Van vijfentwintig naar honderdvijftig bijenkasten

De 37-jarige Samia is bijenhouder en woont met haar gezin in het midden van Egypte. Ze heeft tachtig bijenkasten en met de productie van honing, kaarsen en gelei kan ze haar man en twee kinderen financieel onderhouden. Maar een brand, aangestoken door kwaadwillende concurrenten, maakt daar abrupt een einde aan.

De financiële en psychologische gevolgen voor het gezin zijn groot. Het gezin kan niet meer rondkomen en Samia ziet de mentale gezondheid van haar man hard achteruit gaan. Net op tijd grijpen naburige bijenhouders in en doneren wat van hun eigen bijenkasten zodat Samia weer aan het werk kan. De Egyptische pakt de kansen dankbaar aan en besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Samia bij een paar van haar bijenkasten

Ze kan meedoen met een Dorcas-project waarin vrouwen kennis en kansen worden gegeven op gebied van landbouw. Samen met andere bijenhouders krijgt Samia training in ondernemerschap, financiën en landbouwtechnieken. Zo leert ze onder andere hoe ze haar persoonlijke uitgaven apart houdt van haar zakelijke uitgaven en hoe ze dat nauwkeurig op paper zet.

Ook kan ze via het project ervaringen met ander bijenhouders uitwisselen en leren over innovatieve technieken. Zo leert ze dat de locatie van de bijenkasten invloed heeft op de honingproductie. Door alles wat ze leert in het project van Dorcas groeit Samia haar bedrijf van vijfentwintig bijenkasten naar honderdvijftig bijenkasten!

Door het aanbieden van trainingen, middelen én mogelijkheden verandert Dorcas de positie van achtergestelden en hun gemeenschappen in landelijke gebieden in het Midden-Oosten. Jij kan daar aan bijdragen. Geef voor ons werk in het Midden-Oosten en help mensen als Samia weer aan een bestaan!
-> Doneer hier voor het Midden-Oosten

31 mei 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.