Update Mozambique

Het is ruim een maand geleden dat orkaan Idai een ravage aanrichtte in Mozambique. Omdat wij al in Mozambique werkten konden we snel in actie komen. Ons werk is nog lang niet klaar, maar we hebben al veel kunnen bereiken. Hierbij een korte update over wat we gedaan hebben en wat er nog gaat gebeuren.

Tentenkampen
Na de ramp was het allereerst nodig dat de slachtoffers droog konden zitten. De meeste van de kleine huizen – vaak gemaakt van takken en gras – zijn niet overeind gebleven. Daarom hebben onze partners met zeil tenten neergezet en ondersteunden mensen die in overheidsgebouwen verbleven. Nu het water gezakt is, is het mogelijk om weer terug te keren naar de plek waar de mensen vandaan komen. Dat is ook belangrijk, want juist omdat mensen zo opeengepakt leven en de hygiënische omstandigheden slecht zijn, is de kans op ziektes veel groter. We willen de mensen ondersteunen hun leven weer op te pakken.

Toegang tot schoon drinkwater
De komende tijd zullen we ons richten op helpen met het bieden van schoon drinkwater aan 15.000 mensen. Ook dat is belangrijk. Zonder schoon water word je snel ziek. Hiervoor bieden we schoonwatervoorzieningen zoals waterpompen en -filters. De hygiënische omstandigheden worden verder verbeterd door het bouwen van latrines (toiletten). 30.000 mensen krijgen daarnaast voorlichting over hoe zij zo hygiënisch mogelijk kunnen leven in deze omstandigheden, zodat we (de verspreiding van) besmettelijke ziektes kunnen voorkomen. We zijn dankbaar dat we met jouw bijdrage en door de samenwerking met Unicef, EO-Metterdaad, Bijzondere Noden, CGK-deputaten Diaconaat en ZOA zo veel mensen kunnen ondersteunen.

Granny’s en kinderen wachten op nieuwe sponsors
Juist kinderen en ouderen zijn hard getroffen door de orkaan. Ze hebben vaak niemand die voor ze zorgt. In Chimoio, midden in het getroffen gebied, starten wij een nieuw sponsorprogramma juist voor deze kwetsbare groepen. De kinderen en ouderen willen we nieuw toekomstperspectief bieden. Jij kunt persoonlijk een granny of kind ondersteunen met 28 euro per maand.

Bedankt!
In heel Nederland waren mensen betrokken bij deze grote ramp in Mozambique. In totaal mochten we ruim 1 miljoen euro van jou en onze partners ontvangen. Dank je wel voor de bijdrage aan de slachtoffers van Idai in Mozambique. Je hebt daarmee bijgedragen aan wat moest: levens redden.

15 april 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.