Het land van melk en honing …
In Kenia leven veel mensen – net als in veel andere Afrikaanse landen – van hun eigen landbouw. Door klimaatverandering zijn de weersomstandigheden helaas veel minder voorspelbaar en zijn er lange periodes van droogte, met mislukte oogsten tot gevolg. Daarom is het belangrijk dat de boeren nieuwe producten leren verbouwen.
Hoogwaardige producten
Onze lokale collega vertelt: ‘Via ons Value chain-project leren we Kenianen om producten te verbouwen die veel minder te lijden hebben van de droogte, zoals hooi, melk, honing en mungbonen. Naar deze producten is veel vraag, terwijl het aanbod klein is. Dit betekent dus ook dat de producten veel opleveren.
Bijenhouden
We selecteren kwetsbare mensen uit de gemeenschap om het productieproces uit te voeren, zodat zij een goed inkomen kunnen verdienen en voor hun familie kunnen zorgen.’ Een mooi voorbeeld daarvan is de 80-jarige bijenhouder Paul. Hij werkte 33 jaar lang bij de Keniaanse spoorwegen. Toen hij met pensioen ging, viel zijn inkomen weg en dat leidde tot armoede. Paul: ‘Mijn gezin bestaat uit 9 kinderen en om eerlijk te zijn ben ik de tel kwijt hoeveel (achter)kleinkinderen ik precies heb. Wat ik wél weet is dat we het niet breed hebben en dat ik wat extra inkomen goed kan gebruiken.’
Paul besluit bijen te gaan houden op de traditionele manier. Dat wil zeggen: door holle boomstammen in het topje van een boom te hangen. Voor een heer op leeftijd niet bepaald veilig werk om zo hoog in een boom te moeten klimmen. Niet alleen vanwege het klimmen zelf, maar ook omdat hij zonder professioneel imkerpak werkt en dus regelmatig gestoken wordt. Ondanks al zijn moeite en de gevaren levert de honing hem maar weinig op.
(De tekst gaat verder onder de foto)
Via via hoort Paul over een Dorcas-project, waar bijenhouders leren om premiumkwaliteit honing te produceren. Hij volgt de trainingen en krijgt bovendien een professionele uitrusting met onder andere een imkerpak en bijenkorven. ‘De prijs die ik voor mijn honing krijg is nu vele malen beter. Ik heb maar 5 bijenkorven, maar ik verdien nu al 3 keer zo veel voor dezelfde hoeveelheid. Ook is het werk veiliger en langer vol te houden voor iemand van mijn leeftijd. Ik ben erg blij en dankbaar!’
- Betrokken raken bij projecten zoals deze? Doe een donatie!
22 oktober 2020
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.