5 redenen waarom we in Jemen werken

Beslissingen over noodhulp in oorlogsgebieden zijn nooit simpel. Ja, het is kristalhelder dat we in Jemen te hulp móeten schieten. Tegelijkertijd speelt bijvoorbeeld het gevaar voor hulpverleners, geldtekort, de weinige aandacht voor dit conflict in de media wat fondsenwerving bemoeilijkt, en het feit dat hulpverlening bieden in Jemen betekent dat we ergens anders niet te hulp kunnen schieten. Toch gaan we. Want:

De nood in Jemen is het hoogst.
Er is momenteel geen ander conflict waarbij zo veel levens én een nieuwe generatie mensen op het spel staan. Onze hulpverleners wereldwijd zijn het erover eens: we willen niet langer werkeloos toekijken.

In Jemen kunnen we lange tijd werken
Daarmee voegt onze investering maximale waarde toe in kennis, een netwerk en een team. Als noodhulp is geboden en de ergste voedselcrisis voorbij is, willen we financiën, strategieën, helpende handen en netwerken aan Jemenieten bieden om weer zelfredzaam te worden. Denk aan: scholen heropenen, basisfaciliteiten herbouwen en landbouw cultiveren. Ook willen we getalenteerde ondernemers helpen om bedrijfjes op te zetten. Jemen was altijd al arm, en hoewel de oorzaken van armoede complex zijn zien we ook rijke potentie in het land en zijn bewoners. Wij willen daarin investeren.

Dorcas heeft een sterke positie in het Midden-Oosten
We werken al in Syrië, Egypte, Libanon en Irak. Hierdoor kennen we de cultuur en de taal, beschikken we over een goed netwerk en hebben we vertrouwen opgebouwd. Ons werk in de regio versterkt dus de kwaliteit en snelheid van ons werk in Jemen, terwijl ons werk in Jemen tegelijkertijd onze positie in de regio verder versterkt.

Er komt capaciteit vrij bij Dorcas
In Nederland mogen noodhulporganisaties aangesloten zijn bij maximaal 3 hulpprojecten van Buitenlandse Zaken (Joint Response). Doordat Dorcas 2 Joint Response-projecten heeft afgerond, kunnen we nu aansluiten bij de Joint Response in Jemen.

Jemen is absoluut geen gemakkelijke keuze, maar wel een keuze van het hart
Toegang tot Jemen is zeer beperkt, door weinig media-aandacht is fondsenwerving moeilijk en het is er gevaarlijk voor hulpverleners. Maar uiteindelijk is Dorcas een organisatie waar we kiezen met ons hart. Hulp helpt mensen in Jemen niet alleen met overleven. Het geeft kinderen ook de kans op een gezonde ontwikkeling van hun hun hersen- en lichaamsfuncties, zodat zij daadkrachtige burgers worden die hoop bieden voor de toekomst van Jemen.

Help mee
Doe nu een donatie voor Jemen.

11 februari 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.