‘De aardbeving is verwoestender dan al die jaren oorlog’

Dorcas-medewerker Fadi woont in Aleppo en maakte de aardbeving zelf mee. ‘Het is verschrikkelijk wat we nu meemaken. De aardbeving is verwoestender dan al die jaren oorlog.’ Desondanks vindt Fadi de kracht om zijn werk te doen en anderen in nood te helpen.

‘Ik voelde het trillen van ons huis en hoorde de stenen schuiven. Het was verschrikkelijk, mijn familie begon te schreeuwen. Ik sloeg mijn armen om mijn moeder en zus heen en we wachtten af wat er ging gebeuren.

Opeens riep mijn moeder de naam van mijn vader. Hij is slecht ter been en was nog in zijn kamer. Ik rende naar hem toe en zag de angst in zijn ogen. Ik pakte zijn hand vast en zei dat hij rustig moest blijven liggen. Dit gebeurde allemaal in zo’n 40 seconden, maar het voelde als 20 minuten.

Dorcas-medewerker Fadi

Toen de aardbeving voorbij was zijn we naar een opvanglocatie van een kerk hier in de buurt gegaan. Ik heb tegen mijn familie gezegd dat ze daar moesten blijven tot de situatie weer veilig is. Samen met mijn collega’s ben direct aan de slag gegaan. We bekeken de situatie en zagen overal mensen, op straat en in kerken en moskeeën. Veel van hen waren gewond.

De opvanglocaties zijn nog steeds helemaal vol. Er wordt aan mensen gevraagd om hun huizen te verlaten, omdat er instortingsgevaar is. Het is moeilijk om aan het werk te zijn terwijl ik weet dat mijn familie het ook zwaar heeft. Tussen het werk door check ik regelmatig even of ze nog veilig zijn.

Het is echt verschrikkelijk wat we meemaken. We zijn getuige geweest van bloed en lijden in de afgelopen 13 jaar, maar de aardbeving van maandag was verwoestender dan al die jaren oorlog. Ik blijf doorgaan met mijn werk om andere mensen te helpen, hoe zwaar het ook is. Hopelijk kom ik deze ramp goed door.’

09 februari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.