Gemeenschap laat familie Xhuti uit Albanië weer opbloeien

Een schamel, slecht onderhouden huisje, kinderen die honger lijden, gezondheidsproblemen en geen inkomsten. Dat was bijna 20 jaar geleden de trieste situatie van de familie Xhuti uit Albanië. Dankzij de steun van Dorcas én de lokale gemeenschap is het de familie gelukt langzaamaan hun eigen omstandigheden te verbeteren. Ze wonen nu in een degelijk huis, hebben geen honger meer en verdienen hun eigen inkomen.

Dorcas leert de familie – die bestaat uit vader, moeder, twee zoons, een dochter en een nichtje –  kennen als ze een armoedig bestaan leiden. Er is geen inkomen en dus geen geld voor eten, kleren en een fatsoenlijk huis. Verschillende leden van het gezin hebben bovendien te kampen met ernstige gezondheidsproblemen.

Praktische hulp
Als Dorcas in contact komt met de familie, wordt er eerst vooral praktische hulp geboden. Het huisje wordt opgeknapt: het dak wordt gerepareerd, er worden ramen en deuren geplaatst en het huis wordt geschilderd. Vanuit Nederland krijgt het gezin dozen met voedsel en kleding, dekens en andere praktische spullen. Door deze hulp verbeteren hun leefomstandigheden eindelijk een beetje.

Het gezin krijgt daarnaast ook een varken. Door de verkoop van biggetjes en varkensvlees lukt het de familie zelfs om een beetje geld te verdienen. Helaas moeten ze het varken noodgedwongen verkopen, omdat er anders niet genoeg geld is om de kinderen voldoende eten en kleding te geven.

Slechte gezondheid
En alsof dit nog niet genoeg is, worden de gezondheidsproblemen ook erger. Moeder Zelia heeft hartfalen en moet zelfs in het ziekenhuis opgenomen worden. Via het project Family Development van Dorcas krijgt Zelia medicijnen voor haar hartprobleem. Ook Kelia, het nichtje, wordt geholpen. Kelia heeft een visuele beperking. Door het programma is het voor haar mogelijk om een oogheelkundig onderzoek te ondergaan en krijgt ze uiteindelijk een goede bril.

Eigen inkomen
Stap voor stap worden de omstandigheden van de familie beter. Het gezin, waarvan de eigen kinderen inmiddels volwassen zijn, zorgt vandaag de dag voor een eigen inkomen. Dankzij een klein startkapitaal vanuit het project Family Development van Dorcas en de steun van vrienden en buren is het ze gelukt een klein bedrijf te starten. Op een stuk grond bij hun huis verbouwen ze gewassen. Daarnaast biedt vader Qamil zijn diensten aan als vervoerder, met behulp van paard en wagen, en maken de zoons Saimir en Doriani zadels en schoenen.

Steun gemeenschap
Vergeleken met 20 jaar geleden is de situatie van de familie Xhuti ten goede veranderd. Dit is niet alleen te danken aan het project, maar ook aan hun buren en vrienden. De gemeenschap steunt de familie waar het kan door te koken en op te passen bij ziekte in het gezin, maar ook door hand- en spandiensten te leveren. Dankzij al deze steun is de familie op hard weg om zich voortaan helemaal zelf te kunnen onderhouden.

28 februari 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.