Computertraining helpt Emmanuella aan een baan

De 23-jarige Emmanuella uit Zuid-Soedan raakte al jong zwanger. Zij en haar kind werden in de steek gelaten door de vader. Daarnaast verloor ze ook nog eens haar eigen vader, de kostwinner van de familie. Emmanuella had zelf geen geld om voor haar kind te zorgen, omdat ze geen opleiding had genoten. De computertraining die ze vorig jaar bij Dorcas volgde was een keerpunt in haar leven. Ze verdient nu een eigen inkomen en heeft weer hoop voor de toekomst.

Emmanuella groeit op in het noordwesten van Zuid-Soedan in een gezin met een vader, moeder en 3 broertjes en zusjes. Tot het 2e jaar van het voortgezet onderwijs gaat ze naar school. Helaas is er dan geen geld meer om de schoolkosten te betalen, en Emmanuella moet van school af.

Emmanuella

Overlijden vader

Dan overlijdt haar vader. Hij had een baan bij de overheid en verdiende genoeg om het gezin te onderhouden. Zijn overlijden is een grote klap voor het gezin. En de zorg voor de kinderen komt nu helemaal neer op de moeder. Met haar eigen theebedrijf (een winkel waar mensen thee kunnen kopen en drinken) verdient ze wat geld, maar het is nauwelijks genoeg om het gezin van te onderhouden.

Als Emmanuella nog maar 19 jaar is, raakt ze zwanger. De vader van het kind wijst hen allebei af en verhuist naar een andere plaats. De Zuid-Soedanese staat er alleen voor. Ze heeft geen geld en geen werk en is afhankelijk van haar moeder.

Computertraining

Dan wijst een vriend haar op de vaardigheidstrainingen van Dorcas. Emmanuella vertelt: ‘Het was altijd al mijn wens om als secretaresse te gaan werken. En het frustreerde mij dat ik geen werk had en niet voor mijn kind kon zorgen. Ik besloot me aan te melden voor een computertraining van Dorcas.’

Na de training vindt ze een baan als secretaresse. ‘Ik ben niet alleen blij met de training, maar ook met de hulp van Dorcas om een baan te vinden. Hierdoor is mijn leven echt veranderd. Ik verdien nu geld om mijn familie te steunen.’

Investeren lening

Het geld dat Emmanuella verdient met haar baan is niet voldoende voor de hele familie. De jonge moeder vraagt daarom ook nog een lening aan voor het starten van een eigen bedrijf. Ze sluit zich ook aan bij een spaargroep van Dorcas. Daar leert ze verantwoord om te gaan met het geld van de lening en ze kan er terecht voor adviezen.

‘Ik wil graag een computerbedrijf beginnen, maar dat lukt helaas niet van de lening. Ik heb daarom besloten het geld te investeren in mijn moeders bedrijf. Dankzij de lening kunnen we stoelen en tafels aanschaffen, dan is er plaats voor meer bezoekers en zo krijgen we dus meer inkomsten.’

20 september 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.