Wat is er aan de hand in Jemen?

Door een allesverwoestende oorlog verkeren mensen in Jemen op dit moment in catastrofale hongersnood. Hier lees je in het kort hoe het conflict is ontstaan, wat de gevolgen zijn, en hoe belangrijk jouw hulp is.

Slachtoffers van machtspolitiek
De burgeroorlog begon als strijd tussen de Jemenitische overheid en sjiitische Houthi’s, maar inmiddels wordt deze burgeroorlog strategisch gebruikt in het landelijke conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran. Op zijn beurt is dit landenconflict weer verweven met belangen van Westerse landen, waaronder Nederland.

Een verloren generatie
Jemenitische burgers zijn de dupe. Als oorlogstactiek worden voedselvoorzieningen vernietigd. De economie is volledig ingestort, en van gezondheidszorg is geen sprake meer. Ziektes als cholera verspreiden zich over het land. Vooral ouderen en kinderen onder de 5 jaar zijn hier door ondervoeding niet meer tegen bestand, en overlijden.

Leestip: Conflict in Jemen: tijdlijn

Ondervoeding en ziekte zijn niet alleen een probleem omdat die tot de dood leiden. Kinderen die het wel overleven lijden er vreselijk onder, omdat ze een ontwikkelingsachterstand oplopen en omdat het hun lichamelijke groei beschadigt. Dat betekent dat er een hele generatie kinderen verloren dreigt te gaan aan mentale en fysieke beschadigingen. Nú ingrijpen redt vele levens én geeft deze kinderen de kans om zich mentaal en fysiek te ontwikkelen tot daadkrachtige mensen. Dat is voor de toekomst van Jemen cruciaal.

Jouw hulp is van doorslaggevend belang
Voor 12 euro geef je iemand al eten voor 1 maand. Voor 48 euro doe je dit voor een kleine familie, bijvoorbeeld een alleenstaande moeder met 2 kinderen. Voor 72 euro geef je een maand leven aan een grote familie.

Jouw investering helpt mensen niet alleen te overleven. Je geeft kinderen ook de kans op een gezonde ontwikkeling van hun hersen- en lichaamsfuncties, zodat zij daadkrachtige burgers worden die hoop bieden voor de toekomst van Jemen. Jemen is in grote nood. Geef nu!

02 februari 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.