Christelijke organisaties slaan handen ineen voor noodhulp Oekraïne

De grote humanitaire ramp in Oekraïne en buurlanden vraagt om onmiddellijke actie. Het Christelijk Noodhulpcluster slaat de handen ineen en bereidt noodhulp voor met lokale partners. Donaties zijn hard nodig.

Vluchtelingen

Sinds de invasie zijn al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen naar het westen van Oekraïne en aangrenzende landen, waaronder Moldavië. Veel mensen hebben vanwege armoede of ouderdom echter geen andere optie dan in de levensgevaarlijke situatie te blijven. Het Christelijk Noodhulpcluster verleent noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg. Dit doet het Christelijk Noodhulpcluster in Oekraïne en in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden.

‘We zien veel angst en bezorgdheid. Mensen vluchten massaal naar plaatsen waarvan ze denken dat het er veilig is, maar het is overal levensgevaarlijk.’

– Irina Linnik, directeur van een lokale partnerorganisatie

‘Er staan lange rijen voor supermarkten en bij tankstations. Ook proberen mensen geld te pinnen en dit te wisselen voor euro’s en dollars, omdat onze eigen munt in een rap tempo devalueert. Op alle wegen staan files. In het westen van het land bieden gastgezinnen, scholen, kerken en restaurants plekken aan gevluchte mensen om te overnachten. Vele anderen slapen in hun auto of op straat, in de kou.’

– Ferenc Katko, landendirecteur van Dorcas in Oekraïne

Noodhulp Oekraïne

Verschillende leden van het Christelijk Noodhulpcluster werken al decennialang in Oekraïne. Hierdoor hebben zij het netwerk en de middelen om snel in actie te komen. Op dit moment brengen zij de nood in kaart, zodat de hulp op de juiste plekken kan worden verleend. Ook inventariseren de organisaties in omliggende landen, onder andere in Moldavië en Roemenië, waar zij opvang kunnen bieden voor Oekraïense vluchtelingen.

Christelijk Noodhulpcluster

Dorcas, EO Metterdaad, Kom over en help, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA vormen in deze campagne samen het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het cluster snel in actie met een noodhulpcampagne. Ter plaatse werken de organisaties samen, zodat zij snel en effectief noodhulp kunnen verlenen.

Oorlog in Oekraïne

25 februari 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.