Nieuwe overstromingen in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zijn er jaarlijks overstromingen, vooral in het noordoosten en oosten van het land. Maar door klimaatverandering worden (de gevolgen van) de overstromingen steeds heviger, met alle gevolgen van dien. Dit jaar zijn de overstromingen zelfs erger dan ooit.

Oorzaken

Klimaatverandering heeft veel impact op de Zuid-Soedanezen. Het leidt ertoe dat de mensen niet meer weten wanneer het regenseizoen start en eindigt, hoe veel water er zal vallen en wanneer. Ook wordt het weer extremer. Er zijn vaker periodes van droogte en er zijn óók vaker hevige regenbuien.

‘In beide situaties is het voor een groot deel van de bevolking lastig om te (over)leven, omdat veel mensen hier voor hun inkomen en dagelijkse eten afhankelijk zijn van landbouw,’ zegt Agnes Kroese, landendirecteur van Dorcas in Zuid-Soedan.

Omvang van de overstromingen

In 2019 en 2020 vluchtten er al honderdduizenden mensen van hun woonplaats, en ook dit jaar zijn de overstromingen heviger dan gebruikelijk. Volgens De Standaard zijn er deze maand 80 doden gevallen.

Het feit dat de overstromingen zo veel slachtoffers maken heeft ook te maken armoede, het ontbreken van een goede infrastructuur en een tekort aan technische kennis. ‘Vergelijk het met Nederland. Zonder onze waterwerken zouden wij ook veel vaker overstromen’, adus Agnes. ‘Bovendien kennen de mensen hier geen applicaties als buienradar, waardoor ze ook nog eens verrast kunnen worden door extreem weer.’

(Tekst gaat verder onder het filmpje.)

Noodhulp

Dorcas werkt in Zuid-Soedan in het gebied Akon-Noord. Ook hier zijn de afgelopen tijd overstromingen geweest. Hierdoor zijn de oogsten voor een groot deel weggevaagd. Agnes: ‘In de context van Zuid-Soedan betekent geen oogst letterlijk: geen eten en geen inkomen.’

Zoals altijd staan we klaar voor de getroffen mensen door te voorzien in eerste levensbehoeften. Denk aan voedsel en onderdak. Met deze noodhulp kunnen we levens redden. Uw bijdrage is meer dan welkom!

22 september 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.