Van protest tot hoop: Tijdlijn van het conflict in Syrië

Wat er in Syrië gebeurt is ingewikkeld – én ingrijpend.

Voor een beter begrip van het conflict dat miljoenen levens kost hebben we de belangrijkste gebeurtenissen hieronder voor je in een tijdlijn gezet.

Hoe begon het conflict in Syrië?

Vanaf 2000: Syrië stond tientallen jaren onder streng gezag van de familie Assad. Toen zoon Bashar in 2000 zijn vader opvolgde als president, hoopten veel mensen op verbetering. Maar ook hij regeerde met harde hand. Het dagelijks leven werd steeds moeilijker, vooral voor gewone gezinnen. Droogte, armoede en onderdrukking dwongen mensen naar de steden – waar ze vooral werkloosheid en frustratie vonden. De roep om verandering groeide.

Burgeroorlog en humanitaire crisis (2011–2013)

2011: In maart gaan duizenden Syriërs massaal de straat op. De protesten zijn vreedzaam, maar worden met geweld onderdrukt. De situatie escaleert snel. Verschillende groeperingen, waaronder tegenstanders van het regime, grijpen naar de wapens. Syrië belandt in een bloederige burgeroorlog.

2012: Steeds meer mensen slaan op de vlucht voor het geweld. Miljoenen Syriërs raken ontheemd: ze verlaten hun huis op zoek naar veiligheid – eerst binnen Syrië, later ook in buurlanden zoals Libanon en Jordanië. Sommigen vluchten verder, naar Europa.

2013: Er vindt een zware aanval met chemische wapens plaats bij Damascus, waarbij honderden burgers omkomen – een dieptepunt in het conflict.

De opkomst van IS en militaire escalatie (2014–2015)

2014: De opkomst van terreurgroep IS veroorzaakt extra onrust. Rusland grijpt militair in en voert luchtaanvallen uit. De situatie in Syrië verslechtert verder.

In 2015 krijgt Dorcas toestemming om noodhulp in Syrië te bieden. Sindsdien zijn we actief in steden als Damascus, Aleppo en Homs. We richten gemeenschapscentra op, ondersteunen een ziekenhuis in Raqqa en werken via lokale netwerken aan herstel. Dorcas werkt, samen met lokale kerken en maatschappelijke organisaties, ook voor en met de verschillende etnische gemeenschappen.

‘Ik heb wel hoop, natuurlijk is er hoop.’

Najla, landendirecteur Syrië

Hulpverlening en wederopbouw (2016–2019)

2016: De Syrische regering herovert Aleppo. Het gewapend conflict blijft voortduren, maar er ontstaat ook ruimte voor wederopbouw. Dorcas biedt trainingen aan over omgaan met trauma, conflictoplossing en het vinden van werk.

Samen met andere christelijke organisaties blijven we hoop bieden, ook wanneer de omstandigheden moeilijk blijven. Stap voor stap dragen we bij aan herstel.

Kijktip: Korte documentaire (2016)

Gevluchte Syriërs blikken terug op noodhulp

Syrië tijdens corona en economische instorting (2020)

De coronapapandemie treft Syrië in 2020 zwaar. De gezondheidszorg is zwak, medicijnen zijn schaars en voedselprijzen stijgen snel. Het land kampt met een gezondheidscrisis en voedselonzekerheid.

Aardbeving in Syrië en acute noodhulp (2023)

2023: een zware aardbeving treft Syrië en buurland Turkije. In Syrië verliezen opnieuw duizenden mensen hun huis. Dorcas-teams zijn direct ter plaatse om hulp te bieden. Het Christelijke Noodhulp Cluster komt in actie.

We verzorgen noodopvang, voedselhulp en psychosociale ondersteuning voor getroffen gezinnen. Ook bieden we met onze mobiele kliniek medische zorg.

De mobiele kliniek red levens, zoals ook voor de tweejarige Achmed. Vanwege een aangeboren afwijking aan zijn hart moet hij regelmatig naar de dokter.

Ook repareerden Dorcas samen met de lokale kerken huizen. Zoals het huis van Sita Tijdens de aardbeving stortte het dak in en raakten de muren beschadigd, waardoor het huis onbewoonbaar werd. Haar huis werd gerepareerd.

Ik blijf doorgaan met mijn werk om andere mensen te helpen, hoe zwaar het ook is.
Fadi, Dorcas-collega uit Syrië

Nieuwe machtsverhoudingen en blijvende hulp (2024)

In 2024 nemen opstandige groepen de macht over in grote steden, waaronder Damascus. President Assad vlucht het land uit. Het regime valt, maar de chaos en onzekerheid blijven.

Dorcas blijft actief. Met tientallen medewerkers zetten we ons in voor de getroffen gemeenschappen. In Damascus, Aleppo en Homs blijven onze centra open. In Raqqa ondersteunen we het ziekenhuis. Ook onze medische mobiele kliniek blijft open.

Blijvende hoop (2025)

Wat er gaat gebeuren in 2025 is lastig te voorspellen. Geweld laait op bij de transitie naar een nieuwe regering. De angst is dat minderheden onderdrukt zullen worden. Sommige groeperingen vluchten daardoor nu juist de grens over naar Libanon. Voor beide stromen aan vluchtelingen heeft Dorcas een tweede mobiele kliniek geopend, omdat mensen met een kwetsbare gezondheid het land in én uit komen.

Arjan Lock bezoekt namens EO Metterdaad de projecten van Dorcas in Syrië. Verschillende afleveringen komen op televisie. Ook het EO-programma Pasen onder Vuur wordt opgenomen in Syrië en uitgezonden in april.

Dit was de tijdlijn van het conflict in Syrië, de ontwikkelingen kunnen snel gaan dat de meest recente ontwikkelingen hier nog niet in verwerkt zijn.

Jongetje met een bal links. Rechts een meisje wat speelt met haar haren. Daarnaast een voedselpakket van Dorcas met een dorcas logo van Dorcas Syrië

📸 Beeld: EO Metterdaad tijdens bezoek Dorcas Syrië

Samen sterk met kwetsbare gemeenschappen

Syrië kent al eeuwenlang een rijke mix van bevolkingsgroepen. Soennieten vormen de meerderheid, maar er zijn ook alawieten, druzen, sjiieten, Koerden en christenen. Het langdurige conflict heeft deze groepen onder druk gezet.

Dat is mijn visie en mijn missie; om onderdrukten te ondersteunen, ongeacht geloof of afkomst.’ Najla – Landendirecteur Syrië

Steun Syrië

De situatie in Syrië blijft onzeker, maar jouw steun maakt een verschil.

👉 Doneer nu en help ons levensreddende hulp te bieden aan gezinnen in nood. Samen brengen we hoop, herstel en perspectief – ook in de moeilijkste omstandigheden.

Veel christenen zijn gevlucht. Maar samen met kerken en lokale organisaties blijft Dorcas trouw. We steunen kwetsbare gemeenschappen, helpen waar nodig en blijven geloven in wederopbouw, hoop en vrede – stap voor stap.

Afbeelding header: EO Metterdaad.

25 april 2025

Steun Syrië – Doneer vandaag nog

De situatie in Syrië blijft onzeker, maar jouw steun maakt een verschil.