Schoon drinkwater in Jemen

De zoon van Abas werden ziek van vervuild water. ‘Het drinkwater dat we gebruikten was niet schoon. Ik verkocht alles wat ik had, ook ons vee, om zijn behandeling te betalen. Ik wist niet wat ik anders moest doen. Ik was bang dat ook mijn andere kinderen ziek zouden worden. Gelukkig kregen we toen de waterfilters en de tank om regenwater in op te vangen. Nu voel ik me veilig. Mijn kinderen drinken regenwater dat we filteren. Ik ben het project heel dankbaar’.

Water is schaars

Water is schaars in Jemen, en watervoorzieningen zijn vaak vernield door vechtende partijen in het land. Veel mensen moesten vluchten en verblijven in opvangkampen, waar het ook moeilijk is om aan schoon drinkwater te komen. Het Dorcas-project werkt aan de opvang van regenwater, waarna de mensen het zelf kunnen filteren met het keramische waterfilter. Ook is er aandacht voor persoonlijke hygiëne, zoals het gebruik van zeep en handen wassen na toiletbezoek.

Geen geld om drinkbaar water te kopen

Salha is weduwe, ze heeft vijf kinderen. ‘Wij zijn afhankelijk van water dat niet schoon is. Ik heb geen geld om water te kopen. Onze buren gebruiken ook water van besmette bronnen, en ik maak me zorgen als ik zie dat ze ziek worden. Ze hebben problemen met hun lever vanwege het water. Om het water te zuiveren kookte ik het water altijd voor gebruik. Maar door de hoge gasprijzen kan ik me dat niet meer veroorloven. Ik ben erg blij met het keramische waterfilter. Daarmee kunnen we ons water toch veilig gebruiken. Ik ben vooral heel blij dat mijn kinderen nu schoon drinkwater hebben.’

Keramisch waterfilter is een uitkomst

Ook de dochters van Mona zijn ziek door het drinken van vervuild water. Ze hebben allebei een aandoening aan de lever. ‘Om de kosten van de behandeling te kunnen betalen, heb ik bijna alles wat ik had, moeten verkopen. Ik heb zelfs moeten bedelen om schoon water te kunnen kopen voor mijn familie,’ zegt Mona.  Het keramische waterfilter van het Dorcas-project is een uitkomst voor haar familie. ‘Ik hoef geen water meer te kopen, we hebben nu schoon drinkwater dankzij het filter’.

Andere deelnemers in het project die ook een waterfilter hebben gekregen vallen haar bij. Hamdan zegt: ‘We kunnen nu water drinken zonder bang te zijn dat we ziek worden.’ Ook Waleed is erg blij. ‘God zij dank hebben we nu waterfilters. Onze gezondheid is een stuk beter, vooral ook van onze kinderen’.

21 maart 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.