Afrika lijdt onder het coronavirus
Lange tijd bleef het in Afrikaanse landen rustig wat betreft corona. De lage besmettingsgraad werd verklaard door het klimaat, de jonge bevolking, meer resistentie tegen infectieziekten en het feit dat de mensen veel buiten leven. Toch wordt het continent inmiddels flink geplaagd door het virus en de gevolgen ervan. Verschillende Afrikaanse landen hebben fikse coronagolven achter de rug. Volgens John Nkengasong, directeur van het Africa Centre for Disease Control and Prevention, is er zelfs een groot risico dat Afrikaanse landen binnenkort net zo in paniek zullen zijn als India op dit moment is. In dit artikel lees je over de situatie van enkele landen waar Dorcas werkt.
Tanzania
John Magufuli, die tot maart 2021 de president van Tanzania was, heeft een jaar lang volgehouden dat het coronavirus niet gevaarlijk is en dat zijn land coronavrij zou zijn. Hij verbood artsen zelfs het woord ‘corona’ te gebruiken! In Tanzania is lange tijd niet getest. Hierdoor zijn er geen betrouwbare gegevens over het aantal besmettingen. Ook vond de president vaccins overbodig. Magufuli’s opvolger, Samia Suluhu, belooft het anders aan te pakken. Maar het risico dat de situatie in Tanzania inmiddels behoorlijk uit de hand is gelopen, is groot. Dit is wat we tot nu toe weten:
- Begrafenisondernemers hebben het abnormaal druk.
- De groei van de Tanzaniaanse economie is gedaald van 5,3 procent naar 3,5 procent.
- Veel kleine bedrijven zijn failliet gegaan of dreigen failliet te gaan.
- Als één land besluit om de bevolking niet te vaccineren, brengt dat veel risico’s voor de rest van de wereld met zich mee. Bijvoorbeeld omdat het virus de kans krijgt om te muteren, waardoor het nog maar de vraag is of onze vaccins voldoende bescherming blijven bieden.
Ethiopië
In Ethiopië was er in april 2021 een golf met meer dan 2.000 nieuwe besmettingen per dag. In Addis Abeba dragen de mensen mondmaskers en gebruiken desinfectiemiddel voor hun handen. Maar hoe verder weg van de hoofdstad, hoe minder mensen zich nog iets aantrekken van dit soort preventiemaatregelen. Onze lokale collega’s geven aan dat ze bang zijn dat de situatie in Ethiopië zeker zal verslechteren, gezien de onverschillige manier waarop er volgens hen nu mee omgegaan wordt:
- Er is geen draagvlak voor ‘social distancing’. Vrijwel niemand houdt 1,5 meter afstand.
- De overheid handhaaft niet.
- Er wordt weinig getest.
- Er is lang niet voldoende capaciteit om alle zieke mensen te behandelen.
- Onder medisch personeel heerst weerstand en wantrouwen tegen het AstraZeneca-vaccin, dat nu beschikbaar is in Ethiopië.
Kenia
Kenia heeft net een 3e coronagolf achter de rug. Een strenge lockdown is inmiddels voorbij, alleen de avondklok is nog geldig. Over de situatie in Kenia weten we dit:
- Er gelden veel preventiemaatregelen, zoals thuisblijven en alleen samenkomen met een klein aantal mensen. Maar deze maatregelen worden niet goed nageleefd.
- Kenia heeft ruim een miljoen AstraZeneca-vaccinaties gekregen, waarmee vooral ouderen en zorgverleners zijn gevaccineerd. Helaas heerst er onder de bevolking veel wantrouwen tegenover het vaccin, onder andere door geruchten en onjuiste informatie.
- De voedselprijzen zijn de lucht in geschoten. Voedsel is op dit moment veel duurder dan gebruikelijk. Bijna 2 miljoen Kenianen hebben hierdoor moeite om voldoende eten te kopen.
Wat doet Dorcas?
Dat lees je in het artikel hieronder. Doe je mee? Doneer nu!
12 mei 2021
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het Dorcas Magazine.