Emameye runt nu haar eigen toko

‘Mijn familie is niet langer afhankelijk van het beetje inkomen van mijn man.’

De Ethiopische moeder Emameye (40) verzamelde brandhout in het bos, 5 kilometer verderop, om wat bij te verdienen voor haar familie. Door trainingen in ondernemerschap runt ze nu een kleine winkel en ze heeft allerlei plannen voor zakelijke groei.

Lange werkdagen…

4 kinderen hebben ze, Emameye en haar man. Iedere dag staat haar man vroeg op om brandhout te verzamelen in het bos. Hij draagt het op zijn rug naar de markt, en verkoopt het daar. Het levert nauwelijks iets op.

… maar nauwelijk inkomen

Om hun inkomen te verhogen gaat Emameye ook brandhout verzamelen. Ze ontdekt al gauw: ook daarmee verdienen we bij lange na niet genoeg. Ze hoort dat je als huishoudelijke hulp in Saoedi-Arabië redelijk verdient, en is overtuigd. 2 jaar lang werkt ze in het buitenland. Ze stuurt geld naar haar kinderen en is dankbaar, want daardoor eten ze beter, kleden ze zich beter, en hoeven ze zich niet langer zorgen te maken over hoe ze hun school- en boekengeld moeten betalen.

Zelfs het spaargeld gaat op

Steeds zet Emameye wat geld apart op een spaarrekening. Als ze na 2 jaar werken weg moet uit Saoedi-Arabië, wegens een verbod op ongedocumenteerde immigranten, heeft ze in elk geval nog iets achter de hand, denk ze. Eenmaal thuis, blijkt dat al haar spaargeld door haar familie is uitgegeven. Haar vrienden proberen te helpen met advies en wat geld. Maar dat lost het probleem niet op.

Opleiding via Dorcas

Eén ding weet de gefrustreerde Emameye zeker: ze moet een manier vinden om geld te verdienen en haar familiesituatie te verbeteren. Ze hoort iets over een project van Dorcas, waarin brandhoutverzamelaars worden getraind in ondernemen, en geeft zich meteen op. Ze wordt aangenomen en opgeleid in sparen, kredietmanagement en ondernemen.

Een eigen winkel met perspectief voor de toekomst

Met haar eigen spaargeld en het renteloze krediet van het project opent Emameye haar eigen winkel. Het projectteam bezoekt haar regelmatig en geeft technische assistentie en advies. Ze zegt: ‘Het project heeft me vaardiger gemaakt. Het team helpt me en bemoedigt me altijd. Door de kredietloze lening erbij heb ik nu mijn eigen bedrijf. Mijn familie is niet langer afhankelijk van het inkomen van mijn man. Ons leven verbetert. Ik droom ervan om mijn bedrijf uit te bouwen tot een grote onderneming.’

05 februari 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.