Roemenië en Moldavië hard getroffen door overstromingen storm Boris
Storm Boris raast over Midden- en Oost-Europa. Vooral in Roemenië en Moldavië heeft de uitzonderlijke regenval geleid tot verwoestende overstromingen, waardoor duizenden mensen direct zijn getroffen. De ramp heeft niet alleen schade toegebracht aan infrastructuur en woningen, maar ook aan de levens van de getroffen inwoners, waarbij er mensen om het leven zijn komen. Onze lokale landenkantoren in Roemenië en Moldavië zijn in actie gekomen en bekijken waar er, welke hulp nodig is.
Hoe is de situatie in Roemenië na storm Boris?
Roemenië is een van de landen die het zwaarst onder de storm te lijden heeft. In het zuidwesten van het land, in de provincie Galați, is de situatie bijzonder ernstig door het stijgende water van de Donau, vooral vlakbij de grens met Moldavië.
Meer dan 5.000 huishoudens in twaalf steden zijn direct geraakt door de overstromingen. In sommige gebieden kwam het water bijna twee meter hoog, waardoor veel mensen hun huis moesten verlaten en werden geëvacueerd. Op dit moment zijn Roemeense hulpverleners bezig met reddingsoperaties, waarbij boten en helikopters worden ingezet om mensen te redden.
Ook de stad Lipova in het westen van Roemenië is zwaar. De stad is volledig afgesloten van de buitenwereld, en er wordt nog een nieuwe golf van overstromingen verwacht, wat de situatie nog verder kan verslechteren. De brandweer en lokale hulpverleners werken dag en nacht om mensen te redden uit overstroomde huizen. In veel gevallen zijn inwoners ondergebracht in tijdelijke schuilplaatsen.
Dorcas is sinds 1990 actief in Roemenië, en ons lokale landenkantoor houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Hoewel we op dit moment niet direct actief zijn in de zwaar getroffen gebieden, hebben we wel sterke banden met lokale partnerorganisaties. Dorcas was een van de eerste organisaties die in Roemenië actief werd na de val van de muur. In Galati, het getroffen gebieden had Dorcas tot jaren terug nog actieve projecten. Nu de stad getroffen is door deze natuurramp, staat Dorcas klaar om te helpen.
Wat doet Dorcas in Roemenië na deze overstromingen?
Hoewel de Roemeense overheid de leiding heeft over de hulpverlening, hebben onze lokale collega’s actie ondernomen om de nood in kaart te brengen en te ondersteunen waar nodig.
Collega’s van het Dorcas-kantoor in Roemenië zijn ter plaatse geweest om de situatie te beoordelen en hulp te coördineren. De focus ligt voorlopig op het inventariseren van de schade en de behoeften van de getroffen gemeenschappen, zodat Dorcas klaarstaat om te helpen zodra de waterstanden beginnen te dalen. Pas dan kan er worden begonnen met schoonmaak- en reconstructiewerkzaamheden.
De reguliere projecten van Dorcas in Roemenië richten zich op voedselzekerheid, zorg voor ouderen, het versterken van gezinnen en het voorkomen en bestrijden van mensenhandel. Deze kennis en ervaring worden nu ingezet om hulp te bieden aan de gemeenschappen die het zwaarst zijn getroffen door de overstromingen.
Moldavië: Ernstige schade in het district Leova
Moldavië is ook zwaar getroffen door de overstromingen die het gevolg zijn van storm Boris. In het zuidwesten van het land, in het district Leova, is de schade bijzonder groot. Twee bruggen zijn compleet verwoest, waardoor de toegang tot belangrijke wegen is afgesneden. In het dorp Sarata Noua is de situatie kritiek, omdat een nabijgelegen waterreservoir dreigt over te lopen. Dit kan leiden tot het doorbreken van dijken, waardoor de overstromingen nog verder zouden kunnen escaleren.
De noodtoestand in het district Leova is nog niet volledig onder controle. Lokale hulpdiensten, samen met internationale partners, werken hard om de schade te beperken en levens te redden. Hoewel sommige gebieden tijdelijk zonder stroom zaten, is de elektriciteit in de meeste getroffen regio’s inmiddels hersteld.
Landendirecteur Leila, vertelt ons dat naast de overstromingen er ook direct een aardbeving heeft plaatsgevonden, deze was 5.2 op de schaal van Richter. Deze aardbeving, die plaatsvond in dezelfde getroffen regio’s, heeft de situatie verder verergert.
Dorcas in Moldavië: Langetermijnontwikkeling en noodhulp
Dorcas werkt in Moldavië voornamelijk aan gemeenschapsontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op bescherming en sociale vangnetten voor kinderen, ouderen, en gezinnen, evenals het verbeteren van de bestaansmiddelen van gezinnen. In het licht van de huidige noodsituatie biedt Dorcas hulp in de vorm van voedselvoorziening en noodopvang.
Hoewel Dorcas eerder sterk gericht was op de opvang van vluchtelingen, ligt de focus nu meer op langetermijnontwikkeling. We monitoren de situatie nauwkeurig om te bepalen waar en hoe we het beste kunnen helpen.
Samen met lokale en internationale partners werken we aan een gecoördineerde inspanning om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen en te voorzien in hun dringende behoeften.
Hoewel Dorcas nog niet direct naar het district Leova is afgereisd, vanwege reisadviezen van de Moldavische overheid, staan we in nauw contact met lokale partners, vrijwilligers en kerken. Dorcas wacht op verdere officiële informatie om te bepalen waar en hoe ze het beste hulp kunnen bieden aan de getroffen gemeenschappen.
Wat doet Dorcas na de overstromingen in Roemenië en Moldavië?
De omvang van de schade in Roemenië en Moldavië laat zien dat er zowel op korte als lange termijn behoefte is aan hulp. Hoewel de overheden van beide landen snel hebben gereageerd om noodhulp te bieden, zal de wederopbouw van huizen en infrastructuur een langdurig en uitdagend proces zijn. De duizenden mensen die hun huizen hebben moeten verlaten, verblijven momenteel in tijdelijke opvangcentra. Hier wordt voorzien in hun basisbehoeften zoals voedsel, water en onderdak, maar deze opvang is slechts een tijdelijke oplossing.
Zodra de waterstanden beginnen te dalen, zal de focus verschuiven naar grootschalige schoonmaak- en herstelwerkzaamheden. De wederopbouw van huizen en de infrastructuur zal maanden, zo niet jaren in beslag nemen. Daarnaast zullen essentiële goederen zoals meubels, beddengoed, keukengerei en andere huishoudelijke artikelen opnieuw geleverd moeten worden aan de getroffen gezinnen.
In de komende weken zal duidelijk worden welke hulp het meest dringend nodig is, en zullen de hulpverleners hun inspanningen richten op zowel de noodhulp als de langetermijnreconstructie van de getroffen gebieden.
Meer horen? Luister het interview met Jan Jacob Hoefnagel over de overstromingen in Roemenië en Moldavië door storm Boris bij Groot Nieuws Radio.
17 september 2024
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.