De noodhulp van Dorcas in Oekraïne via Giro555

Giro555 heeft sinds de oorlog in Oekraïne 178,9 euro miljoen opgehaald (stand op 19 december 2022). Dorcas is voor deze noodhulpactie gastdeelnemer. In dit bericht lees je welke noodhulp wij kunnen verlenen dankzij financiering van Giro555.

Over Dorcas in Oekraïne

Dorcas werkt al 25 jaar in Oekraïne. Voordat de huidige oorlog uitbrak investeerden we in structurele oplossingen voor armoede. Bijvoorbeeld door ondernemerschap en zelfredzaamheid te stimuleren via de Poverty Stoplight-methode. Ook hebben wij in Oekraïne sponsorprojecten. Verder hebben we in het oosten van Oekraïne noodhulp verleend toen het conflict in 2014 uitbrak. In Oekraïne hebben wij in het bijzonder oog voor ouderen.

Tot aan het begin van de oorlog werkten we met ongeveer 10 Dorcas-medewerkers in de regio’s Transkarpatië, Zaporizja en Kurakhove. Zij werkten veel samen met lokale partnerorganisaties en vrijwilligers. We hebben in Oekraïne dus een zeer groot netwerk. Dat komt nu goed van pas. Dankzij dit netwerk, onze ervaring en onze expertise konden we snel in actie komen, noodhulp verlenen en de mensen in de meest kwetsbare situaties bereiken.

Situatie in Oekraïne

De situatie in Oekraïne is momenteel nog steeds onveilig en onstabiel. Het aantal ontheemden in het land wordt geschat op 6 miljoen. De grenslijn van het conflict is momenteel in het oosten. Rusland voert echter dagelijks ook raketaanvallen uit op andere delen van Oekraïne. De dreiging hiervan is in het hele land aanwezig. De talrijke aanvallen op de energie-infrastructuur hebben in heel Oekraïne geleid tot massale verstoringen van de water- en elektriciteitsvoorziening en de verwarming, terwijl de temperaturen in Oekraïne momenteel dalen tot 10 graden onder Celsius. Tegelijkertijd worden particuliere middelen om te overleven schaars, aangezien veel huishoudens hun spaargeld hebben opgebruikt. Bijna 18 miljoen mensen – 40 procent van de Oekraïense bevolking – hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Giro555

Dankzij de financiering van Giro555 verlenen wij (in de komende periode) de volgende noodhulp:

Cashgeld in Zaporizja en Transkarpatië

De afgelopen maanden heeft het team van Dorcas 954 kwetsbare mensen in Zaporizja kunnen ondersteunen met cashsupport. Nadat deze mensen geregistreerd waren, ontvingen ze een code waarmee ze eenmalig 6.600 Oekraïense grivna (210 euro per persoon) konden ophalen bij een postkantoor in de buurt. Op deze manier verliep de distributie van cash efficiënt en hoefden de mensen niet lang op het geld te wachten. Met het ontvangen geld kunnen mensen voor 3 maanden basisartikelen kopen, zoals voedsel en medicijnen, en hun huur, gas, elektra en transport betalen. Eerder hebben we al 417 mensen geholpen met cashsupport in Transkarpatië. In totaal hebben nu 1.371 mensen cashsupport ontvangen en is deze activiteit afgerond.

  • Oleksandr en Natalia ontvingen cashgeld. Lees hun verhalen door op hun naam te klikken.

Psychosociale hulp

Een ander onderdeel van het Giro555-noodhulpproject betreft traumahulp. We hebben een aantal maatschappelijk werkers en psychologen opgeleid. Zij verlenen nu psychosociale hulp aan mensen met oorlogstrauma’s. Het gaat om professionals die al werkzaam waren bij 2 van onze lokale partnerorganisaties, Nehemia en New Beginning. Binnen het Giro555-project kunnen we traumahulp aanbieden aan in totaal 7.425 vrouwen en kinderen in Transkarpatië.

In Uzhorod, Muchachevo en Beregovo zijn Dorcas’ lokale partners Nehemia en New Beginning vanaf juli begonnen met het aanbieden van psychosociale hulp. Onze partners boden psychosociale hulp aan meer dan 10.000 mensen, die door het conflict gedwongen waren te vluchten naar Transkarpatië.

Samen met Red een Kind ontwikkelde Dorcas Connect, een curriculum voor psychosociale hulp dat bestaat uit acht wekelijkse sessies rondom traumahulp. Kinderen en volwassenen worden in kleine groepen geholpen met het verwerken van de gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt tijdens hun vlucht en/of ontheemding. De groepen worden geleid door twintig getrainde maatschappelijke werkers en psychologen die ook meer diepgaande psychologische ondersteuning aanbieden. In de eerste negen maanden hebben rond de 1.500 mensen deelgenomen aan groepssessies en ruim 1.300 mensen gebruik gemaakt van individuele sessies. Nehemia en New Beginning organiseerden in de zomer van 2022 kampen voor meer dan 300 ontheemde en/of gevluchte kinderen.    

Overige noodhulp

We hebben ook nog andere noodhulpprojecten lopen. Daarover lees je meer in dit bericht. Geef ook om mensen in nood, doe een donatie.

29 september 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.