Roemenen vatbaarder voor mensenhandel door armoede
Samen met Bright Fame, het Leger des Heils en International Justice Mission zet Dorcas zich in om de keten van mensenhandel, prostitutie en gedwongen (kinder)arbeid te doorbreken.
- Tip: Luister ook naar de persoonlijke verhalen van 2 dappere vrouwen die uit de mensenhandel zijn gestapt. Dit kan via de podcast Project Next Steps.
Roemenië is het centrum van mensenhandel in Europa. Het land fungeert als een poort naar West-Europa. Dit komt doordat het land onderdeel is van de EU en dus open grenzen naar het westen heeft. ‘Veel vrouwen uit Oost-Europa en de Balkan belanden via Roemenië uiteindelijk in Nederland. Met Next Steps willen we dit probleem niet alleen in Nederland aanpakken, maar ook bij het ontstaan van het probleem, dus in Roemenië zelf’, vertelt Mirjam Verwijs, thematisch expert bij Dorcas.
De samenwerking is ontstaan vanuit het Christelijk Platform Oost-Europa. Na een gedegen onderzoek hebben de 4 organisaties de handen ineengeslagen. ‘We hebben met elkaar een goed plan bedacht en nu is het tijd om ermee aan de slag te gaan’, vertelt Attila Daray, landendirecteur van Dorcas in Roemenië.
Mensenhandel voorkomen
Elke organisatie heeft haar eigen expertise, waardoor we samen de hele keten van mensenhandel aanpakken en niet slechts een klein onderdeel. Dorcas richt zich op de preventie van mensenhandel én we helpen slachtoffers een nieuw leven op te bouwen. Dit sluit goed aan bij de al bestaande activiteiten en werkwijze.
Mirjam: ‘In Roemenië werken wij al lange tijd met sociale vangnetten, waarbij de gemeenschap wordt gestimuleerd om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen. We kunnen mensenhandel voorkomen door medewerkers en vrijwilligers van scholen, kerken en buurthuizen te trainen om potentiële slachtoffers te herkennen en het gesprek met hen aan te gaan.
Armoede en discriminatie
In eerste instantie richten we ons op de Roemeense provincie Oradea. Hier wonen veel Roma, die vanwege hun kwetsbare omstandigheden gevoelig zijn voor de invloed van mensenhandelaren. Attila: ‘In Roemenië wonen zo’n 20 miljoen mensen, van wie meer dan 1 miljoen Roma. Het is de grootste Romagemeenschap in Europa. Veel Roma leven in armoede. Het niveau van onderwijs is laag en daardoor hebben Roma minder kansen op de arbeidsmarkt. Ook hebben zij te maken met discriminatie vanwege hun afkomst. Veel mensen kijken neer op de Romagemeenschap.’
Overigens ligt de focus van mensenhandelaren in Roemenië niet alleen op Roma. Het zuiden en het oosten van Roemenië kent ook enorm veel armoede. Mirjam: ‘Juist de armere mensen zijn vatbaar voor de invloed van mensenhandelaren. Er wordt hun een beter leven beloofd.’
Slachtoffers helpen
Uit de prostitutie stappen is allesbehalve makkelijk. Attila: ‘Soms willen de slachtoffers van mensenhandel niet uit de prostitutie stappen, omdat ze zich schamen tegenover hun familie. Ze durven niet terug te gaan, of hun familie wil niet dat ze terugkomen. Er zijn ook slachtoffers die niet willen stoppen omdat ze geen andere mogelijkheid zien om hun geld te verdienen.’
Next Steps biedt daarom hulp bij het opbouwen van een nieuw leven. Mirjam: ‘We geven bijvoorbeeld beroepstrainingen, zodat de vrouwen ander werk kunnen vinden. Ook hebben we contacten met fabrieken en bedrijven waar ze aan de slag kunnen. Daarnaast bieden we psychosociale hulp en traumaverwerking. Door hun een ander perspectief te bieden, hopen we dat ze uit de prostitutie willen en kunnen stappen.’
Het verhaal van Yasmina
In de podcast Project Next Steps vertellen Roemeense vrouwen hoe zij uit de prostitutie zijn gestapt:
21 september 2021
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.