Zaituni (17) uit Tanzania kan nu ook naar school als ze ongesteld is

In Tanzania is er op school veel uitval onder meisjes. Als een meisje ongesteld is, blijft ze vaak een paar dagen thuis. De reden? Ze heeft geen maandverband en schaamt zich voor de bloedvlekken op haar kleren. Het sociale klimaat op school is niet veilig genoeg om over het onderwerp menstruatie te praten.

Dit was ook geval bij de 17-jarige Zaituni uit Tanzania. Het jonge meisje wist niets van ongesteld zijn en miste elke maand een paar dagen school. Dat veranderde toen ze in aanraking kwam met het project MHM4HER (menstrual hygiene management for her) van Dorcas.

Eerste keer ongesteld

Zaituni woont bij haar oma, die oud en ziek is. Als ze voor de eerste keer ongesteld wordt, weet ze niet wat haar overkomt. Met haar oma en leraren durft ze er niet over te praten. Een vriendin helpt haar en geeft haar maandverband, dat al eens eerder gebruikt is. ‘Ik wist niet wat ik moest doen als ik ongesteld was. Ik was heel verlegen en durfde het aan niemand te vragen. Tijdens mijn menstruatie had ik ook enorme pijn, maar ik wist niet dat dat normaal was’, vertelt Zaituni. 

Bloedvlekken

Zaituni probeert zich te behelpen met een kledingstuk, een zogeheten kanga. Dit knoopt ze om haar middel en doet ze tussen haar benen. Een kanga houdt echter nauwelijks meer bloed tegen dan een onderbroek, dus er komen evengoed bloedvlekken op haar rok. Op school lachen de jongens haar uit. Zaituni besluit daarom dat ze elke keer als ze ongesteld is een paar dagen thuis blijft van school. Hierdoor mist ze veel lessen en gaan haar leerprestaties achteruit. 

Haar situatie verandert als ze in aanraking komt met het menstruatieproject MHM4HER van Dorcas op haar school. Ze krijgt meer kennis over menstrueren en over goede hygiëne en het belang daarvan. Ze krijgt daarnaast een pakket met wasbare maandverbanden. Ook zorgt Dorcas op school voor ruime wc-hokjes waar Zaituni en andere meisjes zich kunnen verschonen. Zaituni durft hierdoor weer naar school te gaan tijdens haar menstruatie. 

Open sfeer

Door het project verandert niet alleen het leven van Zaituni, ook de sfeer op school wordt anders. Er komt openheid, en leerkrachten en studenten durven nu over dit onderwerp te spreken. Zaituni wordt zelfs een van de rolmodellen. Ze deelt haar kennis met andere meisjes en voelt zich vrij om met de leraren in gesprek te gaan. ‘Ik mis nu bijna geen les meer. Als ik hevige pijn heb als ik ongesteld ben, dan weet ik welke oefeningen ik kan doen. En als dat niet genoeg is, dan vraag ik om medicijnen.’ 

Meer lezen over dit onderwerp en over andere verhalen van verandering in het leven van mensen in nood? Vraag dan ons magazine Hartslag aan en ontvang dit (gratis) 3 keer per jaar.

23 september 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.