Wat is Jemen voor land?
De Republiek Jemen is van oudsher het kruispunt tussen Afrika, het Midden-Oosten en Azië. In het land wonen ongeveer 24 miljoen inwoners, die bijna allemaal moslim zijn. Jemen is één van de armste landen ter wereld. Er zijn weinig natuurlijke hulpbronnen zoals water, olie en vruchtbaar land. In dit artikel lees je een korte geschiedenis, toegelicht aan de hand van 3 belangrijke keerpunten.
1990: het ontstaan van de Republiek Jemen
De Republiek Jemen is een relatief nieuwe staat. In 1990 werden Noord-Jemen en het communistische Zuid-Jemen samengevoegd na jaren van strijd. Maar ook na de samenvoeging bleven spanningen bestaan, met meerdere conflicten tot gevolg. Een oorzaak van de vele conflicten is dat de overheid in Jemen weinig gezag heeft. Al eeuwenlang staat in Jemen de familie op de 1e plaats. Op 2 staat loyaliteit aan de eigen stam. Deze diepgewortelde cultuur kent eeuwenoude machtsstructuren en daarbij horende rivaliteit en strijd. Een samenvoeging tot 1 land, van bovenaf opgelegd, kan die stammencultuur niet zomaar vervangen.
2011: de Arabische Lente
Tijdens de Arabische Lente in 2011 ontstonden hevige protesten in Jemen. President Ali Abdallah Saleh werd, na 33 jaar presidentschap, gedwongen om af te treden. In de roerige periode die volgde, bezetten de Houthi’s grote delen van het noorden en westen van Jemen. Om de macht weer terug te krijgen, greep de nieuwe regering in met troepen onder leiding van Saoedi-Arabië.
2015: het begin van de huidige burgeroorlog
In 2015 kwamen spanningen in Jemen tot uitbarsting in een burgeroorlog. Het gevolg van dit conflict is de huidige humanitaire crisis. Zo heerst er een ernstige hongersnood, waarin miljoenen dreigen te sterven van de honger. De crisis wordt verergerd door de aanwezigheid van al-Qaeda en jihadistische groeperingen van de Islamitische Staat. Hulpverleners komen het land nauwelijks in, of komen soms terecht in de vuurlinie. Het werk in Jemen is daardoor moeilijk en gevaarlijk.
Om deze reden kunnen wij zelf Jemen niet binnenkomen. Gelukkig hebben wij een betrouwbare lokale partnerorganisatie gevonden, via wie we noodhulp aan het opstarten zijn. We zijn dankbaar dat we zo een weg hebben gevonden om de slachtoffers van deze oorlog te hulp te schieten. Help je mee?
- Update 2022: inmiddels heeft Dorcas een eigen landenkantoor in Jemen en werken wij samen met de Dutch Relief Alliance aan noodhulp.
23 januari 2019
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.