Water, sanitatie en hygiëne

Een op de vier mensen heeft nog steeds geen toegang tot schoon water. Zij hebben grote kans om ziektes als diarree en cholera te krijgen. Miljoenen mensen sterven nog altijd aan de gevolgen van vies drinkwater.

Een van Sustainable Development Goals is schoon water en sanitair voor iedereen. Dorcas draagt daaraan bij door middel van waterprojecten in het Midden-Oosten en Oost-Afrika.

'If there is no water, there is no life!' 

- Landendirecteur Florencio uit Mozambique

Wat wij doen

Watersystemen aanleggen

Dorcas bouwt watersystemen waar mensen geen toegang hebben tot water. We leggen waterputten en watertappunten aan, zetten wateropslag neer, en bouwen sanitaire voorzieningen. Zo leggen we in dorpen en op scholen waterpunten aan en bouwen we latrines. We herstellen ook bestaande watersystemen als die kapot zijn.

Voorlichting geven

Kennis over goede hygiëne is belangrijk omdat veel ziektes te voorkomen zijn door goede hygiëne. Dorcas geeft op scholen voorlichting over hygiëne en geeft les over zowel je handen als je lichaam wassen. De leerlingen nemen de kennis mee naar hun gemeenschappen en leren hun familieleden en buren ook over goede hygiëne.

Project uitgelicht

Watertime in Mozambique

In Mozambique heeft Dorcas het project Watertime. Tegen een kleine vergoeding betalen de lokale bewoners voor het water dat ze halen bij een van de watertappunten. Van het geld wordt het systeem onderhouden, beheert en kunnen monteurs worden opgeleid. Kwetsbare mensen die weinig geld hebben, krijgen gratis toegang tot het water.

SHINES in Ethiopië

In een woonwijk in de Ethiopische stad Shashemene bouwde Dorcas een sanitair-gebouw. Het gebouw heeft twee doucheruimtes en drie latrines (hurktoiletten). Ook is er een speciaal voor ouderen en minder valide mensen een wc waar je op kunt zitten.

Waterputten herstellen in Irak

In Irak herstellen we waterputten die zijn verwoest door gevechten met IS. Daardoor kunnen mensen die terugkeren uit vluchtelingenkampen weer een bestaan opbouwen in hun eigen dorp.

video afspelen

Luister deze podcast over water