Schoon water trekt meer families naar dorp van Sonia uit Mozambique

De 27-jarige Sonia verloor haar huis en haar stukje land door de orkaan Idaï, die in 2019 over Mozambique raasde. Noodgedwongen verhuisde ze met haar gezin naar een veiligere plek, een stuk van de rivier af. Hier bouwde ze een nieuw leven op en raakte ze betrokken bij het waterproject van Dorcas. Dankzij dit project hebben de families in het dorp nu altijd schoon drinkwater en zijn ze gezonder. 

Sonia is getrouwd en moeder van 2 dochters van 11 en 5 jaar. Ze is een vriendelijke vrouw met een positieve instelling, en ze staat altijd voor iedereen klaar. Het gezin woont vlak bij de rivier Mussapa. Naast hun huis, dat is gemaakt van modder en gras, hebben ze een tuin waar ze allerlei gewassen verbouwen. Haar man zorgt regelmatig voor vers vlees door te jagen op konijnen, ratten en gazelles. De familie heeft een goed leven.

Storm verwoest huis 

Dat verandert als in 2019 de orkaan Idaï een enorme ravage aanricht in Mozambique. Veel mensen verliezen hun leven en complete dorpen en huizen worden door de storm en overstromingen weggevaagd. Sonia en haar gezin worden overvallen door de komst van Idaï. De rivier stroomt over en verwoest hun huis. Hun eens zo vruchtbare grond verandert in een enorme zandvlakte. De familie van Sonia overleeft de ramp, maar is verder alles kwijt. 

Geen water 

Samen met 20 andere families trekken Sonia en haar gezin weg naar een opvangkamp op een veilige plek, ver van de rivier af. Hier worden ze opgevangen door de overheid, Dorcas en enkele andere organisaties. Op de plek van het kamp worden stevige huizen voor de families gebouwd. Maar er zijn ook veel mensen die niet naar het kamp willen verhuizen, omdat er geen water is. 

Om aan water te komen, moeten de inwoners 10 kilometer lopen naar de rivier. Dit water is bovendien niet schoon en dus slecht voor de gezondheid. Ook is het gevaarlijk om water uit de rivier te halen, omdat er krokodillen in leven. 

Watertraining 

Daarom start Dorcas met een waterproject in het dorp van Sonia en legt diverse waterpunten aan. Een van die punten is vlak bij het nieuwe huis van het gezin. Hierdoor raakt de Mozambikaanse bij het waterproject betrokken. Ze volgt een training over de werking van het watersysteem, zodat ze andere inwoners kan helpen bij het gebruik ervan. Ook geeft ze voorlichting over het belang van schoon water en een goede hygiëne. 

Plezier en waardering 

Sonia haalt veel plezier uit haar werk voor het waterproject. Doordat er schoon drinkwater is in het dorp trekken er meer mensen naartoe, inmiddels wonen er al 500 families. Sonia staat steeds klaar voor nieuwe mensen en heet ze welkom in haar huis. ‘Ik voel me gewaardeerd en gerespecteerd door de gemeenschap. Ik geniet ervan dat ik door het waterproject veel met anderen kan samenwerken. Ik hoop dat er in de toekomst op meer plekken in Mozambique watersystemen worden gebouwd. Het is goed voor onze gezondheid en het scheelt een heel eind lopen naar de gevaarlijke rivier.’ 

17 maart 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.