Oleksandr: ‘Cashgeld geeft perspectief!’

‘Om van je thuis weg te moeten vluchten is verschrikkelijk, vooral omdat het zo veel meer is dan dat.’ Dat zegt Oleksandr uit Oekraïne. Hij vluchtte in de eerste dagen van de oorlog van zijn woonplaats Charkov naar een klein dorpje in Transkarpatië. ‘Ik verloor bijvoorbeeld ook mijn baan, en daarmee mijn inkomen. Die eerste weken hadden mijn vrouw en ik (en mijn moeder, die ook met ons was meegekomen) geen cent. Bovendien waren we behoorlijk van streek door alle traumatische gebeurtenissen.’

Oleksandr legt uit hoe zij de afgelopen periode hebben ervaren. ‘We zijn de tijd doorgekomen dankzij hulp in de vorm van voedsel en hygiëneartikelen. Deze snelle materiële en later ook de emotionele hulp heeft voorkomen dat wij in een depressie vervielen. Na een tijdje vond ik een tijdelijke bijbaan als taxichauffeur. We hebben nu dus wel iets van een inkomen, maar mijn vrouw zoekt nog steeds naar werk en het is moeilijk om alle eindjes aan elkaar te breien. Juist daarom was ik ontroerd toen de postbode in de tweede helft van april op de stoep stond met een bedrag aan cashgeld. Het was precies het goede moment, want ons geld was op. Het geeft iets van perspectief, aangezien we nog niet weten tot wanneer we hier moeten blijven. We hopen natuurlijk dat we zo snel mogelijk terug naar huis kunnen.’

Oleksandr

10 juni 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.