Aardbeving in Syrië

Zware aardbevingen hebben een enorme ravage aangericht in Syrië. De stad Aleppo, waar een groot deel van ons werk in Syrië plaatsvindt, is hard geraakt. Ons kantoor is zwaar beschadigd en veel huizen zijn ingestort of onbewoonbaar. Veel Syriërs staan van het ene op het andere moment letterlijk in de bittere kou.

Onze lokale medewerkers in Syrië zijn direct in actie gekomen en bieden hulp aan de mensen die zijn getroffen door de aardbeving. We zorgen samen met onze partners voor opvanglocaties en delen maaltijden, dekens en warme kleding uit. Met onze mobiele kliniek geven we medische hulp aan gewonden. Daarnaast bieden we psychosociale hulp en zorgen we voor cash, zodat de mensen zelf hun eerste levensbehoeften kunnen kopen.

Najla Chahda (Landendirecteur Syrië): ‘Het is voor ons geen vraag of we wel of niet in actie moeten komen. Het zit in onze harten om mensen te helpen en dat doen we nu ook. Of we nu zelf ook geraakt zijn of niet.’

video afspelen

Welke noodhulp biedt Dorcas?

  • Op dit moment zorgen we voor de eerste levensbehoeften. Denk hierbij aan eten, schoon drinkwater, dekens
  • We zorgen samen met onze partners voor opvanglocaties.
  • Via onze mobiele kliniek verlenen we medische zorg.

Veelgestelde vragen over onze noodhulp in Syrië

Populatie

In Syrië wonen 17,5 miljoen mensen.

Armoede

80 procent van de mensen leeft onder de armoedegrens.

Ons bereik

In 2021 hadden we 158.244 projectdeelnemers in Syrië.

Meer over Syrië

Syrië is een land in het Midden-Oosten en bestaat voornamelijk uit woestijn. Het land is 4,5 keer zo groot als Nederland en telde in 2020 17,5 miljoen inwoners. In 2011 begonnen protesten tegen de regering: veel Syriërs wilden meer vrijheid en een echte democratie. De regering reageerde fel op de protesten en zette het Syrische leger in. Sindsdien vechten de twee groepen met elkaar.

In dit conflict vielen naar schatting al rond de 390.000 dodelijke slachtoffers. Meer dan de helft van de bevolking sloeg op de vlucht. 6,6 miljoen ontheemden bleven binnen de landsgrenzen en kwamen in kampen terecht, vaak met weinig voorzieningen en privacy. Rond de 5,6 miljoen Syriërs vluchtten uit het land. Veel mannen zijn gevlucht, vermoord of nog aan het vechten. De Syrische bevolking bestaat daardoor bijna alleen nog maar uit vrouwen, kinderen en ouderen.

Door het conflict is het land zwaar beschadigd. Sommige wijken zijn totaal verwoest. Een aantal gebieden zijn slecht bereikbaar omdat die niet in handen zijn van de regering.

In 2015 begon Dorcas in Aleppo met noodhulp. De eerste jaren werkten we vanuit ons landenkantoor in Libanon. Inmiddels hebben we een landenkantoor in Syrië, met in Damascus, Aleppo en Homs ons eigen buurthuis. In totaal hebben veertig lokale collega’s. De meesten zijn maatschappelijk werkers, die voor een van onze lokale partners werken. De meeste van onze lokale partners zijn kerken.

Dorcas in de media

 

  • 15 februari 2023: In de talkshow Uitgelicht! op Family 7 is Jan Jacob Hoefnagel te gast om te vertellen over de concrete hulp die Dorcas biedt in Syrië.
  • 15 februari 2023: Op Omrop Fryslân in Jan Jacob te gast bij het programma 'Underweis' om te vertellen over de noodhulp van Dorcas in Syrië.
  • 15 februari 2023: Dorcas is namens het Christelijke Noodhulp Cluster hoofdgast bij de speciale uitzending van Groot Nieuws Radio voor Turkije en Syrië.
  • 15 februari 2023: Omroep Flevoland spreekt met Jan Jacob Hoefnagel op de actiedag van het Christelijk Noodhulp Cluster.
  • 14 februari 2023: Bij het Radio 1 Journaal van de NOS wordt Jan Jacob Hoefnagel geïnterviewd over de situatie in Aleppo en de rol van onze hulpverleners.
  • 10 februari 2023: Collega's in Syrië beschrijven hun werkzaamheden en uitdadingen in de krant Trouw.
  • 9 februari 2023: Onze Syrische hulpverleners  Carole Karam en Moussa Afessa vertellen bij de NOS over de impact van de aardbeving en de hulp die Dorcas biedt.
  • 8 februari 2023: Woordvoerder Jan Jacob Hoefnagel vertelt bij NPO Radio 1 - EO/NOS (Lang de Lijn en Omstreken) over de situatie in Aleppo en over welke rol noodhulporganisaties kunnen spelen.
  • 8 februari 2023: Artikel over de gezamenlijk actie van Dorcas en het christelijke noodhulpcluster bij het Reformatorische Dagblad.
  • 7 februari 2023: Jan Jacob Hoefnagel vertelt in Uitgelicht! bij Family 7 over huidige situatie in Syrië.
  • 7 februari 2023: Artikel over de inzet van Dorcas-winkels tijdens de noodhulp voor Syrië in het Algemeen Dagblad.
  • 7 februari 2023: Woordvoerder Jan Jacob Hoefnagel vertelt over de situatie in Syrië bij NPO Radio 5. 
  • 7 februari: Achtergrondartikel van het Nederlands Dagblad over de hulp die geboden wordt in Syrië, o.a. door Dorcas.
  • 6 februari 2023: Woordvoerder Jan Jacob Hoefnagel vertelt over de eerste dag van de noodhulp bij Omroep Flevoland.
  • 6 februari 2023: Artikel van het Friesch Dagblad over de noodhulpactie die Dorcas is gestart.

Project uitgelicht

Herstel individuen

We geven therapie en trainingen. Ouders leren bijvoorbeeld hoe zij om kunnen gaan met getraumatiseerde kinderen, zodat ook die nieuwe hoop krijgen. Voor vrouwen richten we ons specifiek op hulp bij en bescherming tegen seksueel geweld.

Gezondheidszorg

We ondersteunen doktersposten en ziekenhuizen bij het herstellen van de schade. Zo leveren we personeel en apparatuur. Ook leveren we mobiele ziekenhuizen, zolang de oude nog niet te gebruiken zijn.

Voedselzekerheid

We geven (geld voor) voedsel aan mensen in broodnood. We geven maaltijden aan kinderen op scholen – een extra stimulans voor ouders om hen naar school te blijven sturen.

Ontmoet onze landendirecteur

Najla Chahda is moeder van 4 kinderen houdt van dansen, zwemmen en reizen. Sinds 2015 werkt ze voor Dorcas. ‘Ik ben trots, gelukkig én enthousiast dat ik voor Dorcas werk,’ zegt ze. ‘Toen er nauwelijks hulp was, was Dorcas er wel. Het is een heel moeilijke tijd. Toch is het Dorcas gelukt om duizenden mensen te helpen.’

Locaties

In Syrië werken we in Damascus, Aleppo en Homs, daar hebben we ook een gemeenschapscentrum. In Racqa helpen we een ziekenhuis opknappen. In totaal werken we met 20 tot 60 medewerkers, een deel daarvan via partnerorganisaties. Dit zijn vooral maatschappelijk werkers.

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Syrië is belangrijk.