Oekraïense Svitlanka (8) krijgt psychosociale hulp voor angstgevoelens

Een jaar geleden brak de oorlog in Oekraïne uit. Miljoenen mensen moesten vluchten. Eén van hen is de 8-jarige Svitlanka, die samen met haar ouders naar Oezjhorod in het zuidwesten van Oekraïne vluchtte. Door de onzekere situatie voelt ze zich continu onveilig en lukt het haar niet meer om zich ergens op te concentreren. Via het Dorcas-programma Connect leert ze met haar gevoelens om te gaan.

Svitlanka woont met haar ouders in het oosten van Oekraïne als het conflict met Rusland uitbreekt. Het gezin besluit te vluchten naar een veiliger deel van het land en komt in een opvanglocatie van Dorcas in Oezjhorod terecht.

Svitlanka voelt zich onveilig en boos door de hele situatie. Ze kampt met een gebrek aan concentratie en het lukt haar niet meer om iets af te maken waar ze aan begonnen is. Haar moeder maakt zich grote zorgen.

In de opvanglocatie waar het gezin verblijft, wordt het programma Connect gegeven. Kinderen leren hier spelenderwijs over hun gevoelens te praten en krijgen tips en handvatten hoe ze moeten omgaan met hun angstgevoelens. Svitlanka is nieuwsgierig naar het programma en wil wel meedoen.

Na een aantal sessies merkt ze dat de tips werken. Svitlanka wil een kaart maken voor haar ouders, om hen te feliciteren met hun trouwdag. Ze begint er enthousiast aan, maar halverwege stopt ze. Het lukt haar niet meer en ze raakt gefrustreerd.

Dan herinnert ze zich de ademhalings- en ontspanningsoefeningen van Connect. Ze past de oefeningen toe en merkt dat ze weer kalm wordt. Het lukt haar om de kaart af te maken en aan haar ouders te geven. Blij vertelt ze haar verhaal tijdens de volgende bijeenkomst van Connect.

03 februari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.