Hoe Dorcas corona voorkomt en bestrijdt

Dorcas werkt in Oost-Europa, Oost-Afrika en het Midden-Oosten binnen onze bestaande projecten aan het voorkomen en bestrijden van corona. Bovendien komen we samen met onze partners van het Christelijk Noodhulpcluster in actie voor landen in crisis, waaronder India en Nepal.

> Geef ook voor noodhulp! Klik hier!

Wie helpen we en hoe helpen we?

We richten ons met name op de mensen die al deelnemen in onze projecten. Het gaat om meer dan een miljoen mensen in 14 verschillende landen. Hiermee voorkomen en verkleinen we een negatieve impact op onze projecten, die natuurlijk ook lijden onder de coronapandemie.

Hoe doen we dat? Als we een kleine financiële bijdrage geven aan onze deelnemers, kunnen zij bijvoorbeeld het wegvallen van hun inkomen compenseren. Noodhulpcoördinator Annet Lukkien: ‘We kunnen hier écht mensenlevens mee redden!’

1. Voorlichting

In veel landen waar we werken, vertrouwen mensen de overheid niet en zijn er geruchten en misverstanden over corona. Het is daarom van belang goede voorlichting te geven over wat corona is, waarom het gevaarlijk is, hoe je het kunt krijgen en hoe je besmetting kunt voorkomen. Denk hierbij aan trainingen en voorlichtingscampagnes rondom preventie, vaccinaties en testen.

2. Preventie

Alle mensen moeten de mogelijkheid hebben om zichzelf te beschermen tegen een coronabesmetting. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld mondkapjes of handzeep. Die delen we uit. Als er geen handwasfaciliteiten zijn, zorgen we dat die er komen.

3. Steun

De overheidsmaatregelen hebben in veel landen de grootste impact op de meest kwetsbare mensen. Daarom kijken we naar hun behoeften. We zorgen voor:

  • Voedsel of cashgeld voor mensen met honger.
  • Psychosociale hulp voor mensen die kampen met trauma’s, eenzaamheid of angsten.
  • Financiële steun voor de deelnemers in onze projecten die hun inkomen zien opdrogen door lockdowns, gesloten grenzen of economische recessies.

Christelijk Noodhulpcluster

Samen met de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster is Dorcas deze week een noodhulpactie gestart voor verschillende landen waar de situatie flink uit de hand loopt, waaronder India en Nepal. Wil je weten wat hier aan de hand is? Luister dan bijvoorbeeld naar deze aangrijpende podcastaflevering van de NRC, waarin India-correspondent Eva Oude Elferink vertelt over de situatie in India.

12 mei 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.