Jemen getroffen door grootste humanitaire crisis ter wereld

Sinds het ontstaan van de burgeroorlog in 2015 is Jemen letterlijk verdeeld in 2 delen met een erkende overheid in Aden en een feitelijke overheid in Sana’a. Het gevolg van dit conflict is de grootste humanitaire crisis wereldwijd. Er is een ernstig tekort aan voedsel, waardoor ruim 20 miljoen mensen afhankelijk zijn van humanitaire hulp. De economie is volledig ingestort en van gezondheidszorg is geen sprake meer. Hulpverlening is moeilijk door de bureaucratie en omdat toegang tot projectgebieden door de veiligheidssituatie vaak lastig is. Nadat we in 2019 en 2020 via een partnerorganisatie in Jemen hebben gewerkt, hebben we sinds eind 2021 nu onze eigen officiële registratie als Dorcas in Jemen (Aden). Dit geeft ons meer kansen om de mensen in Jemen te helpen. Help alsjeblieft mee om hun levens te redden!

Populatie

In Jemen wonen 34,4 miljoen mensen.

Armoede

80 procent van de mensen leeft in extreme armoede.

Ons bereik

In 2022 hadden we 177.137 projectdeelnemers in Jemen.

Wat we doen in Jemen

Voedselzekerheid

Samen met onze partnerorganisatie geven we 1.000 families (geld voor) voedsel, en een klein kooktoestel dat werkt op zonne-energie. Voor ongeveer € 70 kunnen we 1 gezin een maand lang voorzien van voedsel.

Gezondheidszorg

Via onze partner ondersteunen we 10 klinieken bij het herstellen van de schade. We leveren medicijnen, apparatuur en we trainen personeel. Ook geven we via vrijwilligers en moeders voorlichting over gezond leven.

Watervoorziening

We zorgen dat mensen toegang hebben tot schoon water. Dit doen we door kapotte waterputten te herstellen en zorgen voor waterpompen die werken op zonne-energie.

Locaties en team

Sinds 2021 hebben we ons eigen landenkantoor opgericht in Jemen. We werken samen met 2 partnerorganisaties: Medair en International Training and Development Centre (ITDC).

2022_NL_Jemen

Ontmoet onze landendirecteur

José Salema is begonnen als landendirecteur van Jemen. Hij heeft ervaring met het werken in landen die geteisterd worden door conflicten en de gevolgen daarvan, zoals Afghanistan, Irak en Syrië. Vanuit het Verenigd Koninkrijk maakt hij zich klaar om naar Jemen af te reizen om daar aan de slag te gaan als landendirecteur voor Dorcas. ‘Zelfs als het conflict morgen over is, dan nog zullen de gevolgen jaren merkbaar blijven.’

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Jemen is belangrijk.