor haar. Ze wordt emotioneel, en huilt. De vrijwilliger die met Ayana optrekt, neemt het van haar over. ‘Ayana is op een gegeven moment van huis weggelopen.’ Als jonge meid sliep ze op verschillende plekken, en deed wat nodig was om geld te verdienen.

‘Kom maar met mij mee naar huis’
Ziek en alleen loopt ze op een avond over straat, als ze opvalt bij een vrijwilliger van GCR – een lokale partnerorganisatie van Dorcas. Deze vrijwilliger, die meewerkt aan het project Girls stand up for your health and rights, vangt Ayana op en neemt haar mee naar huis. Samen beginnen ze aan Ayana’s proces van herstel.

De weg terug
Allereerst vinden ze haar moeder. Ze vertellen haar waar Ayana is, en hoe het gaat met haar gezondheid. Aanvankelijk ontvangt de moeder van Ayana haar liever niet meer thuis. Ze is zelf weggelopen, zegt ze. Maar Ayana’s begeleider geeft niet op. Terwijl ze het medicatietraject van Ayana starten, praat ze ook met haar over verzoening thuis. En terwijl Ayana langzaam herstelt, werpt dit verzoeningsproces ook zijn vruchten af. Inmiddels woont ze weer bij haar moeder en oma. Ze gaat naar school, waar ze leert lezen en schrijven. En hoewel ze nog fragiel is, sterkt haar lichaam zichtbaar aan.

15 september 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.