Granny Flutura uit Albanië zorgt voor in de steek gelaten broers Emanuel en Kristjan

De broers Emanuel (13) en Kristjan (10) uit Albanië worden al jarenlang opgevoed door hun oma. Ze zijn op jonge leeftijd in de steek gelaten door hun moeder. Hun vader is alcoholverslaafd en is niet in staat om voor hen te zorgen. Dankzij de goede zorgen van hun grootmoeder en het Children Daily Center groeien de broers gezond en in een liefdevolle omgeving op.

Kristjan is nog maar net geboren, als zijn moeder hem en zijn 3 jaar oudere broer Emanuel in de steek laat. Ze verhuist naar een andere stad om bij haar nieuwe liefde te gaan wonen. Deze gebeurtenis heeft een enorme impact op vader Spartak. Hij kan het verlies van zijn vrouw niet aan en begint te drinken. Uiteindelijk kan hij niet meer zonder alcohol, hij is zwaar verslaafd.

Leegte vullen
Oma Flutura neemt haar kleinzoons onder haar hoede. Haar omstandigheden zijn niet ideaal. Ze woont in een huis dat slechts uit 1 kamer bestaat. Haar gezondheid is slecht: ze heeft diabetes,  last van hartklachten en kampt met een hoge bloeddruk. Toch neemt Flutura de zorg voor de kinderen op zich. Ze probeert de leegte te vullen die hun moeder heeft achtergelaten.

De opvoeding van haar kleinkinderen valt oma zwaar. Kristjan is nog maar een baby en heeft melk nodig. Het is moeilijk voor Flutura om in hun armoedige omstandigheden elke dag aan voldoende melk te komen. Daarnaast mist Emanuel zijn moeder heel erg, hij vraagt steeds naar haar. Flutura probeert hem te troosten en te kalmeren.

Lokale kerk
Flutura en haar kleinzoons komen in aanraking met de lokale kerk. Op zondag bezoeken ze daar de diensten en er wordt voor hen gebeden. Als Emanuel 6 jaar is, gaat hij naar school. Daarnaast gaat hij naar het Children Daily Center, een centrum dat onderdeel is van de kerk in samenwerking met Dorcas. Hij krijgt daar ondersteuning bij zijn schoolwerk. En niet onbelangrijk: hij krijgt er dagelijks een gezonde maaltijd. Als Kristjan 6 jaar wordt, mag hij ook naar het Daily Center.

Oma is een held
Het centrum is voor de broers een veilige omgeving, een plek waar zij zich geliefd voelen. Ze krijgen niet alleen hulp bij hun schoolwerk, maar leren er ook andere levensvaardigheden, nemen deel aan sociale activiteiten en worden er vermaakt. Emanuel en Kristjan ontwikkelen zich tot vriendelijke en sociale jongens.

Ze zijn hun oma dankbaar voor de offers die zij voor hen gebracht heeft. Oma Flutura is hun held! Het doel van de broers is om hun school af te maken, zodat zij later voor Flutura kunnen zorgen. Ook bidden ze voor hun vader, dat hij van zijn verslaving af mag komen en weer een steun wordt voor het gezin.

19 november 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.