Q&A Sprinkhanenplaag in Oost-Afrika
Een enorme sprinkhanenplaag zorgt voor grote voedselproblemen in landen in Afrika en Azië. Grote zwermen sprinkhanen verwoesten de gewassen op de akkers. De plaag is nog lang niet op z’n retour en wordt alleen maar groter. Ook de landen waar Dorcas werkzaam is, worden getroffen.
Waar en wanneer is de sprinkhanenplaag begonnen?
De sprinkhanenplaag is begonnen in juni 2019 in Aman en Jemen. Vanuit Azië zijn de sprinkhanen in augustus naar Ethiopië gegaan om zich vervolgens verder te verspreiden over Afrika.
Waar zijn de sprinkhanen nu?
De sprinkhanen zijn op dit moment vooral in Oost-Afrika. Na Ethiopië hebben de sprinkhanen zich verder verspreid over Tanzania, Kenia, Somalië en Oeganda. Op dit moment zijn de sprinkhanen in Zuid-Soedan. De sprinkhanen verspreiden zich elke dag verder in meer regio’s in de getroffen landen en leggen daarbij soms wel een afstand van 150 km per dag af. De verwachting is dat de sprinkhanen zich ook over de andere Afrikaanse landen zullen verspreiden.
Wat doen sprinkhanen?
Sprinkhanen vernietigen enorm veel gewassen. Een kleine groep sprinkhanen kan in korte tijd voedsel eten dat voldoende zou zijn voor 35.000 mensen voor een jaar lang. Een grote zwerm sprinkhanen kan zelfs de voedselvoorraad voor een jaar voor 800.000 mensen vernietigen. Een zwerm bestaat uit ongeveer 40 tot 80 miljoen sprinkhanen.
Wat zijn de gevolgen?
In maart en april is het oogsttijd in de Afrikaanse landen. Als de sprinkhanen niet voor die tijd gestopt worden, dan bestaat de kans dat ze de complete oogst vernietigen. Hierdoor dreigt een voedselcrisis.
De sprinkhanenplaag moet in ieder geval voor juni 2020 helemaal worden gestopt. Het regenseizoen begint dan en onder die omstandigheden vermenigvuldigen sprinkhanen zich razendsnel. De gevolgen van de plaag zijn dan helemaal niet meer te overzien.
Wat doet Dorcas?
De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft de leiding in het aanpakken van de sprinkhanenplaag. Samen met de hulporganisaties die in de getroffen landen werkzaam zijn, waaronder dus Dorcas, heeft de FAO teams opgericht die de situatie volgen. De teams monitoren de route die de sprinkhanen afleggen en proberen vooraf te anticiperen op hun komst door met pesticiden de insecten te bestrijden. Daarnaast wordt er hulp geboden aan de getroffen boeren door hen te helpen met het herstel van hun levensonderhoud.
03 maart 2020
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.