Vroedvrouw Siyave wordt voorvechter van ziekenhuisbevallingen

‘Ik heb dat geld niet meer nodig.’

Jarenlang verdiende vroedvrouw Siyave (58) uit Kenia haar geld door vrouwen te helpen met hun thuisbevalling. Door een training van Dorcas probeert ze diezelfde vrouwen er nu juist van te overtuigen om te bevallen in het ziekenhuis.

Een traditionele baan met aanzien

Meer dan 20 jaar was Siyave Ene Lenkai (58) een traditionele vroedvrouw in Kaijado, Kenia. Ze begeleidde vrouwen bij thuisbevallingen, in een gemeenschap waar weinig tot geen toegang is tot medische instellingen. Vooral vrouwen van de Masai deden vaak een beroep op haar. Haar baan gaf Siyave de status van verpleegkundige en voorzag haar van een inkomen.

Bevallen in een ziekenhuis is veiliger voor moeder en kind

Toch besloot Siyave te stoppen met thuisbevallingen. Dat begon met een training van Dorcas’ Shokut Naretoi Community Project in 2017. Dit project richt zich op het verbeteren van toegang tot en gebruik van medische voorzieningen, met name voor moeders en kinderen. Dorcas werkt hierin samen met het Departement van Gezondheidsvoorzieningen van Kajiado. Een van de speerpunten is het voorkomen van ongeschoolde bevallingen. De projectmedewerkers onderwijzen traditionele vroedvrouwen in het belang van medische voorzieningen bij bevallingen. Siyave was een van hen.

Nieuw inzicht

Na de training weet Siyave: ‘De Masai weten nog niet hoe belangrijk een ziekenhuisbevalling is. Maar ik leerde tijdens de training dat ik besmet kan worden met seksueel overdraagbare infecties door thuisbevallingen te doen bij besmette moeders. Ik assisteer niet langer bij thuisbevallingen, ik hoef dat geld niet meer.’

Kennis doorgeven

Sinds de training is Siyave actief betrokken bij campagnes in haar gemeenschap tegen thuisbevallingen. ‘Ik besef nu dat ik het niet goed deed’, zegt ze. ‘Door de training weet ik beter. Nu begeleid ik moeders naar de dichtstbijzijnde kliniek voor een veilige bevalling.’ Siyave is momenteel ook een van de leden van het Project Management Comittee, en heeft een mandaat in het nemen van belangrijke beslissingen en in het plannen van het project.

08 februari 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.