Ons werk in Syrië

In 2015 begon Dorcas in Aleppo met noodhulp. De eerste jaren werkten we vanuit ons landenkantoor in Libanon. Inmiddels hebben we een landenkantoor in Syrië, met in Damascus, Aleppo en Homs ons eigen buurthuis. In totaal hebben veertig lokale collega’s. Veel van hen zijn maatschappelijk werkers die voor een van onze lokale partners werken. De meerderheid van deze partners is kerken.

Populatie

In Syrië wonen 23,9 miljoen mensen.

Armoede

80 procent van de mensen leeft onder de armoedegrens.

Ons bereik

In 2022 hadden we 34.189 projectdeelnemers in Syrië.

De zware aardbevingen in 2023

In februari 2023 richtten zware aardbevingen een enorme ravage aan in Syrië. De stad Aleppo, waar een groot deel van ons werk in Syrië plaatsvindt, werd hard geraakt. Ons kantoor is zwaar beschadigd en veel huizen zijn ingestort of onbewoonbaar. Veel Syriërs stonden van het ene op het andere moment letterlijk in de bittere kou.

Onze lokale medewerkers in Syrië zijn direct in actie gekomen en bieden hulp aan de mensen die zijn getroffen door de aardbeving. We zorgen samen met onze partners voor opvanglocaties en delen maaltijden, dekens en warme kleding uit. Met onze mobiele kliniek geven we medische hulp aan gewonden. Daarnaast bieden we psychosociale hulp en zorgen we voor cash, zodat de mensen zelf hun eerste levensbehoeften kunnen kopen.

Najla Chahda (Landendirecteur Syrië): ‘Het is voor ons geen vraag of we wel of niet in actie moeten komen. Het zit in onze harten om mensen te helpen en dat doen we nu ook. Of we nu zelf ook geraakt zijn of niet.’

video afspelen

Meer over Syrië

Syrië is een land in het Midden-Oosten en bestaat voornamelijk uit woestijn. Het land is 4,5 keer zo groot als Nederland en telde 23,9 miljoen inwoners. In 2011 begonnen protesten tegen de regering: veel Syriërs wilden meer vrijheid en een echte democratie. De regering reageerde fel op de protesten en zette het Syrische leger in. Sindsdien vechten de twee groepen met elkaar.

In dit conflict vielen naar schatting al rond de 390.000 dodelijke slachtoffers. Meer dan de helft van de bevolking sloeg op de vlucht. 6,6 miljoen ontheemden bleven binnen de landsgrenzen en kwamen in kampen terecht, vaak met weinig voorzieningen en privacy. Rond de 5,6 miljoen Syriërs vluchtten het land uit. Veel mannen zijn gevlucht, vermoord of nog aan het vechten. De Syrische bevolking bestaat daardoor bijna alleen nog maar uit vrouwen, kinderen en ouderen.

Door het conflict is het land zwaar beschadigd. Sommige wijken zijn totaal verwoest. Een aantal gebieden zijn slecht bereikbaar omdat die niet in handen zijn van de regering.

Projecten uitgelegd

Herstel individuen

We geven therapie en trainingen. Ouders leren bijvoorbeeld hoe zij om kunnen gaan met getraumatiseerde kinderen, zodat ook die nieuwe hoop krijgen. Voor vrouwen richten we ons specifiek op hulp bij en bescherming tegen seksueel geweld.

Gezondheidszorg

We ondersteunen doktersposten en ziekenhuizen bij het herstellen van de schade. Zo leveren we personeel en apparatuur. Ook leveren we mobiele ziekenhuizen, zolang de oude nog niet te gebruiken zijn.

Voedselzekerheid

We geven (geld voor) voedsel aan mensen in broodnood. We geven maaltijden aan kinderen op scholen – een extra stimulans voor ouders om hen naar school te blijven sturen.

Ontmoet onze landendirecteur

Najla Chahda is moeder van 4 kinderen houdt van dansen, zwemmen en reizen. Sinds 2015 werkt ze voor Dorcas. ‘Ik ben trots, gelukkig én enthousiast dat ik voor Dorcas werk,’ zegt ze. ‘Toen er nauwelijks hulp was, was Dorcas er wel. Het is een heel moeilijke tijd. Toch is het Dorcas gelukt om duizenden mensen te helpen.’

Waar we werken

Locaties

In Syrië werken we in Damascus, Aleppo en Homs, daar hebben we ook een gemeenschapscentra. In Racqa helpen we een ziekenhuis opknappen. In totaal werken we met twintig tot zestig medewerkers, een deel daarvan via partnerorganisaties. Dit zijn vooral maatschappelijk werkers.

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Syrië is belangrijk.