Zelfvertrouwen Roemeense Nicolae groeit door verbouwen groenten in eigen kas

Ernstige gezondheidsproblemen leidden ertoe dat de 66-jarige Nicolae uit Roemenië ongeveer 20 jaar geleden niet meer kon werken. Depressief kwam hij thuis te zitten. Hij kon niet meer voor zijn familie zorgen, was afhankelijk van de zorg van zijn vrouw en verloor zijn zelfvertrouwen. Tot hij in 2004 in aanraking kwam met Dorcas en leerde dat hij ondanks zijn beperkingen voor zijn familie kon zorgen. Nu geniet Nicolae weer volop van zijn familie én van zijn werk.

De 66-jarige Nicolae woont samen met zijn vrouw in het Roemeense dorpje Crasna. Hij is vader van 6 kinderen, 3 jongens en 3 meisjes, en heeft 6 kleinkinderen. Nicolae heeft al lange tijd te kampen met ernstige gezondheidsproblemen. De klachten worden zo erg, dat hij gedwongen wordt om te stoppen met zijn werk. Terneergeslagen komt hij thuis te zitten. Onzeker en gebroken, want hij kan als man niet meer voor zijn familie zorgen.

Family care
Zijn situatie verandert als hij in 2004 deelneemt aan het programma Family care van Dorcas. Via dit project krijgt Nicolae hulp voor zijn problemen. Na 3 jaar neemt hij deel aan een ander project van Dorcas. Hier leert hij om zelf weer voor inkomsten te zorgen. Nicolae krijgt 3 biggen, die bedoeld zijn voor zijn eigen levensonderhoud. De Roemeen houdt ze niet voor zichzelf, maar geeft er 1 weg aan een ander gezin in zijn gemeenschap. Nicolae geniet ervan om anderen te kunnen helpen bij een positieve verandering van hun leven.

Een kas bouwen
Nicolaes zelfvertrouwen groeit weer. Hij durft zelfs een nieuwe uitdaging aan te gaan: het bouwen van een kleine kas in zijn tuin. Met hulp van Dorcas en een kleine lening weet hij de kas te realiseren. Van een deskundige krijgt hij tips over het verbouwen van gewassen in de kas. Het lukt Nicolae om er een succes van te maken. Door de verkoop van de gewassen uit de kas kan hij weer voor zijn familie zorgen én is het hem gelukt de lening terug te betalen.

Hoop voor de toekomst
Dankzij zijn deelname aan de projecten van Dorcas heeft Nicolae ook meer vertrouwen en hoop voor de toekomst gekregen. Hij geniet ervan als zijn kleinkinderen, vooral in de zomermaanden, komen helpen in de tuin. Ook zitten ze dan vaak met de hele familie om de tafel met elkaar te eten. Dat zijn de mooie momenten voor Nicolae. ‘Mijn gebed en verlangen is dat er vrede en gezondheid is in mijn familie. En dat ik de kracht heb om om te gaan met de veranderingen in het leven. Daar vraag ik God om, elke dag weer.’

21 oktober 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.