Van mislukte oogsten naar een groeiend boerenbedrijf

De Keniaanse Theresia heeft in de trainingen van Dorcas geleerd producten te verbouwen die weinig regen nodig hebben. Door deze verandering is haar boerenbedrijf de laatste jaren gegroeid en is ze in staat om haar familie te onderhouden. 

‘Welkom op mijn boerderij. Mijn naam is Theresia. Mijn man en ik hebben 1 kind, 3 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. We wonen allemaal op dit erf. Ik ben altijd al boerin geweest. Vroeger verbouwde ik gewassen als mais en bonen. Sinds ik trainingen heb gevolgd bij Dorcas kies ik voor gewassen die weinig regen nodig hebben, zodat de oogst niet meer zo snel mislukt in lange periodes van droogte. Door klimaatverandering zijn de weersomstandigheden namelijk veel minder voorspelbaar dan vroeger.  

Melk en hooi 

Bij de Dorcas-trainingen heb ik geleerd hoe we gewassen moeten zaaien, verzorgen, oogsten, verwerken, conserveren en vermarkten. Ik heb me gespecialiseerd in weide- en zuivelproductie. Ik begon met één koe in 2016. Inmiddels verbouw ik ook gras, waarmee ik dus meteen zelf voor de voeding van mijn koe kan zorgen. De inkomsten die ik uit mijn melk en hooi haal zijn genoeg om van te kunnen leven.  

Klimaatverandering

Zoals je ziet staat mijn gras er prachtig bij, zelfs nu het regenseizoen langer op zich laat wachten dan gebruikelijk. Dat komt doordat ik heb geleerd hoe ik water kan opvangen en kan inzetten om te voorkomen dat mijn gras verdort. Ook heb ik samen met andere betrokken boeren in de hele omgeving bomen geplant, nu we hebben geleerd hoe belangrijk bomen zijn bij het voorkomen en bestrijden van klimaatverandering. De bomen op mijn land zorgen ervoor dat deze plek koeler is dan andere plekken in de omgeving, en dat de grond minder gevoelig wordt voor erosie.   

Het verbouwen van gras is veel goedkoper en simpeler dan het verbouwen van groenten. Het groeit haast vanzelf en er is nauwelijks onkruidbestrijding nodig. Vorig jaar heb ik meer dan 500 kilo hooi verkocht. Hiermee kon ik een tweede koe kopen, waardoor ik nu ook weer meer geld verdien met de melk. Op deze manier hoop ik mijn bedrijf steeds verder uit te bouwen.   

Groeien 

Mijn eerstvolgende vervolgstap is het kopen van een derde koe. Daarna wordt het tijd om iemand aan te nemen om ons te helpen op de boerderij. Het begint inmiddels zo veel werk te worden dat we de productie niet meer alleen aankunnen. Ik droom er ook van om een grote schuur te laten bouwen om het hooi in op te slaan. Maar ik pak het stap voor stap aan, en investeer pas in iets wanneer ik het me ook kan veroorloven. Ik ben dankbaar dat ik zo veel heb om van te dromen, en dat het realistisch is om te weten dat deze dromen ooit werkelijkheid kunnen worden!’  

Waardeketens in Kenia

In Kenia leven veel mensen, net als in veel andere Afrikaanse landen, van hun eigen landbouw. Door klimaatverandering zijn de weersomstandigheden helaas veel minder voorspelbaar en zijn er lange periodes van droogte, met mislukte oogsten tot gevolg. Daarom is het belangrijk dat de boeren nieuwe producten leren verbouwen.   

Onze lokale collega vertelt: ‘Via dit project met waardeketens (‘Value Chains’) leren we Kenianen zoals Theresia om producten te verbouwen die niet of minder te lijden hebben van de droogte, zoals hooi, melk, honing en mungbonen. Naar deze producten is ook veel vraag, terwijl er weinig aanbod is. Dit betekent dat de producten veel opleveren. We selecteren kwetsbare mensen uit de gemeenschap om het productieproces uit te voeren, zodat zij een goed inkomen verdienen en voor hun familie kunnen zorgen.’  

15 december 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.