Hoe Bado en Birke opstonden na tegenslag

Ethiopië is een van de oudste en dichtstbevolkte landen in Afrika. De inwoners hebben tradities en culturen die eeuwen terug in de tijd gaan. De bevolking in Ethiopië heeft het niet altijd makkelijk.

Maak kennis met Bado en Birke. Bado kon vroeger niet goed met zijn geld omgaan. Zijn inkomen was niet regelmatig en hij had geen spaargeld. Er waren dagen dat hij tussen de 9 en 93 cent verdiende. Soms zelfs helemaal niets.

‘Al het geld dat ik kreeg gaf ik uit aan alcohol. Samen met mijn vrienden ging ik naar de stad om te drinken. Daarna waren we bij het meer te vinden om met z’n allen af te koelen. Wanneer ik weer wat nuchterder werd dacht ik aan mijn vrouw. Ik kwam dan thuis met een kilo bloem om het goed te maken.’

Bado

Werkloos en voedseltekort

In Ethiopië hebben veel mensen niet genoeg te eten. Er is weinig land en met een tekort aan water kunnen granen en planten niet goed groeien. Vaak eten de inwoners elke dag hetzelfde. Birke was altijd erg zuinig met de bloem die ze van haar man kreeg. Normaal gesproken is 1 kilo goed voor 1 dag, maar Birke deed er 3 dagen mee.

‘Veel mensen vertelden mij dat ik bij hem weg moest gaan. Ze waren bang dat hij mij zou vermoorden. Hoewel hij mij soms wel meerdere keren per dag sloeg, bleef ik toch. Ik had hoop op God en vertrouwde erop dat Hij mijn leven zou veranderen. Hij zal mij nooit in de steek laten.’

Birke

Een beter leven

Dorcas voorziet de deelnemers van de projecten in Ethiopië van de eerste levensbehoeften. Denk aan voedsel en schoon drinkwater. We richten ons vooral op de agrarische sector en op het verbeteren van het leven van de inwoners. Bado en Birke zijn erg blij dat Dorcas hen heeft geholpen. Daar danken ze God voor.

‘Per kwartaal verdien ik nu tussen de 446 en de 930 euro. Met dat inkomen kan ik meer zaden kopen om gewassen op mijn boerderij te kweken. Hiermee kan ik mijn leven, maar ook dat van mijn familie, beter maken. Onze leefomgeving is erg veranderd en we hebben elke dag genoeg te eten. Door mijn drankgebruik is mijn zoon zonder mij opgegroeid. Hij is nu 12. Ik wil voortaan een goede vader voor hem zijn.’

Bado

Boerderij

Ook de boerderij van het gezin is flink veranderd. Ze hebben nu 6 geiten en 3 stuks vee. Birke is vooral blij dat ze het land niet meer met de hand water hoeft te geven. Daarvoor hebben ze nu een generator. Ook hebben ze 2 werknemers op de boerderij, die worden door hen getraind en gecoacht.

Voordat Bado en Birke deelnamen aan het Dorcas-project zagen ze geen toekomst voor zich. Nu hebben ze veel plannen voor later.

Bekijk de hele video over Bado en Birke op YouTube:

31 januari 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.