‘Ik durf weer vrij en zonder angst de deur uit’

Rokaya (50) woont met haar vier dochters in Aleppo, Syrië. Ze is chronisch ziek en de enige bron van inkomsten voor het gezin komt van het brood dat zij op straat verkoopt. Doordat Rokaya weduwe is en in armoede leeft, wordt ze door anderen regelmatig met de nek aangekeken. 

In februari 2023 worden Syrië en Turkije zwaar getroffen door aardbevingen en hevige naschokken. Het huis van Rokaya en haar gezin raakt beschadigd en de mentale impact is groot. Rokaya krijgt last van angstklachten en heeft moeite om de deur uit te gaan. Wanneer het team van Dorcas haar wijk in Aleppo bezoekt, komen ze ook bij het huis van Rokaya. Eén van de dochters ontmoet het team en krijgt psychologische hulp gelijk na de aardbeving. De familie wordt geregistreerd voor hulp en kan gebruik maken van verschillende vormen van ondersteuning bij het buurtcentrum van Dorcas. Ze worden bijgestaan in de mentale problemen waar ze na de aardbeving last van hebben.  

Door de psychosociale zorg die ze ontvangt, slaat Rokaya weer een nieuwe weg in. Ze voelt ze zich steeds vrijer om weer de deur uit te gaan en zich zonder angst door haar buurt te bewegen. Tijdens de sessies in het buurtcentrum van Dorcas Syrië doet Rokaya ook nieuwe vriendschappen op. De steun van deze nieuwe vrienden helpt haar enorm bij haar gevoel van eigenwaarde en om zich weer onderdeel te voelen van de samenleving. Bij deze sessies zijn maatschappelijke werkers aanwezig die individuele en groepssessies bieden aan mensen die psychosociale zorg nodig hebben.  

‘De hulp die ik heb ontvangen is van onschatbare waarde en heeft een enorme impact op mijn leven gehad. Ik heb weer hoop gevonden, hoop op een betere toekomst,’ zegt Rokaya.  

Rokaya is nu een inspiratie voor andere vrouwen in het centrum. De ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt en het herstel dat ze heeft gevonden geeft hun hoop.  

Psychosociale zorg door Dorcas 

Dorcas kijkt niet alleen naar de materiële behoeften van mensen tijdens een crisis of andere noodsituatie, maar heeft ook aandacht voor de psychosociale behoefte. Psychosociale zorg verlenen in crisissituaties is net zo essentieel als andere vormen van noodhulp, vooral als er sprake is van trauma of post-traumatische stress. Als dit niet tijdig worden geadresseerd is het moeilijk voor mensen om hun leven weer op te bouwen.  

Dorcas biedt verschillende vormen van psychosociale zorg, afhankelijk van de context. We adresseren niet alleen trauma, maar ook sociale problemen of verhoogde stress om de veerkracht en het welzijn van mensen te versterken. Dit doen we bijvoorbeeld door:  

  • Het bieden van trainingen op het gebied van veerkracht, ouderschapsvaardigheden en gender gerelateerd geweld. 
  • Het activeren van sociale netwerken. 
  • Het versterken van bestaande sociale vangnetten. 
  • Het creëren van bewustwording op verschillende thema’s. 

03 april 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.